Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul Educației, îngrijorat: Prea mulți elevi de clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat

"Apel matinal": ministrul educației și cercetării, profesorul Daniel David.

Ministrul Educației, îngrijorat: Prea mulți elevi de clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat
Daniel David. Foto: Agerpres.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 10 Iunie 2025, 09:37

Apel matinal.

Marți începe Bacalaureatul cu probele scrise, care se vor desfășura până pe 16 iunie, în aproape 450 de centre de examinare. Conform datelor Ministerului Educației sunt așteptați să participe peste 100 de mii de candidați. Examenul începe cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, miercuri este programată proba obligatorie a profilului, iar vineri cea la alegere, în timp ce, pe 16, are loc testarea la Limba și literatura maternă. Pe scurt, probele începe la ora 9:00, candidații au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, iar toate sălile unde se vor desfășura examenele sunt supravegheate audio-video.

Rezultatele vor fi afișate în 20 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse între 23 și 24 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie comunicate în data de 30 iunie. Pe această temă vom discuta astăzi cu invitatul Apelului matinal, ministrul educației și cercetării, profesorul Daniel David. Bună dimineața!

Daniel David: Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație!

Să începem să le dorim baftă și liceenilor, dar și profesorilor. În mesajul dumneavoastră transmis recent...

Daniel David: Și părinților, în același timp.

Și părinților, pentru că emoțiile de multe ori cred că sunt mai mari de partea lor. Spuneați că examenul este important și trebuie să dea tot ce pot, dar că nu le definește valoarea ca oameni, ci doar nivelul de pregătire din acest moment. Așadar, cum evaluați acest nivel în vara anului 2025?

Bacalaureatul e important, dar nu definește valoarea unui om

Daniel David: Vom vedea, vom vedea cum va fi rezultatul, dar este un mesaj corect, fiindcă valoarea unui om nu se reduce la performanța pe care o obține la un test. De asemenea, testul nu evaluează nici măcar toate competențele pe care copiii le-au dobândit în timpul liceului, ci o parte din acele competențe. Noi suntem și în momentul în care testăm, după cum vedeți, o nouă variantă de Bacalaureat. Eu nu vreau să invoc nici ca scuză sau dacă iese bine să spun că am păstrat acest lucru, dar am moștenit o metodologie care a fost stabilită anul trecut şi, de dragul copiilor și de dragul predictibilității, n-am schimbat-o, fiindcă le-ai fi dat peste cap lucrurile, ca să spun așa. Vom vedea după această probă ce se va întâmpla, dacă va trebui să schimbăm ceva, dacă ideea asta de a duce probele înainte de vacanța copiilor este o idee bună sau nu. Vom învăța din acest lucru. Oricum sunt un pic îngrijorat că un număr prea mare, după mine, de copii care erau înscrişi în clasa a XII-a nu s-au înscris și la Bacalaureat. Asta mie mi-arată că ceea ce spun în raportul QX este extrem de serios și grav. Noi trebuie cu adevărat să schimbăm ca paradigmă curriculum, metodele de predare, modul în care ne implicăm în procesul educațional pentru copii, modul în care facem învățare remedială, astfel încât copiii care termină Bacalaureatul, termină practic clasa a XII-a, să se înscrie și la Bacalaureat și să-și testeze competențele, pur și simplu.

Apropo de competențe, în condițiile în care evaluarea este punctuală și nu acoperă toate competențele vizate de procesul educațional din liceu, este bagajul cunoștințelor elevilor la final de liceu acum suficient? Este complet? Știți că mulți spun: nu se mai învață ca pe vremea noastră.

Daniel David: Vom vedea la rezultatul și din acest an. Oricum, evaluarea este mai largă decât cea pe care o facem în cadrul Evaluării Naţionale, în clasa a VIII-a. Uite, sunt mai multe discipline, acoperă și zona de profil, de specialitate. Ați văzut că Bacalaureatul care este gândit în lege și care va intra peste câțiva ani, este, dacă vreţi, mai comprehensiv, în sensul că pe lângă materiile de specialitate legate de profil și de specialitatea propriu-zis, ai și o evaluare din competențele complementare, adică dacă ești în zona de real, spre exemplu, ai și o evaluare pe zona umanistă, iar dacă ești în zona umanistă, va fi și o evaluare în zona de real, astfel încât să putem înțelege mai bine dacă liceul și-a atins sau nu și-a atins scopul în a transfera în mintea și în comportamentul copiilor cele 8opt competențe-cheie.

Diferențe între BAC-ul de azi și cel dinainte de 1990

Domnule ministru, ca o curiozitate, cum ați radiografia, ați comenta, poate, Bacalaureatul susținut înainte de '90 cu cel actual?

Daniel David: Eu am mai discutat în diverse interviuri, în diverse poziții publice, am spus că nu era atât de important, pentru că atunci, spre exemplu, admiterea la universitate se organiza mai degrabă printr-un concurs la nivel de universitate din materii specifice diverselor specializări. Atunci Bacalaureatul era mai degrabă ci adevărat o testare a competențelor pe care le-ai dobândit pe parcursul liceului, una informativă, fiindcă rezultatul la Bacalaureat nu conta la admiterea la universitate. De asemenea, era mult mai antrenaţi să dăm examene. Generaţia mea a prins și treapta a doua, adică am dat examene pentru clasa a noua, am dat examen pentru clasa a XI-a, aşa că a venit natural, ca să spun așa, încă un examen în clasa a XII-a.

Vă aduceți aminte cum a fost ziua în care aţi susținut prima probă a examenului de Bacalaureat?

Daniel David: Nu-mi aduc aminte, am mai fost întrebat și în spațiul public, a trebuit să mă documentez, să încerc să-mi reamintez, fiindcă totuși a fost în urmă cu mulți, mulți ani....

Importanța emoțiilor în timpul examenelor

Dar emoții au fost?

Daniel David: Întotdeauna și dacă n-ai emoții la o probă importantă de examen, eu, ca psiholog, spun că nu-i prea în regulă, dar este important ca aceste emoții să fie, chiar dacă sunt negative, să fie emoții sănătoase, adică e absolut normal să fii un pic îngrijorat, fiindcă îngrijorarea te face să te concentrezi mai mult, să te motivezi, important să nu fii panicat și anxios. Dacă nu vei obţine nota pe care o vrei, e absolut normal să fii trist, este important să nu fii deprimat, tristețea te motivează să cauzi alte soluții. Deci partea asta de emoționalitate, fie ea şi negativă, dacă e funcțională, te ajută și copiii nu trebuie să fie, ca să spun așa, speriați că au și emoții negative. Este important să nu fie foarte intense și să-i stimuleze pentru a da, cum am spus și în mesajul acela, tot ce pot.

Reforma Bacalaureatului și a curriculumului este necesară

Nemaifiind în campanie prezidențială, evident, glumind un pic, nu o să vă întrebăm de rezultatele la Bacalaureat, dar spuneați că BAC-ul va trebui să fie conectat cu reforma planurilor-cadru la nivelul învățământului liceal. Practic, ce ar presupune această reformă?

Daniela David: Această reformă presupune un curriculum care să fie mai aerisit, un curriculum în care la fiecare disciplină aș vrea să stabilesc ferm că 25% din timpul alocat unei discipline nu trebuie să se mai lege de predarea unor noi cunoștințe, ci trebuie să se lege de altceva. Cele pe care le-ai predat până atunci, trebuie să fie consolidate, trebuie să te ocupi de aspecte remediale pentru copii, prin care să corectezi lucrurile pe care nu ai reușit să le predai bine și, în același timp, să încerci să generalizezi cunoașterea dobândită în diverse discipline la viața de zi cu zi. Dacă facem acest lucru, mă aștept să avem mai mulți copii înscriși la Bacalaureat în următorii ani, o rată mai scăzută al analfabetismului funcțional, altfel spus, copiii să dobândească cu adevărat competențe pe care să aibă curajul să și le testeze la Bacalaureat și să le poată folosi după aceea în viața de zi cu zi.

Bacalaureatul este o etapă importantă pentru elevi, dar și o încercare pentru părinți și profesori. Ce ar trebui ei să știe? Ce mesaj le transmiteți?

Daniel David: Nu le pot spune decât să ia în calcul acest examen, fiindcă este un examen serios, dar cum spuneam la început, nu le definește întreaga valoare ca om. În același timp, mereu sunt și alte căi prin care, dacă n-ai obținut nota pe care ai vrut-o la Bacalaureat, îţi poți continua un parcurs în viață adecvat. Nu toate universităţile, de exemplu, iau în calcul nota de Bacalaureat sau o iau cu aceeași valoare. Sunt diverse modalități prin care poți să treci, dacă, Doamne ferește, se întâmplă să nu obții nota pe care ți-ai dorit-o sau care crezi că te ajută într-o anumită specializare. Iar noi, eu monitorizez atent ceea ce se întâmplă, iau notițe, ca să spun așa. În aceste zile suntem concentrați pe buna desfășurarea a examenului și vom trage concluziile pentru metodologia de anul viitor: ce schimbăm, ce păstrăm.

Da. E important ca schimbările să aducă rezultate.

Daniel David: Să ajute, până la urmă, copiii și profesori ca acest proces să se deruleze mai bine pentru toți, să nu ne încurce, să ne ajute practic, să fie cu adevărat un test al procesului educațional, că asta treubuie să fie Bacalaureatul. Nu atât un test pentru a intra la universitate, cât un test pentru a ști dacă ce am făcut la nivel de liceu am făcut bine.

Și liceenilor și profesorilor și părinților și tuturor matinalilor, multă baftă. Cu mulțumiri și zi frumoasă!

Daniel David: Succes tuturor. Mulțumesc pentru invitație.

40.000 de consumatori, plus firme mari şi linii de producţie din județul Mureș, afectați de furnizarea apei
România 20 Iunie 2025, 19:09

40.000 de consumatori, plus firme mari şi linii de producţie din județul Mureș, afectați de furnizarea apei

Autorităţile din judeţul Mureş au solicitat de la firme care efectuează lucrările la salina Praid ca intervenţiile în...

40.000 de consumatori, plus firme mari şi linii de producţie din județul Mureș, afectați de furnizarea apei
Sâmbătă începe cea de-a doua etapă a proiectului de refacere a planşeului Unirii din centrul Capitalei
România 20 Iunie 2025, 16:25

Sâmbătă începe cea de-a doua etapă a proiectului de refacere a planşeului Unirii din centrul Capitalei

Splaiul Independenţiei va fi închis între Piaţa Naţiunilor Unite şi staţia de metrou Piaţa Unirii 1.

Sâmbătă începe cea de-a doua etapă a proiectului de refacere a planşeului Unirii din centrul Capitalei
Primul caz de variolă ovină a fost confirmat în judeţul Teleorman
România 20 Iunie 2025, 16:22

Primul caz de variolă ovină a fost confirmat în judeţul Teleorman

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie şi de supraveghere şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia...

Primul caz de variolă ovină a fost confirmat în judeţul Teleorman
Măsuri pentru sprijinirea  întreprinderilor din turism afectate de inundaţii în Praid
România 20 Iunie 2025, 14:57

Măsuri pentru sprijinirea întreprinderilor din turism afectate de inundaţii în Praid

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului a lansat apelul de proiecte, în valoare de 100 de...

Măsuri pentru sprijinirea întreprinderilor din turism afectate de inundaţii în Praid
Ziua Mondială a Refugiaţilor
România 20 Iunie 2025, 14:54

Ziua Mondială a Refugiaţilor

Ziua Mondială a Refugiaţilor este marcată vineri şi la Timişoara, în semn de solidaritate cu milioanele de persoane din toată...

Ziua Mondială a Refugiaţilor
LIVE VIDEO: Declarație de presă a președintelui Nicușor Dan
România 20 Iunie 2025, 14:53

LIVE VIDEO: Declarație de presă a președintelui Nicușor Dan

Președintele Nicușor Dan susține o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

LIVE VIDEO: Declarație de presă a președintelui Nicușor Dan
74,3% dintre cei care au dat bacalaureatul au promovat examenul
România 20 Iunie 2025, 14:40

74,3% dintre cei care au dat bacalaureatul au promovat examenul

Rezultatele finale ale acestei sesiuni a examenului de Bacalaureat vor fi afişate pe 30 iunie, după ce vor fi soluţionate...

74,3% dintre cei care au dat bacalaureatul au promovat examenul
Incendiile de vegetaţie au reapărut în judeţul Mehedinţi
România 20 Iunie 2025, 14:34

Incendiile de vegetaţie au reapărut în judeţul Mehedinţi

Pompierii au intervenit în ultimele zile la mai multe astfel de situaţii, în care focul a distrus culturi de cereale sau a...

Incendiile de vegetaţie au reapărut în judeţul Mehedinţi