Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PROBLEME LA ZI: Intervenţia ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila

Emisiunea "Probleme la zi" de miercuri, 8 noiembrie, a avut ca temă "Planul național de combatere a cancerului se face numai cu specialiști în oncologie".

PROBLEME LA ZI: Intervenţia ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila
Alexandru Rafila. Foto: gov.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Noiembrie 2023, 14:25

RRA: "Probleme la zi" - intervenţia ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (8 noiembrie, ora 13:20) - Emisiunea "Probleme la zi", Realizator: Sorin Croitorescu - Bună ziua tuturor! Planul Național de Combatere și Control al Cancerului este subiectul dezbaterii noastre de astăzi, pentru că ieri, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în plenul Senatului, s-a referit, la "Ora Guvernului", la acest subiect, la acest plan, și la acest plan, pentru că subiectul a fost altul, a fost /.../ vaccinare. Dar despre acest Plan de Combatere și Control al Cancerului vrem să aflăm cât mai multe detalii cu putință și de aceea l-am invitat în direct, prin telefon, chiar pe ministrul sănătății, domnul prof. dr. Alexandru Rafila. Bună ziua, domnule ministru!

Alexandru Rafila: Bună ziua!

Realizator: Bun venit la noi, la Radio România Actualități! Să ne spuneți și nouă, să asculte toată lumea, în ce stadiu este acest Plan Național de Combatere și Control al Cancerului, despre care s-a vorbit foarte mult, începând de la sfârșitul anului trecut chiar?

Alexandru Rafila: Da, e clar că România are nevoie de o strategie coerentă, măsuri imediate, dar și măsuri pe termen mediu, pentru ca să îmbunătățim calitatea asistenței medicale pentru pacienții oncologici, pe de o parte, și să putem să dezvoltăm și programe de prevenție, pe de altă parte. La ce mă refer aici? Mă refer la depistarea precoce a cancerului prin activități de screening, de exemplu, dar și prin activități de natură educativă, informativă pentru populație sau pentru grupele la risc. A fost o largă dezbatere în spațiul public legat de normele la Planul Național de Combatere a Cancerului și îmi pare rău să spun acest lucru, au fost foarte multe abordări care n-au legătură cu profesionalismul. Eu nu pot să fac altceva decât să lucrez împreună cu profesioniștii din domeniul oncologiei și am făcut-o încă de la început, pentru că nu este suficient un act administrativ ca să schimbi o situație. E nevoie, în mod evident, de investiții, este nevoie de resurse umane calificate și, nu în ultimul rând, de structurarea unor centre comprehensive de tratament al cancerului, încât pacienții să poată să beneficieze, de exemplu, de toate serviciile de care au nevoie, începând de la diagnostic, urmând cu tratamentul și monitorizarea evoluției, în instituții care să poată să facă acest lucru. Deci, e clar că discutăm despre un proces care se poate face, sigur, cu resurse pe care le alocă, să spunem, Guvernul sau care sunt prioritizate pentru anumite tipuri de afecțiuni - și cancerul, în mod evident, este una dintre ele, pe de o parte. Și pe de altă parte, trebuie să calificăm resursele umane care să deservească aceste centre. Ele sunt în momentul de față la nivel național disproporționate. Vă dau exemplul între București, Cluj, să spunem, sau Timișoara, unde există resurse foarte mari din acest punct de vedere, față de alte județe din țară în care există limitări mari în ceea ce privește disponibilitatea personalului calificat și implicit a infrastructurii medicale.

Realizator: Voiam să revenim la început, să zicem. Se spune că cea mai ieftină metodă este prevenția. În acest domeniu al prevenției, practic absolut oricine poate avea, la un moment dat, la oricine poate apărea la un moment dat diagnosticul ăsta teribil. Și cum să facem să aflăm cât mai devreme?

Alexandru Rafila: În primul rând, trebuie să ne prezentăm periodic pentru un control periodic atunci când suntem sănătoși la medicul de familie, iar medicina de familie are în momentul de față instrumentele, inclusiv finanțarea, pentru ca acest lucru să se întâmple. Se poate, de asemenea, să primești un set de analize periodic care să semnaleze eventuale dezechilibre care pot fi legate și de o boală oncologică. Lucrurile astea există în momentul de față. Dar, vedeţi, schimbarea mentalității publicului care să se prezintă la medic atunci când, periodic, este sănătos, nu doar atunci când apare o suferință, este un proces care este îndelungat și lucrul ăsta nu se poate întâmpla peste noapte.

Realizator: Aici e aici!

Alexandru Rafila: Dar vreau să vă spun niște lucruri concrete pentru că, de multe ori, oamenii când se referă la Planul național de control al cancerului, se referă la niște acte normative și atât. Eu vă spun lucrurile concrete pe care le-am făcut noi încât pacienții din România să aibă acces la servicii. Şi o să vă spun imediat ce s-a întâmplat. Ca să putem operaționaliza acest plan, a trebuit să existe o ordonanță a guvernului care a fost aprobată la jumătatea anului, Ordonanța guvernului 26...

Realizator: Dar prin iulie, parcă.

Alexandru Rafila:... care a operaționalizat acest plan și a permis utilizarea fondurilor deja existente pentru diverse tipuri de servicii medicale și o să încerc să le exemplific. Sub programul național, de exemplu, de testare genetică, care este cuplat cu medicina personalizată, pentru că discutăm despre medicină personalizată fără să știm despre ce este vorba. Testarea genetică, care se face pentru anumite tipuri de cancere, poate duce la un tratament care este specific acelui pacient, în funcție de profilul genetic al pacientului. Lucrul ăsta l-am realizat. De asemenea, am extins foarte mult serviciile pentru diagnosticul inițial și diagnosticul de certitudini al multor sindroame care sunt implicate în cancerele de sânge. Am extins serviciile de radioterapie, în momentul de față se poate face stereotaxie, despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public, e o metodă de radioterapie revoluționară de care pacienții pot beneficia. Și am mai făcut câteva lucruri care cred că sunt importante. Am debirocratizat multe dintre elementele care întârziau accesul pacientului. Să știți că la pacientul oncologic lucrul care contează cel mai mult este ca el, odată diagnosticat cancerul, să poată să beneficieze de tratament. Analizele care fac posibil acest lucru însemnau de multe ori un coșmar pentru pacient, pentru că durau foarte mult și până ajungea să fie tratat, boala se putea agrava. Am scurtat foarte mult lucrul ăsta, foarte, foarte mult. În momentul de față, de exemplu, o investigație PET-CT, despre care știe toată lumea, se poate aproba în decurs de câteva zile, o săptămână și am tăiat foarte multe circuite birocratice. În plus, ca să putem să știm exact ce avem de făcut, cui ne adresăm, care sunt resursele necesare, am înființat Registrul Național al Pacienților cu Cancer, care a devenit operațional în acest moment și care se construiește. Acolo sunt introduse toate datele pacienților care au boli neoplazice, încât să existe o monitorizare și o urmărire a evoluției lor pe tot parcursul bolii. Și poate lucru cel mai greu de realizat și pe care l-am demarat este legat de organizarea rețelelor regionale de diagnostic și de tratament al cancerului. La ce mă refer? Mă refer la ce spuneam la începutul interviului cu dumneavoastră, la acele centre comprehensive care pot furniza servicii și, de asemenea, ele trebuie să devină coordonatoarele metodologice și profesionale ale altor spitale sau centre care tratează pacienți oncologici, dar care nu pot oferi toată gama de servicii, încât la nivelul fiecărei regiuni pacientul să poată să beneficieze de toate serviciile de care are nevoie și să nu trebuiască un pacient, de exemplu, din sudul țării să meargă la Cluj, să poată să facă acest lucru în zona lui de domiciliu și să primească o calitate a serviciilor comparabile, indiferent de domiciliu./geftene/

Realizator: Domnule ministru, includ și consiliere psihologică aceste centre, pentru că se pare că această, știu eu, consiliere este foarte, foarte important, pe lângă tratamentul oncologic personalizat, cum bine ați spus, e foarte importantă și această consiliere.

Alexandru Rafila: Absolut! Încă din data de 27 septembrie am aprobat un ordin prin care serviciile de consiliere psihologică pentru pacientul oncologic sunt posibile și sunt decontabile. În luna septembrie am adoptat acest ordin care se referă la ceva care într-adevăr este extrem de important, așa cum spuneți dvs., pentru că un pacient oncologic se poate simți discriminat sau marginalizat, ori lucrul ăsta e foarte periculos în economia generală a bolii. Mai avem o chestiune la care aș vrea să facem referință, la paliație. Paliația este o metodă, dacă vreți, sau o evoluție a oricărei boli care, din păcate, este mai puțin curabilă și sunt și pacienți oncologici în această situație, deci sunt și foarte mulți care se vindecă, dar sunt și situații în care familia este pusă la grea încercare. Am aprobat de curând planul național de îngrijiri paliative, care este dedicat în special pacienților oncologici și, de asemenea, am finalizat reglementările pentru centrele integrate de diagnostic și tratament al cazurilor de oncologie pediatrică, pentru că există și pacienți, din păcate, există și pacienți pediatrici şi cred că ei reprezintă o prioritate pentru toată lumea, inclusiv pentru Ministerul Sănătății.

Realizator: Și ar mai fi un aspect, domnule ministru, acela al medicamentelor inovative și al studiilor clinice pe care planul național văd că le încurajează. Participarea la studii clinice este cuprinsă în planul național de /.../

Alexandru Rafila: Am modificat legislația, încât studiile clinice în România să se poată desfășura cu mult mai rapid. Lucrăm aici împreună cu Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, care aprobă desfășurarea acestor studii în țara noastră, pentru că studiile clinice, dincolo de o anumită resursă financiară, în primul rând pacienții oncologici sau alte categorii de pacienți în funcție de medicament, au acces la molecule inovative încă din stadiile, dacă vreți, de testare, dar nu o testare care să le pună în vreun fel probleme în ceea ce privește starea de sănătate, ci eficiența unui posibil tratament. Și eu pot să vă dau un exemplu pe care îl cunosc direct: medicația împotriva hepatitei C, o boală care de multe ori se complică cu apariția unui cancer hepatic, a fost posibilă în România pentru că se derulau la spitalul în care lucram eu, de exemplu la Matei Balș astfel de studii clinice care au permis accesul pacienților precoce la tratament. Medicamentele inovative care sunt aprobate periodic de Guvernul României, anul trecut numărul de molecule aprobate s-a dublat. Am avut multe molecule și pentru pacienții oncologici. E un proces, noi totdeauna le trimitem spre aprobare guvernului, dar totdeauna când aprobi un astfel de medicament trebuie în spate să existe și sursa de finanțare, care sigur depinde și de capacitățile bugetului de stat.

Realizator: Eu vă mulțumesc foarte mult! A fost ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în direct la noi la Radio România Actualităţi.

Alexandru Rafila: Mulţumesc şi eu!

Poliţia Rutieră Bucureşti le explică regulile de circulaţie curierilor din Asia
România 29 Aprilie 2024, 13:19

Poliţia Rutieră Bucureşti le explică regulile de circulaţie curierilor din Asia

Livratorii din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan și Sri Lanka lucrează 10 ore pe zi și fac 20-30 de curse, în funcție de...

Poliţia Rutieră Bucureşti le explică regulile de circulaţie curierilor din Asia
Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului
România 29 Aprilie 2024, 13:15

Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului

Activitatea cu publicul este suspendată la Registrul Comerțului București și în mai multe registre din țară.

Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului
Marius Budăi: „Este nevoie ca românii noștri să se întoarcă acasă”
România 29 Aprilie 2024, 10:08

Marius Budăi: „Este nevoie ca românii noștri să se întoarcă acasă”

"Apel matinal" - Invitat: președintele Comisiei pentru administrație publică în Camera Deputaților, Marius Budăi.

Marius Budăi: „Este nevoie ca românii noștri să se întoarcă acasă”
Săptămâna Mare începe cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei
România 29 Aprilie 2024, 07:43

Săptămâna Mare începe cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei

Luni și marți maximele vor ajunge la 26-27 de grade.

Săptămâna Mare începe cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei
Serviciile publice comunitare au program normal de lucru luni și marți
România 29 Aprilie 2024, 07:41

Serviciile publice comunitare au program normal de lucru luni și marți

În schimb, în perioada minivacanţei, respectiv între 1 şi 6 mai, nu se va lucra cu publicul la ghișee, fiind zile de...

Serviciile publice comunitare au program normal de lucru luni și marți
Autostrada Soarelui: Restricţiile de circulaţie au fost ridicate
România 28 Aprilie 2024, 17:08

Autostrada Soarelui: Restricţiile de circulaţie au fost ridicate

Nu sunt programate lucrări nici pe A4 Ovidiu-Agigea şi nici pe DN 39 Agigea-Vama Veche, ruta din sudul litoralului.

Autostrada Soarelui: Restricţiile de circulaţie au fost ridicate
MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
România 28 Aprilie 2024, 15:43

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul

MAI le recomandă cetăţenilor ca, înainte de a merge la ghişeele care eliberează documentele respective, să consulte programul...

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
România 28 Aprilie 2024, 14:03

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Însă criticii actului normativ spun că este insuficient în condiţiile în care marea majoritate a dependenţilor ar fi în...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare