Oncogen Timișoara dezvoltă un vaccin personalizat împotriva cancerului
Proiectul, în valoare de aproape două milioane de euro, este în etapa cercetării de bază.

Articol de Radiojurnal, 16 Iulie 2025, 08:22
Cercetătorii Institutului Oncogen, din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara, lucrează la un proiect de diagnostic de precizie și tratament avansat împotriva cancerului şi speră că vor putea dezvolta un vaccin personalizat pentru pacienţii oncologici.
Proiectul Cross Care, derulat cu fonduri europene şi în colaborare cu un spital din Serbia, prevede recoltarea de biopsii tumorale de la 300 de pacienţi cu cancer, iar pe baza analizelor se va realiza o orientare terapeutică de precizie.
Medicul Florina Bojin este coordonatorul ştiinţific al proiectului.
Florina Bojin: Vom efectua un profil imun al pacientului ca să vedem dacă sistemul imun este capabil să lupte împotriva tumorii existente deja. Vom face analize de secvențiere genetică ca să vedem dacă mutațiile genetice pot să fie ținta unor terapii existente sau a unor alte terapii pe care le putem dezvolta și care ar fi acestea pe bază de peptide, pe bază de vaccin, pe bază de imunoterapii, depinde, și o să-i oferim posibilitatea pacientului oncologic să vadă că există o terapie mai bună, dacă există aceasta, bineînțeles.
Proiectul, în valoare de aproape două milioane de euro, este în etapa cercetării de bază, iar pentru punerea pe piaţă a unui viitor vaccin sunt necesare noi etape de cercetare clinică foarte costisitoare.
Managerul Institutului Oncogen, dr. Virgil Păunescu, a mai precizează că reprezentanţii clinicii Mayo din Statele Unite Ale Americii şi-au exprimat dorinţa de a colabora cu institutul din Timişoara pentru dezvoltarea unui vaccin personalizat pentru cei bolnavi de cancer.