Scutul de la Deveselu, "o etapă importantă în parteneriatul strategic dintre SUA şi România"
Duminică, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti marchează aniversarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.

Articol de Carmen Gavrilă, 25 Mai 2025, 12:50
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti marchează, duminică, aniversarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, mai cunoscut sub numele informal - scutul de la Deveselu şi menţionează parteneriatul strategic dintre cele două ţări.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, scrie într-o postare pe o reţea de socializare că elementele scutului antirachetă de la Deveselu reprezintă o etapă importantă în parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România.
Misiunea americană menţionează că acest sistem de ultimă generaţie joacă un rol vital în arhitectura de apărare antirachetă a NATO şi că, de la activarea sa, a sporit securitatea şi capacitatea de descurajare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.
Ambasada Statelor Unite adaugă că, la Deveselu, colaborarea dintre forţele americane şi cele române demonstrează puterea alianţei dar şi angajamentul comun pentru stabilitatea regională. În comunicat se mai precizează că, prin prezenţa în România, sistemul antirachetă contribuie nu numai la protejarea aliaţilor Statelor Unite ci şi la consolidarea puterii şi securităţii Americii.
Mesajul ambasadei vine în contextul discuţiilor despre o eventuală reducere a prezenţei militare americane în Europa, subiect pe agenda summitului NATO de la Haga, luna viitoare.
În paralel, aliaţii europeni se pregătesc să îşi asigure securitatea într-o proporţie mai mare, pe fondul agresivităţii tot mai mari a Rusiei iar pe masă este o propunere de creştere treptată a cheltuielilor de apărare la 5% din PIB, până în 2032.
Cifra de 5%, avansată iniţial de preşedintele american Donald Trump, se referă la achiziţii de tehnică şi armament dar şi la îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi cibernetică.