Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Italia: Ministrul de interne Lucian Bode, interviu pentru RRA

TEXT

Italia: Ministrul de interne Lucian Bode, interviu pentru RRA
Lucian Bode (dr) și Antonio Tajani (stg). Foto: www.interno.gov.it/

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Martie 2021, 08:43

Reporter: Care a fost scopul vizitei dumneavoastră la Roma?

Lucian Bode: Am efectuat o vizită de lucru în Italia, unde am întâlnit-o personal pe doamna Luciana Lamorgese, ministrul italian de interne. Perfectarea acestei vizite a venit în întâmpinarea dorinței noastre de a relua contactele directe bilaterale ce au fost, din păcate, afectate de pandemie. Vreau sa îi mulțumesc pe această cale Excelenței sale, domnul George Bologan, ambasadorul României în Italia că a făcut posibilă această întâlnire.
Aşa cum ştie, domeniul afacerilor interne ocupă un loc aparte pe agenda bilaterală a celor două state, iar complexitatea legăturilor în acest domeniu este datorată mai ales prezenței pe teritoriul italian a celei mai mari comunități românești din străinătate, care este și cea mai mare comunitate de cetăţeni străini din Republica Italiană. Este vorba de 1.270.000 de conaționali, un număr semnificant. Totodată, în România există o comunitate importantă de cetățeni italieni. Consider că existența unui dialog constructiv, cât mai activ, atât la nivel operativ, cât și la nivelul conducerii celor două ministere de interne, este în beneficiul direct al cetățenilor celor două țări. Am dorit să transmit un mesaj puternic referitor la preocuparea constantă, inclusiv în condiții de pandemie, a ministerului pe care îl conduc, față de comunitatea de romani aflată în Italia. Întâlnirea a reprezentat şi un bun prilej pentru a discuta subiecte de interes comun aflate pe agenda europeană și pe cea bilaterală. Am avut un schimb de opinii în privința celor mai bune modalități pentru intensificarea cooperării în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, traficului de persoane și infracționalității românești în Republica Italiană, dar și a celei italiene în România, precum și pentru eficientizarea proiectelor aflate în prezent în desfășurare.
În ceea ce privește agenda europeană, am discutat despre cele mai importante dosare aflate pe agendă, precum azilul și migrația, gestionarea frontierelor externe, aderarea României la spațiul Schengen și rolul esențial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE.
Suntem interesați să continuăm și să promovăm, împreună cu Italia, inițiativele destinate apărării spațiului comun european, fie că vorbim de securitatea internă sau de securitatea externă a Uniunii Europene.
Consider că acest gen de întâlniri este foarte important în scopul consolidării încrederii reciproce și identificării unor soluții comune la problemele cu care ne confruntăm. Vreau să vă spun că apreciez foarte mult sprijinul constant al Italiei față de aderarea României la Spațiul Schengen. Îndeplinirea acestui obiectiv nu este doar în beneficiul cetățenilor români, ci și al celor europeni, inclusiv italieni, care au interese economice și ar putea astfel să beneficieze de toate facilitățile oferite de spațiul Schengen.
Prezența în capitala Italiei mi-a oferit plăcuta ocazie de a avea un schimb de opinii privind evoluțiile politice la nivel european cu Antonio Tajani – fost președinte al Parlamentului European, vicepreședinte al PPE și vicepreședinte și coordonator al partidului Forza Italia.


Reporter: Ați discutat cu doamna ministru Luciana Lamorgese și despre siguranța cetățenilor români rezidenți pe teritoriul italian?

Lucian Bode: În calitate de ministru al afacerilor interne, situația comunităților noastre din Italia mă preocupă în mod deosebit. Românii în Italia sunt parte integrată a societății italiene. Impactul comunității românești asupra societății italiene este unul pozitiv, prin contribuția adusă la bunăstarea acesteia. Aceasta a fost și premisa pentru discuția de astăzi cu omologul meu. Ne dorim să aprofundăm cooperarea polițienească, astfel încât să prevenim și să combatem cât mai eficient evenimentele nefericite, cu caracter izolat, care din păcate se răsfrâng de multe ori asupra întregii comunității de români. În orice comunitate există și elemente infracționale, din păcate. Împreună cu partea italiană utilizăm o serie de instrumente de cooperare polițienească pentru combaterea criminalității, atât a celei românești din Italia, dar și a celei italiene din România, precum: echipe comune de investigație (JIT-uri, joint investigative teams), task –force-uri sau trimiterea în misiune pe teritoriul IT a unor polițiști români în cadrul proiectului ITA.RO. Aici doresc să menționez că, încă din 2006, am trimis anual polițiști români în Italia pentru a sprijini colegii italieni în combaterea criminalității organizate, infracțiunilor comise împotriva patrimoniului, a traficului de persoane, a prostituției și a proxenetismului.
Mai mult, periodic au fost organizate cursuri sau schimburi de experiență cu partea italiană care ne-au permis valorificarea know-how-ului deținut de ambele părți în diferite domenii de interes comun, cum ar fi de exemplu în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, combaterii proliferării criminalității informatice etc..De asemenea, prevenirea și combaterea tuturor formelor de trafic de persoane reprezintă prioritatea 0 a instituției pe care o conduc. Cooperăm cu autoritățile italiene, nu doar pentru investigarea acestor cazuri și aducerea vinovaților în fața justiției, cât și pentru acordarea asistenței corespunzătoare victimelor. Urmăresc îndeaproape situația cetățenilor români victime ale traficului de persoane și ale exploatării prin muncă de pe teritoriul italian. Totodată, doresc să subliniez că, împreună cu celelalte autorități române, ne asigurăm mereu că drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români aflați în Italia sunt respectate.


Reporter: Care este stadiul relațiilor de cooperare interministeriale?

Lucian Bode: Sunt încântat să constat că relațiile dintre instituțiile noastre sunt excelente, atât la nivel operativ, cât și la nivel strategic. În anul 1997 între țările noastre a fost semnat un Parteneriat Strategic care a fost consolidat în 2008. Documentul prevede intensificarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, printre care și cel al afacerilor interne.
Așa cum am spus anterior, prezența pe teritoriul Italiei a celei mai numeroase comunități de români din afara granițelor țării reprezintă o particularitate a relației bilaterale și un vector al parteneriatului strategic consolidat. Pe agendă în afara temelor care vizează cooperarea polițienească și pe care le-a detaliat anterior sunt și foarte multe chestiuni la nivel european care necesită discuții bilaterale la nivel de ministru, format care ne permite să abordăm mai în detaliu chestiunile tehnice, astfel încât la Consiliile JAI să putem obține consensul pe cele mai dezbătute dosare, precum migrația.
Până la declanșarea pandemiei au existat contacte foarte dese la nivel strategic și mă bucur că am putut relua calendarul întâlnirilor bilaterale.


Reporter: Cum s-a desfășurat colaborarea între Poliția Română și cea italiană pe durata pandemiei și a tuturor acestor restricții anti COVID?

Lucian Bode: După cum ați observat din discuția noastră, avem o cooperare polițienească foarte activă și pragmatică. Dată fiind importanța domeniului și necesitatea păstrării gradului de siguranță pentru cetățenii noștri, polițiștii români și italieni au întreprins eforturi semnificative pentru menținerea colaborării operative în aceeași parametri.
Apreciez colaborarea dintre forțele de poliție din România și Italia ca fiind foarte bună. Mai mult, am convenit organizarea de cursuri sau schimburi de experiență cu partea italiană care să ne permită valorificarea know-how-ului deținut de ambele părți în domeniul combaterii proliferării criminalității informatice, respectiv în efectuarea anchetelor patrimoniale.


Reporter: Cum a colaborat de la începutul pandemiei DSU din MAI cu instituția similară din IT?

Lucian Bode: Pandemia de COVID-19 a testat capacitatea de gestionare a urgențelor la nivelul fiecărui stat afectat, dar și mecanismele de cooperare la nivel european și internațional. Doresc să reiterez că suntem în continuare alături de IT, care a fost lovită atât de greu de pandemia COVID-19. Această criză ne-a confirmat, încă o dată, cât de importantă este solidaritatea. Suntem bucuroși că am fost primul stat care a găzduit o rezervă de echipamente medicale ale UE și că am asigurat primul transport de 90.000 măști către IT, în cadrul proiectului rescEU. De asemenea, o echipă medicală a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a acordat asistență de specialitate, în perioada 7-25 aprilie 2020, în 2 spitale din Regiunea Lombardia, provincia Lecco. Misiunea a fost solicitată de IT în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE. De altfel, ca semn al recunoașterii eforturilor RO de a veni în sprijinul IT în combaterea efectelor COVID a fost acordată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență o înaltă distincție a Republicii Italiene „Grande Ufficiale dell’Ordine della Stella d’Italia” ce recompensează atât munca doctorului Arafat, dar și a personalului MAI care a participat la acest efort colectiv. Pot să spun că și în această situație extraordinară relațiile puternice de cooperare existente între IT și RO în toate sectoarele ce fac parte din domeniul afacerilor interne s-au reflectat în sprijinul acordat prietenilor noștri italieni pentru a depăși momentele dificile prin care au trecut. Cu siguranță, vom coopera în continuare pentru a combate eficient criza sanitară care ne afectează pe toți întrucât ne vom confrunta mult timp cu efectele pandemiei.

(RS)

VIDEO: Ministrul de interne, Lucian Bode, întâlnire la Roma cu omologul său italian, Luciana Lamorgese. Sursa video: www.youtube.com/c/ministerointerno.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
Restricţii de trafic în Bucureşti
România 24 Aprilie 2024, 15:20

Restricţii de trafic în Bucureşti

Vor fi restricţii de trafic la noapte în Bucureşti pentru pasajele Unirii şi Piaţa Presei Libere.

Restricţii de trafic în Bucureşti