Noi proteste ale sindicaliştilor din Ministerul de Finanţe şi de la ANAF
În judeţul Mehedinţi, aproape jumătate din angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice au ieşit în faţa instituţiei.

Articol de Radiojurnal, 01 Iulie 2025, 18:13
Sindicaliştii din Ministerul de Finanţe şi de la ANAF, din Capitală şi din mai multe judeţe, au protestat pentru a doua zi la rând, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a le plafona la 300 de lei sporul pentru condiţii vătămătoare.
Ei iau în considerare posibilitatea de a nu veni la muncă în ziua în care se plătesc salariile sau pensiile, după cum a declarat preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, la un post de televiziune.
În judeţul Mehedinţi, aproape jumătate din angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice au ieşit în faţa instituţiei.
Protestatarii spun că prin plafonarea sporului pierd în jur de 700 de lei pe lună din salariu. Corespondentul RRA, Mihai Bădescu, relatează.
Reporter: Angajații Finanțelor Publice din Mehedinți sunt nemulțumiți de condițiile în care lucrează.
-: La etajul 1 a căzut tavanul de patru ani și nu s-a făcut absolut nimic în acest sens. Era să moară un coleg de-ai noștri. Am reparat pe banii noștr, unde curge apă și am reparat și acum este din nou mucegai, că tot s-a discutat că noi lucrăm în condiții și luăm sporul degeaba.
Oamenii sunt revoltați de diminuarea sporului de condiții vătămătoare și se tem că salariile vor scădea și mai mult prin reducerea programului.
-: Vor să reducă 20% din personal și vor să ne dea cinci zile de concediu fără plată, lunar, începând cu 1 iulie. Înțeleseseam că până în decembrie 2025, chestia e că până în decembrie 2026.
Marian Hobeanu, președintele Sindicatului SindFISC: Nu se vorbește nimic despre nemulțumirile finanțiștilor sau în ce condiții muncesc finanțiștii. Își cumpără tonere pe banii lor, își cumpără imprimante pe banii lor, hârtie, plătesc femeia de serviciu din banii lor.
Protestatarii spun că trebuie tăiate alte sinecuri și nu salariile bugetarilor.
-: Înțelegem că trebuie ca și noi să ne aducem aportul să ieșim din această criză, dar nu în acest hal. Ce se întâmplă cu pensiile speciale, ce se întâmplă cu consiliile de administrație, ce se întâmplă cu regiile și companiile de stat care nu sunt pe profit și plătim atâția bani pentru ei?
Pe timpul celor două ore de protest, activitatea la ghișeele instituției a fost suspendată.