Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"România, stare de urgenţă"-Invitat ministrul fondurilor europene, M. Boloș

"România, stare de urgenţă"-Invitat ministrul fondurilor europene, M. Boloș
Ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș. Foto: Agerpres

Articol de Radiojurnal, 24 Aprilie 2020, 15:28

(2) RRA: "România, stare de urgenţă" - Invitat: Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş

Realizator: Mihaela Ştefan - Bun găsit tuturor! România are la dispoziție peste 1,5 miliarde de euro, sumă mobilizată până în prezent de către Uniunea Europeană din actualul buget multianual pentru atenuarea efectelor crizei provocate de pandemia cu COVID-19. În plus, Comisia Europeană a primit mandat ieri din partea liderilor Uniunii Europene să formuleze până în data de 6 mai o nouă propunere de cadru anual financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care să cuprindă și un fond european de relansare economică după criza provocată de coronavirus. Valoarea financiară a acestei propuneri bugetare s-ar putea ridica la 2 trilioane de euro. Ce putem face cu aceşti bani aflăm, printre altele, chiar acum, de la invitatul ediției de astăzi a emisiunii "România, stare de urgență", ministrul fondurilor europene, domnul Ioan Marcel Boloș. Bună ziua și bine ați venit la Radio Romania Actualităţi!


Ioan Marcel Boloș: Bună ziua şi mulţumesc pentru invitaţie!


Realizator: Domnule ministru, din suma de 1,5 miliarde de euro, 750 de milioane sunt fonduri destinate susținerii întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criză. Cum pot accesa IMM-urile acești bani europeni și fondurile acestea vor fi folosite pentru a-şi acoperi pierderile sau pentru relansarea activității?


Ioan Marcel Boloș: Deci cele 750 de milioane de euro au fost negociate și a fost de acord Comisia Europeană pentru ca ele să fie destinate relansarea activității întreprinderilor mici și mijlocii. Am negociat cu reprezentanții Comisiei patru modalități de utilizare a acestor fonduri. O primă modalitate ar fi cea în care IMM-urile beneficiază de o sumă fixă sub formă de grant pentru reluarea activității pe care au desfășurat-o. A doua modalitate ar fi cea legată de voucherele de consum în funcție de care companiile, IMM-urile ar beneficia de granturi, de asemenea, din fonduri europene. A treia modalitate ar fi cea legată de suportarea costurilor salariale cu personalul care se reintegrează în muncă ca urmare a șomajului tehnic din această perioadă şi a patra modalitate ar fi cea legată de investiţii care s-ar realiza de către IMM-uri în domenii considerate strategice de către Guvernul României. Toate cele patru modalităţi urmează a fi discutate la nivel de guvern şi urmează a fi luată o decizie în acest sens, urmând ca în cel mai scurt timp să anunţăm care va fi modalitatea de accesare şi ce paşi vor trebui urmaţi de către IMM-uri pentru ca să folosească banii pe care Comisia Europeană i-a alocat.


Realizator: Cel mai important este faptul că există acești bani și tot din actualul buget al Uniunii Europene s-au alocat 350 de milioane...


Ioan-Marcel Boloș: Da, această... Aş vrea să adaug faptul că cei 750 de milioane sunt suma netă pe care o alocă Comisia din bugetul pe care România îl are la dispoziție, la care se adaugă eventuala cofinanțare, dacă va fi cazul, pe care o va stabili Guvernul României din partea bugetului de stat şi din partea, să zicem, IMM-urilor beneficiare şi există perspectiva ca această sumă, după aceste adăugiri de cofinanţări, să ajungă la 1 miliard de euro. Deci e o sumă importantă...


Realizator: Să fie mult mai mare.


Ioan-Marcel Boloș: Da, pe care România din fonduri europene o asigură pentru IMM-uri ca aceștia să-şi poată relua activitatea în condițiile în care ați văzut că la nivelul Comisiei se discută despre acest fond comun pentru relansarea activității economice şi pe care România, de asemenea, îl va accesa pentru a sprijini reluarea activităţii IMM-urilor şi a sprijini pe cei care astăzi se află în şomaj tehnic şi trebuie să se reintegreze din nou pe piaţa muncii.


Realizator: Domnule ministru, haideţi să vorbim şi despre cele 350 de milioane de euro alocate pentru achiziția de echipamente medicale de către spitalele aflate în lupta cu noul coronavirus.


Ioan Marcel Boloş: Aceste fonduri sunt extrem de aşteptate de către unităţile sanitare şi ele, de asemenea, sunt negociate cu Comisia Europeană. Din ele se vor deconta echipamentele medicale care sunt necesare în această perioadă pentru tratamentul bolnavilor.


Realizator: Deci, vor putea fi decontate şi achiziţiile anterioare.


Ioan Marcel Boloş: Da, da. Deci toate achiziţiile care sunt efectuate după 1 februarie 2020 - este stabilită această dată prin regulamentul Comisiei Europene - şi unităţile spitaliceşti sunt cele care sunt beneficiare, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii.


Realizator: Ne puteţi spune cumva care este suma maximă care poate fi decontată din aceste fonduri?


Ioan Marcel Boloş: Da, un proiect pe care pot să îl acceseze, valoarea unui proiect pe care pot să îl acceseze unităţile sanitare este de 50 de milioane de euro, dar am stabilit suma aceasta astfel încât să existe o flexibilitate în rândul unităţilor sanitare, în rândul spitalelor, pentru ca să-şi poată deconta toate cheltuielile pe care le-au efectuat cu echipamentele medicale, de la ventilatoare, care sunt necesare în secţiile de terapie intensivă până la laringoscop sau staţii de monitorizare, inclusiv echipamentele de protecţie medicală care sunt necesare pentru personalul medical în această perioadă şi pentru toţi cei care vin în contact cu bolnavii şi care se preocupă de îngrijirea stării de sănătate a bolnavilor.


Realizator: Dle ministru, pentru că aţi spus de cadrele medicale, mergem mai departe cu banii, 120 de milioane de euro sunt alocate pentru acele stimulente de risc destinate cadrelor medicale, eroilor noştri din prima linie, cum le spunem. Este necesară îndeplinirea anumitor condiţii pentru ca acordarea acestor stimulente să poată fi decontată din fonduri europene şi când vor primi aceşti bani?


Ioan Marcel Boloş: Da, sunt necesare două condiţii. Să fie implicat personalul medical în tratamentul direct al bolnavilor infectaţi cu coronavirus şi a doua condiţie - personalul să fie numit prin decizia conducătorului unităţii sanitare, astfel încât întreaga categorie de cadre medicale implicate în această perioadă în tratamentul bolnavilor să poată beneficia de stimulentul net de 2250 de lei pe lună./dsirbu/ Începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie, care sunt scadente în luna mai, adică data plăţii drepturilor salariale pentru luna aprilie este data de la care vor beneficia de aceste drepturi toţi cei care sunt implicaţi în tratamentul bolnavilor. Am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a limpezi mecanismul de plată şi de decontare al stimulentului medical şi eu sper ca să fie aceste lucruri clarificate şi întregul personal medical, eroii noştri, aşa cum i-aţi denumit şi dumneavoastră, să poată să beneficieze de aceste drepturi salariale, începând cu luna mai.
Realizator: Domnule ministru Boloş, de asemenea, ştim că la nivelul Comisiei Europene s-a decis flexibilizarea regulilor de utilizare a banilor europeni.


Ioan Marcel Boloş: Da, tocmai de câteva clipe am primit Regulamentul Comisiei Europene modificat. S-a aprobat într-adevăr flexibilizarea regulilor de utilizare a fondurilor europene. Pentru cei care sunt obişnuiţi cu termenii de specialitate, s-a aprobat flexibilitatea între programele operationale şi flexibilitatea între regiuni, deci, prin urmare, n momentul de faţă, avem asigurat cadrul legal pentru ca fondurile să ajungă pe urgenţele pe care România le are, de la şomajul tehnic, sănătatea publică sau partea de sprijin a IMM-urilor. Toate acestea sunt domenii de importanţă majoră şi care sunt priorităţi în această perioadă pentru a fi sprijinite din fondurile europene.


Realizator: Şi mai am o întrebare pentru dumenavoastră, şi asistenţii sociali implicaţi în acţiunile de sprijin, 30 de milioane de euro, nu?


Ioan Marcel Boloş: Noi urmărim prin această măsură două lucruri importante. 1: Să avem un call center pentru problemele de asistenţă socială ale persoanelor vârstnice care necesită îngrijire la domiciliu şi al doilea lucru pe care îl urmărim, ca aceste servicii de îngrijire la domiciliu să fie asigurate de către asistenţii sociali. Discutăm despre un număr de aproximativ o mie de asistenţi sopciali şi un număr de o sută de mii de persoane vârstince pe care le-am estimat şi care urmează a benefica de aceste servicii./aionescu/ Suntem cu ghidul lansat în dezbatere publică, fondurile pe care le-am estimat sunt în valoare de 30 de milioane de euro. Şi în perioada următoare, împreună cu Ministerul Muncii, să putem să încheiem contractul de finanţare şi să fie operaţional acest serviciu, care va fi necesar o perioadă de timp de acum înainte pentru persoanele vârstnice care au nevoie de această îngrijire la domiciliu.


Realizator: Aşadar, concluzia este: avem bani de la UE, bani care sunt împărţiţi foarte bine.


Ioan Marcel Boloş: Aceştia sunt banii care vin într-o primă etapă, aşa cum aţi menţionat, cele 1,5 miliarde de euro şi desigur, pe măsură ce vor evolua negocierile cu Comisia Europeană şi între statele membre, România va accesa şi celelalte facilităţi care vor fi aprobate în sprijinul celor care astăzi se află în şomajul tehnic sau în sprijinul IMM-urilor care au nevoie de relansarea activităţii economice pe care o desfăşoară.


Realizator: Dle ministru, vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa dumneavoastră!


Ioan Marcel Boloş: Şi eu vă mulţumesc!


Realizator: Numai bine!

(RS)

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei
România 20 Aprilie 2024, 14:06

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei

2.500 de români sunt diagnosticați cu hemofilie, o boală rară în care sângele nu se coagulează normal, iar 900 de pacienți au...

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei
Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice
România 20 Aprilie 2024, 13:55

Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice

Turiștii trebuie să se ferească de agențiile neautorizate și de cele care vin cu oferte mult prea ieftine pentru a fi reale.

Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice
Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni
România 20 Aprilie 2024, 13:51

Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni

Una dintre cele 3 victime, în vârstă de 55 de ani, a fost transportata la spital, avand rani grave.

Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni
Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia
România 20 Aprilie 2024, 13:51

Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia

Călătoria cu trenul între cele două oraşe se va reduce la mai puţin de o oră.

Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia
Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei
România 20 Aprilie 2024, 12:18

Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei

Au loc activităţi dedicate familiilor cu copii, concerte şi spectacole de dans.

Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei
Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
România 20 Aprilie 2024, 12:03

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi

La faţa locului intervin pompierii militari, cu autospeciale de stingere.

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
România 20 Aprilie 2024, 10:55

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii

Manifestarea are loc în Parcul Tineretului.

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București
România 20 Aprilie 2024, 09:11

Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București

Traficul rutier este oprit pentru desfășurarea unei curse.

Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București