Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Întotdeauna militarii români vor fi la datorie”

"Apel matinal" - Invitat: Colonelul Augustin Pegulescu, șeful Centrului Militar Zonal Timișoara.

”Întotdeauna militarii români vor fi la datorie”
Foto: Arhiva/ Petruţ Hîrţescu

Articol de Florin Lepădatu, 25 Octombrie 2022, 09:14

"Apel matinal" - Invitat: Colonelul Augustin Pegulescu, șeful Centrului Militar Zonal Timișoara

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -


Realizator - Daniela Petrican: Ziua Armatei României este sărbătorită astăzi, 25 octombrie, prin mai multe evenimente organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operațiuni unde sunt dislocați militari români, dar și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente. În ziua de 25 octombrie 1944, în cel de-al Doilea Război Mondial, Armata României a eliberat total teritoriul național de trupele naziste.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Iar invitatul special al "Apelului matinal" este astăzi un ofițer cu vastă experiență militară și personală, rănit în Afganistan, un simbol al devotamentului militarilor români: colonelul Augustin Pegulescu, șef al Centrului Militar Zonal Timișoara. Și îmi permit să vă spun din inimă: am onoarea să vă salut!


Realizator - Daniela Petrican: Să trăiţi!


Augustin Pegulescu: Sărut mâna, am onoarea să vă salut! Bună dimineața! Vă mulțumesc pentru invitație și, cu permisiunea dumneavoastră, un sincer "La mulți ani!" tuturor militarilor Armatei României și nu numai.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Şi un gând bun celor care, cunoaștem deja amănuntul, nu mai sunt printre noi. Dar, revenind însă la întâmplările zilei de astăzi, haideți să ne raportăm, înainte de toate, la cei tineri, care văd, poate, partea frumoasă, eroică, a profesiei de militar. Care sunt însă acele momente reale pe care le-ați simțit, le-ați trăit pe viu, ce definesc tăria și curajul celor ce îmbracă uniforma?


Augustin Pegulescu: În primul rând, vă mulțumesc pentru onoarea de a fi alături de dumneavoastră și de ascultătorii radioului din țara noastră, ai Radioului Național, la un ceas de sărbătoare pentru noi, militarii. Așa cum spuneați mai devreme, sărbătorim astăzi eliberarea ultimei localități românești de sub ocupația străină, la 25 octombrie 1944, localitatea Carei. Sigur, în spatele meu sunt 34 de ani de activitate, 34 de ani de experiență și ar fi foarte multe momente în care aș putea să vă vorbesc despre devotamentul militarilor români în slujba țării. Nu știu acum, n-aș vrea să fiu subiectiv. Am văzut atât de multe lucruri, atât în țară, cât și în misiunile externe la care am participat, încât mi-ar fi greu să vă dau neapărat un exemplu. Cu certitudine, însă, aș vrea să spun că militarii, acolo unde sunt ei, au fost întotdeauna, să zicem, poate nu e cea mai fericită expresie, niște stâlpi, niște garanți ai a lucrului bine făcut și oriunde ne-am desfășurat activitatea, întotdeauna ne-am străduit ca după noi lucrurile să rămână așa cum trebuie, lucrurile să rămână în ordine. Dacă ar fi să mă gândesc la ziua de astăzi, aș putea spune că ziua de 25 octombrie, pe lângă faptul că reprezintă sărbătoarea armatei, reprezintă sărbătoarea fiecărui militar, pentru că, vedeți dumneavoastră, înainte de toate, Armata României este o forță care, de fapt, subsumează forța întregului personal care o compune și de aceea, colegii noștri, resursa umană de care dispune armata în acest moment, oamenii, colegii care au ales această carieră, toți militarii care au servit de-a lungul vremii, într-un fel sau altul, patria, cu credință și patriotism, sunt aceia care, alături de sentimentul datoriei bine făcute și alături de jurământul militar pe care l-au depus, au făcut ca, în acest moment, Armata României să fie forța care o reprezintă.


Realizator - Daniela Petrican: Alături de colegi, ați trăit experiențe cu totul ieșite din comun, mai ales în teatrele de operațiuni militare externe. Ați fost, din câte știm, în primul contingent militar românesc din Afganistan, ați fost rănit, dar ați reușit să reveniți în activitate și chiar să faceți performanțe sportive, câștigând în competiția "Invictus". Nu știu, ați regretat vreodată deciziile luate?


Augustin Pegulescu: Dacă ar fi să fiu așa, foarte sincer, sigur, fiecare dintre noi, la un moment dat al vieții noastre, avem momente în care ne facem bilanțuri și n-aș fi foarte corect să spun că undeva n-ar exista o umbră de regret vis-a-vis de faptul că, știu eu, am suferit această accidentare și că la un moment dat, activitatea mea n-a mai putut să continue la nivelul la care am dus-o până la momentul accidentului. În același timp, aș vrea să vă spun că, per ansamblu, sunt foarte mulțumit de activitatea mea. Nu regret niciodată faptul că am ales cariera militară și fac un apel în momentul acesta către orice tânăr din țara asta care își dorește o carieră militară, să se adreseze cu încredere centrelor militare din orice județ pentru a fi orientat către o carieră militară. Și, da, le spun tuturor că alegerea unei cariere militare nu poate reprezenta niciun moment o alegere proastă pentru nimeni. Întotdeauna, armata, colectivul mare din care facem parte a fost, este și va fi o adevărată forță, o școală de viață și, de ce nu, o provocare permanentă.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, aţi prefigurat oarecum întrebarea cel mai des întâlnită, pentru că ne-au scris foarte mulți ascultători în ultimele minute. Uniforma militară face parte din personalitatea unei țări. Este cel mai frumos mesaj pe care l-am primit. Dar vorbeați despre cei tineri. Din punctul dumneavoastră de vedere, serviciul militar în România, nu știu, ar mai putea redeveni obligatoriu? Tinerii au nevoie în ziua de astăzi de o experiență de viață, nu știu, poate ceva mai scurt, așa, de şase luni, cum făceau cei cu termen redus...


Augustin Pegulescu: Răspunsul este: da. Faptul că un tânăr ar putea să parcurg o perioadă de instruire, poate şase luni, fie o perioadă bună, poate fi chiar lungă. Şi trei luni și patru luni pentru o pregătire militară de bază ar putea fi suficiente. Cei care nu au trecut niciodată printr-un program riguros nu își vor da seama nicio secundă ce înseamnă educația asta un pic spartană, educația asta care te ține mereu cu ochii la ceas, această educație care te responsabilizează și care mereu te va face să fii un om ordonat, un om care răspunde unui program. Sigur, sunt oameni care nu își mai doresc, în momentul de față, eu știu, să facă serviciul militar. Am auzit în decursul timpului păreri pro, dar și păreri contra. Vreau să vă spun cu certitudine un singur lucru. În ultima perioadă de timp, dat fiind faptul că specificul activității pe care o desfășor în momentul de față este chiar legată de promovarea profesiei militare și atragerea tinerilor către profesia militară, foarte, foarte multă lume își îndreaptă atenția către serviciul militar și foarte mulți dintre corespondenții noștri, oamenii cu care discutăm zilnic, și vă spun că nu sunt puțini, își doresc cu adevărat reintroducerea, într-un fel sau altul, a serviciului militar obligatoriu.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Noi avem altă curiozitate, eu și cu Daniela. De ce ați ales dumneavoastră, pur și simplu, personal, cariera militară? Nu știu, ce v-a îndemnat, cine v-a îndrumat?


Augustin Pegulescu: Sigur, e atât de mult timp că, dacă stau bine să mă gândesc în urmă, aș putea să zic acuma că m-am trezit militar. Am pornit pe drumul acesta când aveam 14 ani, prin admiterea la liceul militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.


Realizator - Cătălin Cîrnu: O carieră de militar, într-adevăr.


Augustin Pegulescu: Da. Și am urmat toți pașii pe care a trebuit să-i urmez: școala militară, activitățile inerente tinerilor ofițeri, pluton, companie, stat major, batalioane. Nu știu, în momentul de față, dacă mă întrebați foarte sincer, nu-mi închipui viața altfel decât în armată, chiar dacă am fost acuzat de multe ori că sunt un tip, mă rog, cazon. Da, trebuie să recunosc faptul că am crescut și am lucrat și am trăit toată viața, 34 de ani astăzi, deja, anul viitor fac 35, toată viața am lucrat în acest mediu. Nu pot să contrazic pe cineva, să nu spun că nu sunt un tip cazon. Asta, însă, nu m-a împiedicat niciodată să, nu știu, să studiez, să am acces la informații, să am acces la viață socială, să fac sport sau să...


Realizator - Cătălin Cîrnu: "Open mind", cum spun englezii, o minte deschisă.


Augustin Pegulescu: Da, exact!


Realizator - Cătălin Cîrnu: "Open-mind".


Realizator - Daniela Petrican: Mulțumim mult de tot pentru prezența în această dimineață la "Apel Matinal". A fost o plăcere să stăm de vorbă cu dumneavoastră. Să trăiți, să spunem!


Augustin Pegulescu: Dați-mi voie, la sfârșitul intervenției, să vă mulțumesc încă o dată pentru oportunitatea de a fi alături de dumneavoastră astăzi și alături de toți colegii din Armata României. Să reamintesc: întotdeauna militarii români vor fi la datorie și vor demonstra mereu că pot îndeplini orice tip de misiune cu succes. Și, nu în ultimul rând, să urez un sincer "La mulți ani" tuturor militarilor și, de ce nu, "La mulți ani" Armatei României!


Realizator - Cătălin Cîrnu: Fără îndoială, "La mulți ani!" Armatei României. Un gând bun și pentru cei din familia militarilor, pentru că nu este ușor, de multe ori, să fii soție sau soț de militar. Augustin Pegulescu, șeful Centrului Militar Zonal Timișoara, unul dintre eroii Armatei României. Astăzi, 25 octombrie, revenim cu informația esențială: bătălia de la Carei reprezintă ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că în 25 octombrie 1944 au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat atunci, de facto, Dictatul de la Viena.

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza