Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul sănătăţii, Florian Bodog, în emisiunea "Probleme la zi"

Emisiunea "Probleme la zi". Tema: Criza medicamentelor oncologice.

Articol de Radiojurnal, 14 Martie 2017, 13:42

Intervenţia ministrului sănătăţii, Florian Bodog, în emisiunea "Probleme la zi"

AUDIO: Dezbaterea "Probleme la zi" din 14 martie 2017. Realizator Alexandra Andon.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 martie, ora 13:34) - "Probleme la zi" - Realizator: Alexandra Andon - Este alături de noi prin telefon ministrul sănătăţii, dr. Florian Bodog. Bună ziua!

Florian Bodog: Sărut mâna! Bună ziua!

Realizator: Vă mulţumesc. Prima întrebare este: ce ordin aţi semnat ieri seară şi în ce fel acest ordin ar putea să ajute la un import de medicamente necesare bolnavilor de cancer?

Florian Bodog: Da. Este vorba despre Ordinul pentru achiziţionarea medicamentelor pentru stabilirea preţului pentru procedura de nevoi speciale. Acest ordin, aşa cum era el formulat anul trecut, în decembrie, prevedea că eu nu pot să aduc medicamente..., Ministerul Sănătăţii sau Unifarmul sau oricine altcineva nu poate să aducă şi nu poate să aibă aprobare de preţ decât dacă găseam pe piaţa europeană la cele 12 ţări la care ne referenţiem să găsim cu preţul cel mai scăzut. Or existau situaţii - şi le-am şi exemplificat - în care nu reauşeam să..., nimeni nu ne aducea medicamentul la preţul la care îl găseam într-una din cele 12 ţări, şi atunci eram în imposibilitatea de a aproba preţul pentru un astfel de medicament. Nu vă ascund că unele dintre ele erau chiar medicamente oncologice, despre care se discută chiar în această perioadă. Motiv pentru care aseară târziu am anulat această prevedere şi am modificat ordinul în aşa fel încât, în situaţia în care nu găsim preţul cel mai mic din cele 12 ţări de referinţă, să putem să aprobăm preţul pe care îl găsim în reţeaua de distribuţie din Europa.

Realizator: Domnule ministru, câte dintre medicamentele acestea care le lipsesc bolnavilor de cancer vor putea fi importate prin acest mecanism de către Unifarm?

Florian Bodog: Chiar aseară am semnat preţ pentru unul dintre aceste medicamente, a fost aprobat ieri Procarbazina, pentru celelalte care sunt în curs de soluţionare în funcţie de completarea dosarului le voi semna şi vreau să vă asigur că absolut toate medicamentele pe care comisiile de specialitate le cer şi pe care specialiştii în domeniu le cer noi le vom importa.

Realizator: Aşadar, urmează... Doar unul dintre ele este cuprins în ordinul semnat aseară, urmează...

Florian Bodog: Aseară am semnat cinci medicamente, unul dintre ele este unul dintre medicamentele care chiar a fost în discuţie zilele acestea, dar urmează să fie semnate şi celelalte. Adică, pe măsură ce ele intră în procedură şi au toate documentele în regulă, ele sunt semnate. Practic, procedura este următoarea: comisiile de specialitate confirmă cantităţile necesare pentru nevoi speciale, se înştiinţează Unifarmul sau distribuitorul prin care vine, care cere ANMDM-ului autorizaţia de nevoi speciale, ANMDM eliberează autorizaţia de nevoi speciale în procedură de urgenţă, adică nu se tergiversează eliberarea acestei autorizaţii,d upă care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pe nevoi speciale vine şi depune un dosar de preţ la Ministerul Sănătăţii. În condiţiile în care acest dosar de preţ este complet şi întruneşte criteriile stabilite prin ordin, se eliberează preţul; tot aşa, în procedură de urgenţă, am prioritizat această activitate.

Realizator: Cam cât timp ar urma să dureze toate aceste secvenţe însumate ale procedurii de urgenţă?

Florian Bodog: Din punct de vedere al timpului, dacă cel care întocmeşte documentaţia şi toate lucrurile merg bine, lucrurile se pot trece între o săptămână şi 10 zile, în funcţie de modul în care se fac aceste achiziţii. Există şi produse care vin pe nevoi speciale, cum este de exemplu Rivotrilul, care necesită şi autorizaţii speciale, fiind dintr-o categorie specială de medicamente. Însă, în mod normal, între 7 şi 10 zile, dacă dosarul este întocmit cu atenţie şi nu sunt probleme de legalitate, se pot da toate aprobările. Şi pe urmă este o problemă de timp, de logistică, cum îl aduce firma şi în cât timp ajunge în ţară, însă, din punct de vedere al hârtiilor, noi ne mişcăm foarte repede.

Realizator: Domnule ministru, cât timp ar putea aplica Unifarm această procedură de nevoi speciale pentru un medicament sau altul? Este pe timp nelimitat?

Florian Bodog: Da, deci nu este dată pe o perioadă scurtă de timp; ea este dată..., reglementarea este dată pe o perioadă nelimitată. Însă noi în noua reglementare cu privire la preţurile la medicamente vom include şi această procedură de nevoi speciale în cadrul procedurii clasice de aprobare a preţului la medicamente şi încercăm să găsim o soluţie pe termen lung./schelaru/ Pentru că, aşa cum ştiţi, şi ascultătorii dvs trebuie să ştie, această problemă a medicamentelor oncologice şi nu numai a medicamentelor oncologice, şi dl preşedinte Irimia - am înţeles că este în studio cu dvs - ştie că şi în perioada în care eram eu secretar de stat, care a fost acum şase ani, exista această problemă a medicamentelor care apăreau şi dispăreau de pe piaţă...

Realizator: A şi spus acest lucru.

Florian Bodog: Da. Eu n-am fost în emisie şi îmi cer scuze că...

Realizator: Nu. Vreau să vă asigur că lucrurile au fost puse într-un tablou complet.

Florian Bodog: Da şi vă mulţumesc pentru asta. Ideea este că noi, practic, trebuie să facem o echipă. Noi, Ministerul Sănătăţii, ANMDM-ul, asociaţiile de pacienţi în aşa fel încât să semnalăm din timp dispariţia medicamentului de pe piaţă şi să luăm măsuri din timp. Şi o să mă asigur că acele comisii care vor funcţiona la Ministerul Sănătăţii sau care funcţionează vor fi comisii lucrative, nu comisii care să se întâlnească, să se salute şi să plece sau pur şi simplu să figureze acolo ca şi preşedinte sau vicepreşedinte sau membru într-o comisie a ministrului. Eu vreau să am comisii lucrative, motiv pentru care în momentul de faţă am şi convocat un grup de lucru care să modifice. După cum ştiţi, foarte mulţi specialişti din aceste comisii şi-au dat demisia datorită faptului că intrau în tot felul de incompatibilităţi. Şi atunci am făcut un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii care va propune un draft pe care îl vom discuta împreună cu ANI, cu SRI, cu toate structurile care activează pe această zonă de compatibilitate sau incompatibilitate şi încercăm să avem o reglementare europeană pentru funcţionarea acestor comisii în aşa fel încât să fie lucrative şi nu numai să fie lucrative, dar să aibă şi autoritate în domeniu. Pentru că e cu totul altceva dacă această comisie e condusă de un profesor sau are în componenţă specialişti care tratează efectiv pacienţi şi e cu totul altceva dacă în componenţa respectivei comisii pot să pun doar rezidenţi care, mă rog, eu am tot respectul, sunt puşi la curent cu ultimele noutăţi, însă e o diferenţă de autoritate.

Realizator: Este o problemă aceasta a felului în care se formează preţul medicamentelor în România? De fapt întrebarea este următoarea: cum putem evita, cum puteţi evita pe viitor apariţia unor noi crize cauzate, provenite din aceleaşi cauze?

Florian Bodog: E greu de dat o soluţie pe moment. Şi nici nu vreau să spun că sunt providenţial şi pot să spun că am o soluţie în buzunarul din dreapta. Nu. Acest lucru îl vom face în momentul în care elaborăm noua procedură de stabilire a preţurilor la medicamente prin discuţii cu fiecare firmă, cu fiecare importator, cu fiecare distribuitor şi cu asociaţiile de pacienţi şi probabil că ştiţi, la tot ce a fost dezbatere publică pe acest domeniu, am participat personal, pentru că sunt interesat să rezolvăm această problemă şi vă promit că o să o rezolvăm. Nu cred că Ministerul Sănătăţii, ca şi for, să spunem, legislativ, cum a spus dl preşedinte mai devreme, vorbesc aici de ordine de ministru şi pe legislaţie subsecventă, trebuie să aibă o poziţie de monopol şi pur şi simplu să dăm un ordin de ministru care să producă tulburări. Eu cred că dacă lucrăm împreună cu toţi actorii interesaţi, cred că vom putea să evităm astfel de situaţii. Şi eu sunt foarte deschis, Ministerul Sănătăţii este foarte deschis şi toată echipa din Ministerul Sănătăţii va manifesta aceeaşi deschidere faţă de societatea civilă, faţă de producătorii, de importatorii de medicamente, faţă de asociaţiile de pacienţi şi vrem să punem practic, noi vrem să punem pacientul în centrul preocupărilor noastre. Nu aşa politic vorbind, ci practic.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult.

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
România 28 Martie 2024, 22:48

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale

Banii vor fi folosiți pentru realizarea de noi spitale orășenești, municipale, de urgență, precum și pentru dotarea și...

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
Timișoara va avea un nou spital municipal
România 28 Martie 2024, 21:53

Timișoara va avea un nou spital municipal

Clădirea ar trebui finalizată în aproximativ cinci-șase ani, în zona de nord a orașului.

Timișoara va avea un nou spital municipal
APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
România 28 Martie 2024, 21:42

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

RRA: Vineri, 29 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre procesul...

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene