Peste 10.000 de detectoare de fum vor fi instalate gratuit în locuinţele oamenilor din 20 de judeţe
Numărul incendiilor de locuinţe continuă să fie îngrijorător și care duc la numeroase pagube materiale şi victime, cele mai multe în zonele rurale.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Mai 2025, 16:01
Numărul incendiilor de locuinţe continuă să fie îngrijorător - în ţara noastră se produc în medie, zilnic - 19 astfel de incidente, care duc la numeroase pagube materiale şi victime, cele mai multe în zonele rurale - arată statisticile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Specialiştii reamintesc faptul că detectoarele de fum şi cele de monoxid de carbon pot salva vieţi.
Peste 10 mii de detectoare de fum vor fi instalate gratuit, şi anul acesta, în locuinţele oamenilor - din 20 de judeţe, între care Mureş, Braşov, Covasna, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Şi în judeţul Vrancea, câteva sute de familii vor beneficia de astfel de detectoare cu titlu gratuit - în cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei naţionale derulate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Reporter: Gabriel Sava: ”Cele mai multe incendii care au loc la gospodăriile populaţiei sunt produse de utilizarea unor surse de încălzire şi de prepararea apei calde pe combustibil solid, lichid sau gazos şi de exploatarea instalaţiilor electrice. În aceste condiţii, un detector de fum avertizează încă din primele momente apariţia unui incendiu, diminuându-i consecinţele.
Maior Florin Olaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Anghel Saligny al judeţului Vrancea: ”Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situaţii, detectoarele de fum, de monoxid de carbon şi cele de gaz pot face diferenţa între un incident minor şi o tragedie. Aceste dispozitive au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariţia unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spaţiile în care sunt amplasate. Instalarea unor astfel de dispozitive în locuinţele personale nu este obligatorie, însă pompierii vrânceni le recomandă ca măsură de precauţie atât pentru salvarea vieţii, cât şi a bunurilor.”
Conform bilanţului, pentru anul trecut, în urma intervenţiilor la incendii au fost salvate 15 persoane şi bunuri materiale, în valoare de aproximativ 227 de milioane de lei, iar ca victime ale incendiilor au fost înregistrate 13 persoane decedate şi 22 de persoane rănite. Pagubele materiale au fost estimate la o valoare de circa 21 de milioane de lei.”/editor Florin Lepadatu/