Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: 99% dintre manuale sunt în aceste momente pe băncile copiilor

"Apel matinal" - Invitat: Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: 99% dintre manuale sunt în aceste momente pe băncile copiilor

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 11 Septembrie 2023, 09:46

"Apel matinal" - Invitat: Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie, ora 8:28) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Cătălin Cîrnu: Am stat cu urechile ciulite sperând că voi auzi cum sună clopoțelul aici, la Liceul "Tonitza", din apropierea Casei Radio. Între timp, cred că mulți dintre elevi au intrat deja la cursuri. Cei din clasa I, măcar ei cred că se bucură de ceea ce au găsit. Nu uităm că astăzi a început școala.
Daniela Petrican: Aproximativ 3 milioane de elevi încep astăzi cursurile anului școlar 2023-2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Anul școlar se va încheia la data de 31 august 2024 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Prin excepție, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă vor avea un an școlar cu o durată de 34 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru elevii din clasa a VIII-a anul școlar are o durată de 35 de săptămâni și se încheie la 14 iunie 2024.
Cătălin Cîrnu: Merită să mai cunoaștem, să mai aflăm măcar un amănunt. Prima vacanță este programată la finalul lunii octombrie, iar invitatul nostru la "Apel matinal" pe frecvențele Radio România Actualități este Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Bună dimineața!
Daniela Petrican: Bună dimineața!
Sorin Ion: Bună dimineața! Vă mulțumesc pentru invitație și vorbesc de unde altundeva decât dintr-o școală.
Cătălin Cîrnu: Dintr-o școală din București?
Sorin Ion: Dintr-o școală din județul Dâmbovița. Am ales din mai multe motive, poate faptul că și primarul localității este profesor m-a determinat să fiu aici, dar este o școală cu foarte multe proiecte și cumva emblematică pentru ceea ce se întâmplă.
Cătălin Cîrnu: Dâmbovița de munte sau de de şes, de câmpie?
Sorin Ion: Dâmboviţa de mijloc, la Dărmăneşti, în județul Dâmbovița.
Cătălin Cîrnu: Da, copiii se întorc astăzi în bănci, dar o fac sub auspiciile unui nou cadrul legislativ, despre care s-a tot vorbit. Înainte de toate, care este situația manualelor?
Sorin Ion: În accest moment, chiar în clasa în care mă aflu, toate manualele sunt pe băncile copiilor. Avem într-adevăr mici probleme cu două titluri la învățământul primar, pentru care avem acum doar varianta digitală și, eventual, dacă este nevoie, se va tipări acel capitol de început până când sosesc manualele pe bănci, dar dacă ar fi să exprim în procente, nu știu, 99% dintre manuale sunt în aceste momente pe băncile copiilor. Şi într-adevăr este un an cu totul special, aș pune, din două puncte de vedere. Primul l-ați enunțat dumneavoastră, implementarea noilor legi ale educației, lucru care a început deja prin emiterea de acte normative subsecvente. Dar aș spune eu că foarte importantă caracteristică a acestui an școlar este din punct de vedere al dotării unităților de învățământ./atataru/ Probabil că va fi anul cu cele mai mari urme în ceea ce privește baza materială. Avem în acest moment deja semnate foarte multe contracte pentru dotări, pentru laboratoare, pentru mobilier. Foarte curând probabil că vor începe să sosească și noile microbuze școlare electrice, prin consiliile județene, o rețea de școli verzi, toate prin PNRR. Prin urmare, ne așteptăm la multe lucruri bune, care, evident, aduc cu ele și un oarecare disconfort, pentru că în acest moment avem peste 600 de școli care sunt relocate din clădirea de bază, cele mai multe din cauza lucrărilor care încă se execută sau care urmează a fi finalizate la diverse momente. Ăsta e cumva și un lucru bun, și un lucru rău - un lucru bun, pentru că, iată, se îmbunătățește baza materială, dar asta nu poate veni fără un oarecare disconfort pentru elevi. Dar nu cred că aveam altă soluție.
Daniela Petrican: Apropo de transport - și mai ales că sunteți și dvs. în Dâmbovița, spuneați -, elevii ce nu pot urma cursurile în localitatea de domiciliu vor plăti transportul în prima zi de școală, deși este gratuit. De ce este așa de complicat în fiecare an cu aceste gratuități? Sunt foarte multe liste de făcut, multe hârtii, birocrația este cum este.
Sorin Ion: Este adevărat. Din nefericire, hotărârea de guvern care reglementează facilitățile de transport nu putea să apară după intrarea în vigoare a noilor legi. Cum Legea educației a intrat în vigoare pe 4 septembrie, imediat în zilele următoare a fost elaborateă și pusă pe circuitul de avizare și hotărârea de guvern care a fost săptămâna trecută, după cum bine știți, adoptată. Da, probabil că va fi o diferență de câteva zile, dar dacă vedem jumătatea plină a paharului, este primul an când elevii nu vor mai cheltui bani din buzunar pentru a și-i recupera ulterior de la școală, ci vor avea abonamente gratuite, iar circuitul financiar se va face între instituții, nu între elevi și instituție.
Cătălin Cîrnu: Da, să vedem partea plină a paharului, mai ales că suntem optimiști de fiecare dată. La trei luni, însă, după una dintre cele mai mari greve ale profesorilor din istoria recentă, aproape jumătate dintre cadrele didactice nu au încredere că guvernanții vor respecta promisiunile salariale. Ce le transmiteți celor neîncrezători?
Sorin Ion: Până la acest moment, tot ceea ce s-a negociat la finalul grevei s-a respectat. Vorbim de două lucruri: de măririle salariale din luna iunie - lucru care s-a întâmplat și în acest moment salariile mărite sunt în plată -, iar cel de-al doilea jalon, este vorba de prima de carieră didactică, este în grafic, în sensul că în luna octombrie ar trebui să meargă către cadre didactice./cvanatoru/atataru/ În ceea ce privește salarizarea pe noua Lege a salarizării, sigur, suntem în permanent în contact cu ministerele de linie pentru pentru a obține o grilă de salarizare pentru personalul didactic și nu numai, și ne-didactic și auxiliar, așa cum merită, după importanța muncii lor, și Ministerul Educației a susținut întotdeauna că educația nu trebuie să fie ieftină.
Daniela Petrican: S-a tot vorbit în ultima vreme despre consumul de droguri în școli. Ce poate face până urmă ministerul la nivelul său, pe lângă celelalte instituții și ministere implicate în acest demers?
Sorin Ion: Cumva, răspunsul se află în întrebare. Ministerul de unul singur nu poate rezolva această problemă, tocmai din acest motiv în planul național comun de acțiune sunt implicate toate ministerele care au legătură cu fenomenul, și avem 60 de zile de la semnarea planului național comun, care s-a întâmplat pe 5 septembrie, pentru a elabora legislația care să stea la baza unei eventuale testări, pentru că știm că a fost cumva subiectul acestor săptămâni testarea copiilor. Dar am să spun câteva câteva cuvinte cheie: acordul părinților, nediscriminare, neexpunerea copiilor la bullying. Pe acest motiv, sunt multe lucruri de discutat aici, dar, așa cum spuneați și dvs. alături de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, sunt convins că putem ameliora acest fenomen. Ar trebui să fim prea visători poate să credem că o să îl eliminăm în totalitate, dar cu siguranță se poate îmbunătăți.
Cătălin Cîrnu Altfel spus, e aproape imposibil ca acum, la începutul anului școlar, de exemplu, să fie efectuate teste antidrog.
Sorin Ion: Nu, nu, în acest moment nu există bază legală pentru așa ceva. Dar, așa cum spuneam, ne-am propus prin planul național comun de acțiune să elaborăm legislație în acest sens.
Cătălin Cîrnu: Sunt foarte multe modificări, evident, în noul an școlar, meditațiile cu elevii de la clasă vor fi considerate abatere disciplinară, exmatricularea este posibilă din nou, iar profesorul poate confisca telefoane în timpul orelor. Era nevoie de aceste noutăți, de aceste modificări?
Sorin Ion: Pe fiecare dintre subiectele pe care le-ați enunțat au fost intense dezbateri publice. Și, da, pe lângă faptul că trebuie să ne asigurăm și de starea de bine a copiilor școală, este imperios necesar să păstrăm și o disciplină în școli, pentru că asta nu este o problemă neapărat la nivelul României, pe plan mondial se constată o oarecare scădere a autorității profesorului la clasă. Or, toate aceste măsuri nu fac decât să păstreze normalitatea relației profesor-elev în sala de clasă, pentru că, da, telefonul mobil ne însoțește întotdeauna, ne poate fi un instrument util în anumite momente, chiar la clasă și chiar la școală, dar asta atunci când se impune, altfel, telefonul mobil e bine să stea separat de elev în timpul orelor.
Daniela Petrican: Senatorul USR Radu Mihail propune ca schimbările care apar în structura examenelor de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat să se aplice doar elevilor care încep un ciclu educațional după momentul anunțării oricărei modificări, pentru a nu fi bulversați, evident. Ce spuneți despre această propune?
Sorin Ion: Acest lucru este prevăzut deja în noile legi ale educației. Nu vom schimba reguli pentru copii altfel decât de la începutul ciclului. Evident, putem schimba reguli, așa cum am făcut și anul ăsta, în ceea ce privește evaluarea lucrărilor, pentru că anul acesta, cu siguranță, evaluarea va fi digitalizată în integralitate, așa cum am făcut-o la sesiunea a doua a Bacalaureatului, dar asta nu implică elevii și nu are urmări asupra elevilor în chestiuni procedurale. Și da, orice modificare, așa este scris și în Legea educației, se aplică celor care se află la început de ciclu. De altfel, ştiţi foarte bine că noul Bacalaureat se va da pe formulă nouă peste patru ani.
Cătălin Cîrnu: Aveți speranțe, ca ultimă întrebare, ca la finalul acestui an școlar promovabilitatea să fie una crescută? Evident, analfabetismul să se reducă ușor-ușor? Funcțional...
Sorin Ion: Sunt lucruri diferite. Evident că împotriva analfabetismului funcțional avem măsuri, inclusiv în noua lege. În ceea ce privește promovabilitatea, aici este vorba de modul în care fiecare profesor evaluează şi încheie medii. Nu este neapărat un indicator de calitate, poate fi uneori înșelător, dar, da, combaterea analfabetismului funcțional este un obiectiv pe care ministerul și l-a propus și-l va urmări.
Cătălin Cîrnu: Da, atunci să le urăm baftă și elevilor și profesorilor în noul an școlar și vă mulțumim.
Sorin Ion: Şi noi le urăm. Vă mulţumesc pentru invitaţie.
Cătălin Cîrnu: Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie
România 01 Mai 2024, 15:22

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie

O nouă sesiune de finanţare a proiectelor editoriale va fi lansată mâine de Administraţia Fondului Cultural Naţional....

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie
Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism
România 01 Mai 2024, 14:46

Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism

Participarea la această competiție înseamnă o șansă în plus pentru localitate de a se dezvolta și de a atrage în continuare...

Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism
MAE, atenționare de călătorie în Grecia
România 01 Mai 2024, 13:53

MAE, atenționare de călătorie în Grecia

MAE Român avertizează că sunt proteste de Ziua Internațională a Muncii în Grecia.

MAE, atenționare de călătorie în Grecia
SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă
România 01 Mai 2024, 13:47

SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă

În această minivacanță salvamontiştii anunţă că vor patrula, preventiv, pe trasee.

SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă
Atracţii de 1 Mai, pe Litoral
România 01 Mai 2024, 13:44

Atracţii de 1 Mai, pe Litoral

Peste 50.000 de turiști vor fi la mare în minivacanța care începe astăzi și se încheie în zilele de Paște.

Atracţii de 1 Mai, pe Litoral
Colegiul Medicilor: Nicio abatere în cele 17 cazuri de deces de la Spitalul Pantelimon
România 01 Mai 2024, 13:38

Colegiul Medicilor: Nicio abatere în cele 17 cazuri de deces de la Spitalul Pantelimon

În cazul celor 17 pacienţi decedaţi la Spitalul Pantelimon din Capitală nu a existat vreo suspiciune în legătură cu vreo...

Colegiul Medicilor: Nicio abatere în cele 17 cazuri de deces de la Spitalul Pantelimon
Primul tunel care se forează pe o autostradă din România
România 01 Mai 2024, 12:13

Primul tunel care se forează pe o autostradă din România

Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Min. Transporturilor: Lotul de 30 de kilometri dintre Piteşti şi Curtea de Argeş este...

Primul tunel care se forează pe o autostradă din România
În Sălăj au fost amenajate mai multe locuri de picnic
România 01 Mai 2024, 11:08

În Sălăj au fost amenajate mai multe locuri de picnic

Mii de români au ieșit astăzi la picnic, iar riscul producerii de incendii este mare.

În Sălăj au fost amenajate mai multe locuri de picnic