Propunerile de modificare "nu afectează independenţa sistemului judiciar"
Preşedintele Comisiei de modificare a legilor justiţiei susţine că propunerile de modificare nu afectează independenţa sistemului judiciar.

Articol de Radiojurnal, 28 Noiembrie 2017, 08:26
Preşedintele Comisiei de modificare a legilor justiţiei, Florin Iordache, susţine că propunerile de modificare discutate în Parlament sunt total diferite de cele ale ministrului Tudorel Toader şi nu afectează independenţa sistemului judiciar.
El a spus că parlamentarii din Comisie vor ţine seama de semnalul primit din partea Departamentului American de Stat.
Responsabilii americani îndeamnă, într-o declaraţie oficială, Parlamentul României să respingă propunerile care, în opinia lor, ar afecta lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa judiciară în ţara noastră.
Intre timp, comisia parlamentară de modificare a legilor justiţiei, prezidată de deputatul PSD Florin Iordache, îşi continuă, astăzi, lucrările cu dezbateri asupra articolului privind răspunderea magistraţilor.
Potrivit reporterului nostru Alina Bordeiaşu , parlamentarii din comisie au luat in discutie ieri prima lege din cele trei incluse în pachet, respectiv cea privind statutul procurorilor şi judecătorilor.
A fost adoptat un amendament la propunerea ALDE, potrivit căruia preşedintele României nu poate refuza numirile procurorilor în funcţiile de judecător şi invers. PNL şi USR au votat împotrivă, pe motiv că este neconstituţional.
Iuliana Scântei, senator PNL: În condiţiile în care acum avem un text, pentru care deja Curtea s-a pronunţat că eliminarea sau formularea lui în forma aceasta este neconstituţională, preşedintele având dreptul să refuze o singură dată motivat o astfel de numire, nu văd de ce trebuie să ne expunem unui viciu de neconstituţionalitate.
Preşedintele comisiei, social-democratul Florin Iordache, a spus că toate modificările respectă legea şi se supun la vot.
Florin Iordache: Preşedintele face un act normal, în care respectă punctul de vedere şi condiţionalităţile stabilite de CSM. Dacă ne uităm în Constituţie la articolul 132 şi următoarele, se discută despre CSM ca garant al independenţei justiţiei.
A fost eliminată din lege prevederea potrivit căreia un judecător sau un procuror este suspendat automat din funcţie la trimiterea în judecată. De asemenea, au fost adoptate mai multe articole referitoare la detaşările procurorilor şi judecătorilor şi durata acestor detaşări.