MAI și DNSC atenționează: Nu crede tot ce vezi online, pericol de deepfake și fake news!
Unele mesaje de pe internet în care se folosesc numele unor instituții ale statului nu au nici o bază reală și nu reprezintă poziția oficială a acestor instituții.

Articol de Victor Gheorghe, 25 Mai 2025, 10:38
Ministerul Afacerilor Interne și Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrag atenția asupra apariției, în spațiul online, a unor noi informații false, care îi pot induce pe oameni în eroare.
DNSC oferă câteva metode de identificare a acestor falsuri și reia apelul către utilizatori să nu distribuie astfel de conținut.
Într-o postare pe Facebook, Ministerul de Interne precizează că unele mesaje de pe internet în care se folosesc numele unor instituții ale statului nu au nici o bază reală și nu reprezintă poziția oficială a acestor instituții.
Poliția română nu se implică în activități politice și nu susține niciun mesaj de acest tip, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.
Și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, DNSC, amintește că tehnologia deep fake utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut audio, video sau imagini aparent autentice, dar complet fabricate. Aceste materiale pot fi folosite pentru dezinformare, șantaj sau manipulare a opiniei publice.
Într-o postare pe internet, DNSC atrage atenția asupra unor semne că un material ar putea fi deep fake, mișcări ale buzelor nesincronizate cu sunetul, imperfecțiuni faciale, de exemplu, clipire neregulată, trăsături distorsionate sau anomalii în iluminare sau umbre.
Pentru protecție, specialiștii DNSC le recomandă utilizatorilor să verifice sursa materialului și contextul în care este prezentat, dar și precauție în distribuirea informațiilor neverificate.
Pentru buna înțelegere a fenomenului și metode de identificare a materialelor deep fake, un ghid de specialitate poate fi consultat pe pagina de internet dnsc.ro.