Șeful Delegației Congresului SUA: Vrem să întărim relațiile bilaterale
Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, spune că vizita reprezintă și o componentă de diplomație parlamentară.

Articol de Alina Stănuţă, 15 Aprilie 2025, 18:19
Delegația formată din opt membri ai Congresului Statelor Unite - democrați și republicani - a fost primită la Palatul Victoria de premierul Marcel Ciolacu.
În prima parte a zilei, cei opt s-au întâlnit cu președintele interimar Ilie Bolojan și cu mai mulți parlamentari români.
Principalele domenii ale Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale, au fost câteva din temele abordate de președintele interimar Ilie Bolojan cu congresmenii americani.
Oficialul român a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în țara noastră, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre.
Pe de altă parte, în ceea ce privește procesul electoral din 2024, președintele interimar a precizat că România a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice.
După întrevederea de la Palatul Cotroceni, delegația americană s-a întâlnit la Palatul Parlamentului cu mai mulți senatori și deputați, atât de la putere, cât și în opoziție.
Vern Buchanan, șeful delegației din Statele Unite ale Americii: Scopul nostru, al celor opt membri ai Congresului, democrați și republicani, din ambele partide, este de a întări relațiile bilaterale, să le ducem la alt nivel. Avem multe companii aici care creează multe locuri de muncă și vrem să mărim numărul acestora. Țara dumneavoastră este importantă pentru noi.
La finalul întâlnirii, vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, arăta că vizita reprezintă și o componentă de diplomație parlamentară.
Robert Cazanciuc: Nu au venit cu o agendă anume, nu au venit cu o temă anume, ci pur și simplu au venit din dorința de a consolida relația, știind lucrurile bune pe care le-a făcut România, mai ales în cazul conflictului din Ucraina. Nu s-a discutat despre anularea alegerilor ca fiind o problemă. Chiar aș putea spune că au subliniat de câteva ori faptul că au foarte mare încredere în democrația din România.