Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Niciodată nu este suficient să faci genul acesta de pariuri macroeconomice: pe dobândă, pe rată de schimb, pe monedă”

"Apel matinal" - Invitat: Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice București.

”Niciodată nu este suficient să faci genul acesta de pariuri macroeconomice: pe dobândă, pe rată de schimb, pe monedă”
Foto: wikipedia.org

Articol de Florin Lepădatu, 03 Ianuarie 2023, 09:21

"Apel matinal" - Invitat: Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice București

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Românii cu credite în lei contractate după 2019 vor plăti rate și mai mari o dată cu creșterea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor IRCC de la 4,6 la 5,71% aplicabilă în următoarele trei luni. Cu un an în urmă, IRCC era 2,65% și, cu toate că a crescut constant, rămâne sub nivelul actual al ROBOR. IRCC a înlocuit ROBOR la calculul creditelor noi acordate de bănci din mai 2019 și este aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ideea este următoarea: ce ar trebui să știm noi și să facem noi în aceste condiții, pentru a gestiona mai bine veniturile noastre? Și sperăm că vom afla cât mai multe detalii, amănunte, de la invitatul "Apelului Matinal", Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice București. Bună dimineața, domnule profesor!
Realizator - Daniela Petrican: Bună dimineața!
Adrian Mitroi: Bună dimineața!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ratele cresc, facturile, de asemenea, de prețuri nu mai vorbim. Ce decizii ne pot ajuta să evităm acumularea datoriilor și chiar riscul nedorit al falimentului personal în astfel de perioade dificile?
Adrian Mitroi: A fost un an dificil, dar haideți să vedem și pozitiv asta la început de an, pentru că la cât de multe lucruri grele s-au întâmplat economic, totuși, am reușit rezonabil. Și dacă aveam o întrebare, chiar mă gândeam în pregătirea discuției cu dumneavoastră, ce înseamnă reziliență. Eu întotdeauna am avut o dificultate a înțelege cuvântul acesta. Ei, uitați, că am văzut. Practic, a fost un an în care noi am rezistat, totuși, să știți, la extrem de multe influențe negative care ne-au venit, mai ales în ultimele trei trimestre, de când a început teama războiului. Aveți dreptate, am început anul cu niște cotații ale IRCC și ROBOR. Foarte mulți care au avut credite au trecut de la ROBOR la IRCC, au câștigat 2 procente la momentul acela și li s-a părut o afacere bună. Și acum, evident, cele trei luni, de care vorbeați mai devreme, diferența între cele două cotații arată că pe creștere de dobândă, așa s-a întâmplat în anul 2022, se va modifica un pic în acest an. IRCC-ul are aceste unul sau două puncte mai mici decât ROBOR-ul, dar o să vedeți că acest efect se va estompa și chiar aproape vor ajunge egale. Deci, din punct de vedere al mișcării trecerii de la o cotație, ambele variabile, atenție, mai există și cotația fixă. Puteai să-ți iei un credit pe termen mai scurt, într-adevăr, cu dobândă fixă, mare lucru nu ai câștigat, dar am câștigat informația asta și am învățat ceva. Că nu este întotdeauna eficient, dar nu este nu chiar întotdeauna, niciodată nu este suficient să faci genul acesta de pariuri macroeconomice: pe dobândă, pe rată de schimb, pe monedă. În general, este un pendul al economiei libere de piață. Operează în principiul acesta, de pendul. Deci, la un moment dat, eşti într-o poziție favorabilă, la un moment dat, treci în poziția mai puțin favorabilă. Așa s-a întâmplat. Ca sfat pentru anul care urmează este să te concentrezi pe lucrurile care sunt la îndemână, să controlezi, de exemplu, costurile foarte bine. De exemplu, să ai finanțele personale foarte bine digitalizate, de exemplu, să știi exact ce se întâmplă în fiecare lună cu banii tăi, să ai undeva calculator.
Realizator - Daniela Petrican: Şi în această situație ar trebui să evităm contractarea unui credit sau mai degrabă ar fi mai bine să învățăm și să înțelegem modalitățile de gestionare a acestuia?
Adrian Mitroi: Să nu gândiţi în termenii aceştia. Vă rog frumos să evitați, de exemplu, achiziția unei locuințe. Văd, toată lumea vorbește de această vânare și optimizare. Se va corecta piața și este un moment bun să așteptăm. Nu, genul acesta de abordare este, cum vă spuneam mai devreme, este doar pentru speculanți, pentru băncile comerciale, pentru cei care chiar își câștigă pâinea - şi vă spune cineva care le studiază performanța. Nici ei nu fac bani întotdeauna, cel puțin pe termen scurt. Sfatul pe care îl dau este să-ţi bazezi decizia pe considerațiile personale. Decizia de familie, necesitățile tale de job, starea ta de sănătate, ambițiile tale personale și nu neapărat pe pariuri macroeconomice, pentru că asta încercam să vă spun, dacă bazez acest pariu pe ceea ce ți se pare că la un moment dat se întâmplă în piață - este o oportunitate bună, vor scădea prețurile. Da, dar vor scădea și salariile, și puterea lor de cumpărare. Deci, intri într-o zonă în care nu este expertiza ta. Acesta este sfatul zero pe care îl dau: "Concentrează-te pe zona unde te pricep și unde eşti foarte bun". Să-ți montezi un termopan nou, să-ţi iei o pereche nouă de ochelari, să faci un alt curs, să-ți iei internet banking, să ți-l pui pe telefon, să nu trebuiască să te mai duci la bancă, să nu mai stai cu banii cash, de exemplu, în casă. Nu ai niciun motiv. De exemplu, în anul 2023 mi-aș pune aceasta ambiţie, să nu am niciun ban cash. Ştiu că sună contraintuitiv, aşa, dar orice ban cash pe care îl am, îmi plătesc imediat toate creditele pe care le am. Pentru că oricum, pe depozitul meu eu primesc doar 5%, iar creditul mă costă 10%. Am făcut acest profit, dacă se poate spune și dacă ai nevoie şi ai grija acestor bani pentru două sau trei luni, a cheltuielilor. Sigur, poți să ai un caz de credit de la bancă, pe care îl foloseşti foarte înțelept şi foarte atent, pentru că dacă intri în zona dobânzilor foarte mari, atunci nici el nu mai este un prieten al tău. Și atunci te gândești, în termenii aceștia nu ai de ce să stai pe bani cash. Eu m-aș ambiționa și aș pune motto-ul finanțelor personale pe anul 2023: "Sub nicio formă bani cash". Lăsați acolo la bancă, să stea într-un cont curent, în cel mai rău caz îl muți într-un cont de economii, de exemplu, sau le faci copiilor... Au băncile niște produse minunate care sunt pentru copii și de care nu te atingi sub nicio formă în care verși, de exemplu, o parte din alocație în acele conturi pe numele copiilor. Într-adevăr, tu ca părinte ești tutorele acelui cont. Și în genul acesta de trucuri ieftine, simple, care nu te cotă doar un pic de efort să înveți și să deprinzi. Și atunci să vedeți că lucruri bune se întâmplă, gospodărilor financiari.
Realizator - Daniela Petrican: Și să alegi momentul potrivit pentru o nouă investiție proprie. Dar când poate fi acest moment potrivit?
Adrian Mitroi: Oricând! Oricând! Asta vă spuneam în funcție de deciziile personale, atunci când ție și se pare că este necesar să-ți iei un utilaj nou sau este necesar să faci un upgrade la electrocasnicul din casă... nu faci, de exemplu, am învățat în anul acesta că ofertele superioare pe care le vezi la televizor sunt neapărat niște oferte foarte bune. Prețul nu este un motiv de achiziție a unui obiect. Nu din cauza prețului îl cumperi, s-ar putea, ba chiar din cauza prețului să nu-l cumperi, care este prea mare prețul. Deci nu îți bazezi decizia doar pe preț dar și pe utilitatea acelui bun. Cea mai importantă decizie pentru noi este cea imobiliară, a casei, decizia de achiziție a unei case și este foarte critic prețul. Dacă găsești o soluție de optimizare între preț, proximitatea de job, de exemplu, de viitor te gândești la un apartament care are valoare comercială și pentru viitor, pentru că probabil familia se va mări în viitor și vei vrea acel apartament să-l schimbi pe unul probabil mai mare ca să faci loc celor mici care vor veni. Și atunci gândești în termenul acesta de avans personal și la nivelul finanțelor personale și nu neapărat de optimizare. Este un moment bun pe piață, este timpul să cumpări acum, îmi face dezvoltatorul o super ofertă. Nu te gândești din punct de vedere al utilității la nivelul tău personal, îți poți permite, care este decizia cea mai optimă și, atenție, orice achiziție înseamnă și un sacrificiu, este un cost de oportunitate. În spatele deciziilor noastre renunțăm la ceva, mai ales dacă este o achiziție scumpă, la ceva substanțial. Și de aceea recomandarea doi pe care o facem este ca la nivelul unei familii, de exemplu, să iei decizii bine gândite, bine informate. Toată lumea vine cu opinii acolo, doamnele vin cu opinia lor critică întotdeauna, deci trebuie să risipești în spatele unei decizii mai ales legate de finanțele familiei, trebuie să risipești toate temerile acesteia și asta ar fi, de exemplu, piatra de încercare a unei decizii. Suntem toţi de acord cu o asumare substanţială de credit, în condiţii de inflaţie, de exemplu. Spuneaţi că ne-au crescut ratele și IRCC-ul îl avem 5-71 de anul acesta. Da, este mai greu și mai scump creditul de plăti acum, dar, pe de altă parte, şi salariile sunt un pic mai mari, cel puţin ale bugetarilor, punctul de pensie este un pic mai mare, sunt uşoare lucruri bune şi pe partea de venituri. Şi inflaţia este, dar cu un pic de ghilimele vă rog să îmi luaţi această frază, favorabilă celor care datorează bani. Tu nu mai dai înapoi aceiaşi bani cu aceeaşi valoare de cumpărare.
Realizator: De atunci.
Adrian Mitroi: Corect! Şi atunci, per ansamblu, asta vreau să vă spun, considerentele de macroeconomie sunt puţin importante faţă de cele personale, care țin cont de binele familiei tale și, atenție, vă spuneam de cuvântul acesta, reziliență, de binele pe termen lung, solid, care rezistă la intemperiile financiare, care ați văzut de ne-au făcut într-un an, nu ușor, dar totuși am scos-o bine la capăt, ne-au făcut un an provocator şi care se mută și în 2023.
Realizator: Da, trebuie să rămânem optimiști, cumpătați și, dacă se poate, pragmatici.
Adrian Mitroi: Pragmatici și foarte eficienţi pe costuri. Asta este prima, prima... De fapt, era sfatul zero, dar îl ducem şi în sfatul trei acum: costurile. Atenție la costurile financiare bine optimizate, digitalizare, transparență în interiorul familiei, te gândești pe termen lung și încerci prima dată să îți reduci costurile. Cât de atenți suntem la supermarket cu achizițiile noastre? Atunci și când e vorba de banii noștri, noi îi lăsăm să băltească acolo, pe contul curent. Aceasta este o absolută risipă teribilă.
Realizator: Așadar, contul de economii ar fi cel mai bun pentru cei care...
Adrian Mitroi: Obligatoriu, obligatoriu. Pachetul de stat, care este nemaipomenit de atractiv. De ce nu îţi iei un titlu de stat pe un an de zile?
Realizator: Mai ales că sunt acum în vigoare, nu, în luna ianuarie?
Adrian Mitroi: 7,35 este o dobândă, cel puțin asta, pe an, foarte atractivă. Aș recomanda, cel puțin pe termen scurt, să nici nu stai pe gânduri dacă te poţi lipsi de banii aceștia, să faci această achiziție, nu cu toți banii familiei. Luna viitoare mai iei o altă... participi din nou la următoarea licitație a Ministerului Finanțelor, în luna martie din nou și în fiecare lună să ai...
Realizator: Da, totul e să ai cu ce să participi. Mulțumim pentru pentru sfaturi, pentru recomandări!
Adrian Mitroi: Și eu vă mulțumesc. Şi pozitivi, eu cred că pozitivi și atenți... Cred că va fi un an în care cei educați, atenţi la detalii vor fi ceva mai protejaţi în fața dificultăților inerente care urmează, dar am învățat. Dacă am trecut noi de anul acesta 2022 cu creștere economică, totuși, de 5%, lucruri rezonabile am reușit în contextul european.
Realizator: Bun. Să fim și mai bine, dacă se poate. Mulțumim, domnule profesor!
Adrian Mitroi: Şi eu vă mulțumesc!
Realizator: Pentru discuția pe care am purtat-o la "Apel matinal". Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice din București.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște
Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
România 26 Aprilie 2024, 08:28

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților

Peste 70% dintre angajatori vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri...

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 08:10

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova

A fost stabilit un perimetru de siguranţă, iar traficul în zonă a fost oprit.

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
România 26 Aprilie 2024, 07:51

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio

Doina Ișfănoni, etnolog, istoric de artă și cercetător la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București ne vorbește despre cele...

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)
România 26 Aprilie 2024, 06:54

Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)

Despre tradiții seculare și vremuri moderne, despre șezătorile înainte de Paști, dar și despre viața socială a lăpușenilor, o...

Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)
Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
România 25 Aprilie 2024, 22:05

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi, spune ministrul familiei, Natalia...

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro