Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Marea restructurare

Miniştrii au anunţat reduceri ale personalului din subordine şi desfiinţarea sau comasarea unor agenţii.

Marea restructurare
Şedinţa de guvern de la Palatul Victoria. Foto: Agerpres.

Articol de Ionuţ Dragu, 12 August 2009, 15:09

În şedinţa de miercuri a guvernului s-au luat măsuri menite să reducă deficitul bugetar prin restructurarea activitaţii agenţiilor din subordinea executivului. Măsura este combinată cu decizia executivului de a impune pentru întregul sistem public 10 zile de concediu fără plată. Scopul este reducerea cheltuielilor, în condiţii tot mai severe de criză economică.

Astfel, la finalul şedinţei fiecare ministru prezent la dsicuţie a ieşit în faţa presei, în cadrul unei conferinţe de presă comună şi a dat explicaţii cu privire la modul în care au decis să reformeze agenţiile guvernamentale din subordine.

Primul a fost ministrul economiei, Adrian Videanu care a declarat, că până la sfârşitul anului "vom disponibiliza încă 5000 de oameni". Aceste disponibilizări urmează celor 4000 realizate în cadrul companiilor Ministerului Economiei de la începutul acestui an. Adrian Videanu a menţionat că pentru cei disponibilizaţi se vor căuta alternative. Acesta a mai precizat că "avem cadrul legal pentru a efectua disponibilizări". Astfel numărul de persoane disponibilizate va ajunge, pentru întregul an, la 10.200, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Cele circa 30 de companii naţionale vor fi restructurate, iar cele 14 institute de cercetare vor fi comasate în două unităţi, cu reducerea la zero a subvenţiilor, de la 1 ianuarie 2010, a afirmat Videanu. El a menţionat că Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioctive va fi comasată cu Agenţia Nucleară, iar Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale va avea în coordonarea sa unitatea de managament a proiectului privind închiderile de mine şi Unitatea de management privind dezvoltarea zonelor miniere.


ANAF va fi restructurată cu 477 posturi, iar controlul va fi orientat spre contribuabilii incorecţi

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea a declarat că Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată, în urma discuţiei cu experţii FMI, pentru îmbunătăţirea actului de control, iar pe de altă parte vor fi desfiinţate 477 de posturi, din care 440 sunt ocupate . "Ca urmare a acestei restructurări, 46 de administraţii fiscale teritoriale aflate la nivelul comunelor, care nu au trezorerie, şi 4 aflate la nivel orăşenesc vor fi desfiinţate. În total, discutăm de 50 de administraţii fiscale", a precizat Pogea. Ministrul a adăugat că personalul ANAF va fi redistribuit în perioada imediat următoare în vederea întăririi capacităţii fiscale. "Vom reduce controlul la cei care se conformează voluntar la plata obligaţiilor bugetare şi va fi orientat în special spre cei cu potenţial ridicat de risc în ce priveşte fraudarea sau rambursările de TVA", a conchis Pogea.

Ministerul pentru IMM face o economie la buget de 3,3 milioane lei

Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri (MIMMCMA) va restructura 260 de posturi, ceea ce înseamnă o economie la buget de 3,3 milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul Constantin Niţă. "Am decis cumularea Centrului Român pentru Promovarea Comerţului cu Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi crearea Centrului de Promovarea a Comerţului şi a Investiţiilor Străine", a spus Niţă, după şedinţa de Guvern. El a apreciat că unirea celor două structuri va fi "un lucru bun", pentru că va ajuta la atragerea investitorilor străini. În plus, Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va fi menţinută, dar vor fi tăiate zece posturi, urmând să mai rămână încă 20 de posturi, plus oficiile teritoriale. De asemenea, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor fi reduse 40 de posturi, iar de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci 63 de locuri de muncă. În plus, vor fi desfiinţate cele două posturi din cadrul Centrului de Formare, Management şi Consultanţă, despre care ministrul spune că nu a funcţionat niciodată. "În total sunt 260 de posturi, cu o economie de 3,313 milioane de lei", a mai spus Niţă. MIMMCMA are 403 posturi, exclusiv demnitarii şi poziţiile aferente cabinetului ministrului. În plus, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are 315 posturi, Centrul Român pentru Promovarea Comerţului 145, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului 762 de posturi. Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii are în aparatul propriu 31 de posturi, în timp ce oficiile teritoriale cumulează 195 de poziţii.

Ministerul Sănătăţii desfiinţează 627 de posturi, cele mai multe din Direcţiile de Sănătate Publică şi ANM

Ministrul de resort, Ion Bazac, a precizat că restructurarea nu vizează cadrele medicale din sistemul sanitar. Astfel, potrivit lui Bazac, de la 1 octombrie vor fi restructurate 304 posturi în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca alte 151 de posturi de la Agenţia Naţională a Medicamentului să fie desfiinţate, a anunţat Bazac. Numărul total de posturi din structurile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii care vor fi restructurate de la 1 noiembrie va fi, potrivit lui Bazac, de 627.
"Restructurarea nu vizează reducerea numărului de cadre medicale din sistemul sanitar", a afirmat ministrul, precizând că restul de posturi restructurate sunt în Ministerul Sănătăţii (29 de posturi), Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar (37 de posturi) , Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (29 de posturi), Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale (22 de posturi), Centrul de Sănătate Publică Tg. Mureş (50 de posturi) şi Centrul de Sănătate Mintală (cinci posturi). Procentual, în fiecare dintre aceste instituţii se vor opera reduceri cuprinse între 10 şi 24 la sută din numărul total de posturi.


Ministerul Dezvoltării reduce 271 de posturi, cu economii lunare de peste un milion de lei

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) a păstrat patru din cele şase unităţi iniţiale şi a redus schema de personal cu 271 de posturi, din care 240 erau neocupate, economia înregistrată la bugetul de stat fiind de peste un milion lei pe lună, a declarat miercuri ministrul Vasile Blaga. "Centrul de Documentare pentru Construcţii, Arhitectură, Urbanism şi Amenajarea Terioriului, Institutul Urban Proiect şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor ICERC-Bucureşti se desfiinţează şi ia fiinţă Institutul Naţional de Cecetare în Construcţii Urbanism şi Dezvoltare Durabilă, cu 33 de posturi. De asemenea, Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic se reorganizează în Centru Naţional de Cecetare-Dezvoltare pentru Protecţia Construcţiilor la Acţiuni Seismice şi Alunecări de Teren, cu 17 posturi", a spus Blaga, după şedinţa de Guvern. El a mai precizat că, în primul semestru, s-a făcut o economie de în cadrul ministerului de 37%, la capitolele cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi cheltuieli de capital. "Cheltuielile de personal au fost reduse pe semestrul unu cu 34%, date certe, respectiv de la 27,594 milioane lei la 18,207 milioane lei", a mai spus Blaga. În prezent, ministerul are în total 1.406 posturi şi patru unităţi, respectiv Agenţia Naţională de Locuinţe, Compania Naţională de Investiţii, Institutul Naţional de Cecetare în Construcţii Urbanism şi Dezvoltare Durabilă şi Centru Naţional de Cecetare-Dezvoltare pentru Protecţia Construcţiilor la Acţiuni Seismice şi Alunecări de Teren.

Ministerul Educaţiei taie de pe lista de plată 401 de posturi

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării va reduce 401 posturi, realizând astfel o economie anuală de 12 milioane de lei, a informat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Ecaterina Andronescu. În urma restructurărilor, Agenţia de Credite pentru Studenţi se va comasa cu Centrul de Burse pentru Studenţi, care se va numi Agenţia de Credite şi Burse pentru Studenţi. Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare se va restructura şi va intra în componenţa Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. În acelaşi timp, două centre care vizau formarea continuă a dascălilor - Centrul de la Mediaş, destinat profesorilor de limbă germană, şi Centrul de formare a personalului din învăţământul preuniversitar din Bucureşti se vor uni într-o singură structură. "Aceste comasări presupun o reducere de 401 posturi şi o economie anuală de 12.000.000 de lei pe an", a specificat Ecaterina Andronescu. Aceasta a mai propus trecea cluburilor sportive studenţeşti în subordinea universităţilor şi a spus că va discuta cu Ministerul Tineretului şi Sportului să preia casele de cultură ale studenţilor. Ecaterina Andronescu şi-a susţinut propunerea prin faptul că în marile universităţi din lume se practică acelaşi lucru. "Fiecare universitate are o bază sportivă şi considerăm că, în felul acesta, cluburile sportive ar beneficia şi de ceea ce au universităţile şi chiar de mai multă performanţă decât au acum. Probabil că, într-o discuţie cu Ministerul Tineretului şi Sportului, vom încerca să propunem acelaşi lucru şi pentru casele de cultură ale studenţilor", a argumentat Ecaterina Andronescu.

Ministerul Agriculturii va restructura 1.200 de posturi de la unităţile din subordine

Ministrul de resort, Ilie Sârbu a amintit că numărul unităţilor din subordinea instituţiei a fost redus de la 31 la 21. Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va fi transferată la AVAS în vederea privatizării, iar Agenţia Domeniului Statului, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi Regia Naţională a Pădurilor vor rămâne în forma iniţială. În schimb ministrul a propus Guvernului reducerea personalului acestora cu 20%. "La agenţiile care derulează fonduri europene, respectiv Agenţia de Plăţi şi Intervenţii, Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură nu se operează niciun fel de modificări, aici probabil va trebui să mai angajăm personal, dar este o discuţie pe care o s-o avem în Guvern în perioada următoare", a spus Sârbu. Potrivit acestuia, Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină, inspectoratele teritoriale pentru regim silvic şi vânătoare şi pentru calitatea seminţelor rămân în aceeaşi formă. "Agenţia de Naţională a Zonei Montane se comasează cu Centrul de formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi de la Vatra Dornei. Agenţia Naţională pentru Consultanţă şi oficiile din subordine vor constitui scheletul pentru camerele agricole, dar acest lucru se va realiza printr-o ordonanţă de urgenţă care a intrat, miercuri, în prima lectură a Guvernului", a arătat ministrul Agriculturii. Totodată, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie va prelua Autoritatea Hipică Română. Sârbu a mai subliniat că mai multe laboratoare şi institute de cercetare în domeniul vinului, altor produse viticole şi seminţelor se vor comasa.

Ministerul Culturii va face o economie la buget de 2 milioane de lei

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) va restructura peste 200 de posturi, ceea ce înseamnă o economie la bugetul de stat de 2 milioane de lei, a declarat ministrul Theodor Paleologu. Acesta a spus că o serie de comasări ale unor instituţii din subordinea Ministerului Culturii sunt în curs de analiză, unele neputând fi realizate imediat, deoarece mai multe dintre acestea sunt implicate în organizarea unor evenimente culturale. Paleologu a dat exemplu Artexim, care se ocupă în prezent de organizarea Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", din perioada 30 august - 26 septembrie. Ministrul a mai anunţat că va fi înfiinţat un Institut Naţional al Patrimoniului, care va include Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. De asemenea, Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc va fi comasat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Pe de altă parte, Centrul Naţional al Cinematografiei, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor se numără printre instituţiile aflate în subordinea MCCPN care nu vor fi comasate.

Sârbu: Vor fi desfiinţate 1.316 posturi ocupate din Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a declarat că în urma restructurării agenţiilor şi structurilor din subordinea instituţiei vor fi desfiinţate 1.316 posturi ocupate, cheltuielile cu salariile fiind reduse cu 30 de milioane de lei pe an. Acesta a spus că din cele 14 structuri aflate în subordinea instituţiei, zece se comasează şi una se desfiinţează, precizând că în structură erau prevăzute 10.746 de posturi, dar erau ocupate 9.461. Marian Sârbu a subliniat că reducerea nu va fi făcută din posturile vacante, ci din cele ocupate. Astfel, potrivit ministrului Marian Sârbu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Centrul Pilot de asistenţă şi protecţia victimelor violenţei în familie, Centrul de informare şi consultanţă pentru familie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Dreptului Copilului se comasează într-o singură agenţie, care se va numi Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, cu un total de 82 de posturi, după ce au fost reduse cu 20%. Sârbu a precizat că Aparatul central al Ministerului Muncii nu suferă modificări, iar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale nu vor fi afectate de restructurare. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi rămâne cu 41 din cele 67 de posturi. La Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale vor fi reduse 20% din posturi, de la 1.041 la 803. Şi la Agenţia Naţională pentru Persoanele cu Handicap va fi o reducere de 20% din posturi, de la 135 la 86. Inspecţia Muncii, care are 4.205 posturi, va fi comasată cu Inspecţia Socială, unde sunt 290 de posturi, rezultând Inspecţia Socială şi a Muncii. După comasare, posturile vor fi reduse cu 20%,. a mai spus Sârbu. Direcţiile de muncă şi protecţie socială judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti rămân cu 573 de posturi din cele 740, o mare parte din atribuţiile lor fiind trecute la alte autorităţi. Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabont" vor fi comasate, iar posturile vor fi reduse cu 10%. Ministrul Muncii a precizat că va discuta în perioada următoare cu reprezentanţii funcţionarilor publici criteriile cele mai bune din punct de vedere social pentru această restructurare. Întrebat dacă ia în calcul la reducerea posturilor şi pensionarea forţată, Ministrul Muncii a spus că acest subiect va fi pe agenda de lucru şi ar putea fi unul din criterii. El a precizat însă că vor fi luaţi în calcul cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va reduce 627 de posturi din companiile subordonate, fără CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători

"Aceste societăţi nu au avut bugete de venituri şi cheltuieli nici în 2007, nici în 2008, nu au buget de venit şi cheltuili aprobat nici în 2009 aprobat până acuma. Noi nu avem cum să prezentăm un buget de venituri de cheltuieli care să se închidă, la care veniturile să fie măcar egale cu cheltuielile, iar Ministerul Finanţelor nu acceptă să dea avizul pe un proiect de buget care este în roşu, cu pierderi", a spus Berceanu. "CFR Infrastructură va îngloba activitatea de la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare, de la Societatea Feroviară de Turism şi de la Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară care vor fi desfiinţate. Prin aceste modificări se va reduce cu 627 numărul de posturi, cu o mică aproximaţie pentru că unele posturi depind de deciziile consiliilor locale", a declarat Radu Berceanu, după şedinţa de Guvern. Totodată, Agenţia de Sănătate Publică a MTI se desfiinţează, iar activitatea va fi preluată de Direcţia de Sănătate Publică din minister, a declarat Berceanu. Aceeaşi măsură va fii luată şi pentru Agenţia de Salvare a Vieţiilor Omeneşti pe Mare şi Compania Naţională Radiocomunicaţii Navale RadioNav, a căror activitate va fi preluată de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. "Vestita altădată Maritim Traning Center Television, care nu mai are niciun angajat, este în procedură de lichidare şi se va încheia şi această istorie", a spus Berceanu. Compania Naţională Administraţia Porturilor Fluviale se desfiinţează, iar unele porturi ar putea trece la consiliile locale. Radu Berceanu a mai declarat că acele porturi care nu vor fi preluate de autorităţile locale vor fi preluate de Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, care va deveni Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime şi Fluviale. De asemenea consiliile locale "trebuie să decidă, printr-o hotărâre, în termen de 30 de zile, dacă vor prelua porturile". Radu Berceanu a menţionat că va relua săptămâna viitoare discuţiile cu liderii de sindicat cu privire la cele trei companii feroviare de stat, de unde au fost disponibilizate 4.586 de persoane până în prezent.

În total vor fii concediaţi 10.200 de bugetari, conform ministrului economiei.

Sindicatele consideră că intenţia Guvernului de a trimite salariaţii din sistemul bugetar în concediu fără plată nu poate fi aplicată din punct de vedere legal.

Premierul Emil Boc anunţa, miercurea trecută, că Guvernul a decis să restructureze 226 de agenţii, astfel încât să rămână doar 107, urmând ca 9.200 de posturi să fie eliberate, iar veniturile proprii ale agenţiilor să fie virate direct la buget, realizându-se economii totale de circa 150 milioane euro.

Emil Boc: "Restructurăm. Tăiem. Reducem"
Interviuri 11 August 2009, 13:14

Emil Boc: "Restructurăm. Tăiem. Reducem"

Premierul a declarat la România Actualităţi că din 226 de agenţii şi structuri guvernamentale, mai rămân doar 107.

Emil Boc: "Restructurăm. Tăiem. Reducem"
Turiştii trebuie să plătească o "taxă de staţiune" la Băile Herculane
România 29 Aprilie 2024, 21:41

Turiştii trebuie să plătească o "taxă de staţiune" la Băile Herculane

Turiştii care vizitează staţiunea Băile Herculane de 1 Mai şi de Paşti vor fi nevoiţi să plătească o taxă de staţiune....

Turiştii trebuie să plătească o "taxă de staţiune" la Băile Herculane
Marți este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
România 29 Aprilie 2024, 21:38

Marți este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Pe lista pentru Primăria București s-au mai înscris actualul edil, Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită,...

Marți este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Incendiu puternic la o hală dezafectată din Sectorul 1 al Capitalei I VIDEO
România 29 Aprilie 2024, 20:39

Incendiu puternic la o hală dezafectată din Sectorul 1 al Capitalei I VIDEO

Acoperişul arde pe o suprafaţă de aproximativ 650 metri pătraţi, precizează ISUBIF.

Incendiu puternic la o hală dezafectată din Sectorul 1 al Capitalei I VIDEO
Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat
România 29 Aprilie 2024, 20:17

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat

Proiectul a fost adoptat astăzi, în Senat, ca prima cameră sesizată.

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat
CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini
România 29 Aprilie 2024, 20:12

CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini

Programul se va aplica în ordinea solicitărilor pentru câini de rasă comună, cu deținător, cu domiciliul sau reședința în...

CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini
Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte
România 29 Aprilie 2024, 18:20

Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte

Situaţia de la Slănic Prahova pare să se înrăutăţească. După cum transmit ştirile TVR, craterul care a apărut pe o...

Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte
Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară
România 29 Aprilie 2024, 18:15

Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară

Actrița Rodica Mandache va fi onorată, în cadrul galei cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară