Pacienții cu boli cronice și rare așteaptă actualizarea listei de medicamente
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice aminteşte că România este ţara europeană cu cele mai multe decese evitabile.

Articol de Radiojurnal, 14 Mai 2025, 17:38
Actualizarea listei medicamentelor ce pot fi prescrise în România - avizată de aproape 3 luni - este foarte aşteptată de pacienţii cu boli cronice şi rare, deoarece proiectul de hotărâre conţine denumirile unor tratamente inovative ce pot îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavilor, spune preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
Radu Gănescu aminteşte că România este ţara europeană cu cele mai multe decese evitabile şi subliniază că pentru multe persoane care suferă de boli grave este nevoie de intervenţie rapidă, iar fiecare zi de întârziere poate însemna o şansă pierdută la viaţă.
Radu Gănescu: Aşteptăm această hotărâre încă din februarie, când ea a primit toate avizele pentru a intra în vigoare. Vorbim de cele 22 de molecule care ar putea să trateze pacienţi care la ora actuală nu au acces la tratament, pacienţi care probabil nu au nicio altă alternativă şi nu au nicio speranţă şi noi credem că această tăcere nu face bine nimănui. Ştim că tratăm boli oncologice, boli rare, boli endocrine, boli reumatologice, boli care pot duce la dizabilitate sau chiar deces, boli foarte costisitoare pentru sistemul de sănătate, pentru că aceşti pacienţi trebuie să stea internaţi, trebuie să beneficieze de investigaţii, trebuie de multe ori să îşi ia concedii medicale sau să se retragă de la locul de muncă, ceea ce este un dezavantaj atât pentru societate, cât şi pentru familie şi poate, din nefericire, ajung cu dizabilităţi şi au nevoie de susţinere financiară şi socială.