Modificarea examenului de evaluare naţională, susţinută de Federaţia Spiru Haret
După finalizarea gimnaziului, elevii trebuie să deţină mai multe competenţe de care să se folosească pe parcursul vieții, consideră liderul sindical, Marius Nistor.

Articol de Felicia Mocanu, 23 Mai 2025, 16:52
Propunerea ministrului educaţiei de a modifica examenul de evaluare naţională este susţinută de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret''.
Elevii trebuie evaluaţi pentru toate competenţele cheie şi nu doar la două discipline cum este în prezent, consideră Daniel David, care doreşte implementarea cât mai rapidă a unui proiect pilot în acest sens, agreat de toţi cei implicaţi în domeniul educaţiei.
După finalizarea gimnaziului, elevii trebuie să deţină mai multe competenţe de care să se folosească pe parcursul vieții, consideră Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.
Marius Nistor: Trebuie să plecăm de la faptul că ministrul a avut curajul să aibă o astfel de abordare privind evaluarea națională, pe care o consider nerelevantă în momentul de față, atâta vreme că sunt două testări doar la două discipline.
Domnia sa dorește o testare, o evaluare mai amplă, ținând cont că, până la urmă, fiecare absolvent trebuie să aibă cel puțin cinci competențe fundamentale și, bineînțeles, până la sfârșitul liceului, cele opt competențe cheie.
Asta nu înseamnă că nivelul de cunoștințe pe care el trebuie să-l asimileze trebuie să fie la un nivel foarte ridicat.
Nu trebuie să fie niciun stres suplimentar pentru elevi.
Deci dacă vorbim de gimnaziu, pe clasa a VIII-a nu mă mai interesează decât Limba și literatura română și Matematica. Restul devin discipline de mâna a doua.
Ori ca să fiu un cetățean complet, ca să am șanse de reușită în viață, nu este suficient să învăț doar la câteva discipline. până la urmă, am nevoie și de puțină geografie, și de puțină istorie, și de puțină cultură muzicală.
Ar trebui să am și niște cunoștințe elementare de desen.
Liderul federației a mai adăugat că, în perioada următoare, va avea mai multe discuții cu ministrul educației, Daniel David, pentru a se pune de acord alături și de alți specialiști în educație asupra felului în care se va desfășura evaluarea națională.