Săptâmâna Naţională a Voluntariatului
Potrivit sondajelor de opinie realizate de-a lungul timpului, românii au o părere bună despre voluntariat, dar un grad redus de implicare în astfel de acţiuni.
Articol de Raluca Daria Diaconiuc, Iaşi, 14 Mai 2012, 14:27
În România, organizaţiile de voluntari s-au mobilizat pentru a promova conceptul muncii gratuite în folosul comunităţii.
De 11 ani, Săptămâna Naţională a Voluntariatului înceracă să atragă oamenii în diverse acţiuni de binefacere, de la îngrijirea persoanelor cu boli cronice, până la curăţarea de gunoaie a spaţiilor verzi.
Potrivit sondajelor de opinie realizate de-a lungul timpului, românii au o părere bună despre voluntariat, dar un grad redus de implicare în astfel de acţiuni.
În Iaşi, de exemplu, numărul organizaţiilor de voluntariat a scăzut, iar cele rămase îşi propun să schimbe această situaţie.
Săptâmâna Naţională a Voluntariatului este cel mai important eveniment de peste an ce îşi propune recunoaştere şi apreciere publică a voluntarilor cu scopul de a evidenţia importanţa contribuţiei acestora la dezvoltarea comunităţii, dar şi de a atrage persoane noi în activităţi specifice de voluntariat.
Coordonatorul acestui program, Georgiana Vieru, de la Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany spune că voluntarii au realizat un smiley uman, o faţă zâmbitoare, mesajul fiind acela de a transmite un zâmbet comunităţii, ceea ce fac ei zi de zi în activităţile pe care le desfăşoară pentru beneficiarii organizaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, fie copii, fie bătrâni, fie alte grupuri,
"Sunt în jur de 50 de acţiuni în calendarul Săptamânii Naţionale a Voluntariatului şi sunt atât activităţi propriu-zise de voluntariat, activităţi pentru copiii din spitale, pentru copiii din centre de plasament, activităţi pentru bătrâni, strângere de fonduri, cât şi activităţi pentru voluntari, pentru că trebuie să investim şi în ei şi să-i dezvoltăm, să-i ajutăm să-şi dezvolte abilităţile şi sunt şi activităţi de promovare efectiv a voluntariatului. Biblioteca vie, Cafeneaua publică sunt concepte noi care se pun în practică din ce în ce mai mult la Iaşi", spune Georgiana Vieru.
Anul acesta participă 22 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii.
În total sunt 35 de parteneri în cadrul Săptâmânii Naţionale a Voluntariatului.
"Ca număr de voluntari, o dată ce numărul organizaţiilor a scăzut sensibil, evident şi numărul voluntarilor a scăzut un pic, dar rămâne totuşi o cifră de 600 - 700 de voluntari care estimăm că se vor implica săptâmâna aceasta în activităţi", mai spune Georgiana Vieru.