Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion

Reporterii actualităţii: Cum vor fi organizate aceste două examene şi despre specificitatea fiecăruia vorbim mai multe alături de invitatul ediţiei de astăzi.

Interviu cu secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 09 Iunie 2021, 17:31

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea "Reporterii actualităţii" - Realizator: Ionuţ Dragu - Suntem în plină perioadă de înscrieri pent1ru examenul de Evaluare Naţională, sesiunea iunie-iulie 2021, şi pregătirea examenului de Bacalureat. Emoţii pentru elevi, emoţii pentru părinţi, dar şi pentru profesori deopotrivă. A fost un an şcolar destul de greu, elevii fiind obligaţi din cauza pandemiei să parcurgă materia de studiu fie online, fie prin prezenţă fizică la cursuri. Nu a fost deloc uşor, ştim. Cum vor fi organizate aceste două examene şi despre specificitatea fiecăruia vorbim mai multe alături de invitatul ediţiei de astăzi - este vorba despre secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, domnul Sorin Ion. Bună ziua şi bun venit la Radio România Actualităţi!


Sorin Ion: Bună ziua şi vă mulţumesc pentru invitaţie! E nevoie de comunicare cu elevii noştri, candidaţi la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, şi vă mulţumesc încă o dată pentru interesul acordat!


Realizator: Având în vedere acum situaţia epidemiologică pentru început şi măsurile de relaxare, elevii vor participa fizic la cele două examene programate în această sesiune. Cine nu poate participa însă la aceasta şi care ar fi reglementările Ministerului Educaţiei?


Sorin Ion: Să o luăm în ordine, pentru absolvenţii clasei a VIII-a: în situaţia nefericită în care fie la nivelul localităţii este instituită starea de carantină, deci la acest moment nu avem astfel de localităţi, fie copilul este bolnav de COVID sau este în carantină cu familia din cauza virusului, avem o sesiune specială, o etapă specială la două săptămâni după prima etapă, astfel încât aceştia să aibă posibilitatea să susţină evaluarea naţională, având în vedere importanţa notei de la evaluare pentru admitere la liceu. Cu alte cuvinte, în zilele de 5, 6, 7 iulie vom avea cea de-a doua sesiune, dar doar pentru aceste situaţii, situaţii în care copilul este motivat medical la prima.


Realizator: Au intervenit modificări în programul de înscriere şi desfăşurare a examenului maturităţii, aşa cum este numit Bacalaureautl?


Sorin Ion: La Bacalaureat, înscrierea s-a finalizat deja. Avem peste 114.000 de elevi înscrişi din seria curentă şi aproximativ - sper să nu greşesc - 20.000 din seriile precedente./avladucu
Însă la Evaluarea Națională este de remarcat faptul că înscrierea se face din oficiu, nu trebui elevul să depună o cerere de înscriere la secretariatul școlii. Singurele excepții sunt copiii cu cerințe educative speciale, care nu au obligativitatea... sau pot merge la liceu fără examenul de Evaluare Națioanlă. Pentru aceștia, înscrierea, dacă doresc să susțină proba, se face la solicitarea scrisă a părintelui. Avem în clasa a VIII-a, anul acesta, peste 140.000 de elevi la școlile de stat, avem aproape 1.400 la școlile private și peste 2.000 de elevi în școlile speciale. Repet, înscrierea se face din oficiu, nu trebuie să fie o grijă în plus pentru părinți că trebuie să completeze nu știu ce dosar de înscriere. Nu e necesar.


Realizator: Și dacă rămânem tot la Bacalaureat, se poate pune în discuție și organizarea unei sesiuni speciale?


Sorin Ion: La Bacalaureat există deja cea de-a doua sesiune. Este programată de la începutul anului școlar în calendar și avem o a doua șansă pentru elevii care, din diverse situații, nu se pot prezenta la prima, mă gândesc la situații medicale; altfel, prin tradiție, dintotdeauna, sunt elevi care optează direct pentru cea de-a doua sesiune. Sau elevii care sunt corigenți sau au situații școlare neîncheiate la finalul cursurilor se pot prezenta la cea de-a doua sesiune. Ne-am gândit la o sesiune suplimentară între cele două, dar efectiv activitățile sunt atât de multe în această vară încât aproape că nu mai găseam spațiu pentru organizarea unei a treia sesiuni.


Realizator: Și dacă revenim și la Evaluarea Națională - după cum spuneam, ne aflăm în plină perioadă a înscrierilor pentru examenul de Evaluare Națională -, ce noutăți și ce recomandări ar fi? Pentru că, din câte am înțeles, anul acesta vine cu ceva în plus.


Sorin Ion: Da; este pentru prima dată când elevii de clasa a VIII-a susțin Evaluarea Națională pe curriculum-ul nou, curriculum introdus acum patru ani la gimnaziu, și forma examenului este diferită. Și cred că aici se impun mai repede câteva sfaturi pentru elevii clasei a VIII-a, deși, de la simularea pe care au susținut-o acum ceva vreme, știu deja unele reguli. Cred că este important de subliniat că subiectele, anul acesta, vin într-o altă formă. Iar pe înțelesul tuturor am să explic mai clar: până acum, subiectele veneau pe o foaie separată, elevul scria pe foaia de examen, care nu avea legătură ulterioară cu foaia de subiecte; aceasta rămânea asupra elevului sau rămânea în sala de examen, plecând la evaluare lucrarea scrisă efectiv de copil. De data aceasta, subiectul este sub forma unei broșuri, care are spații libere - are subiect, spațiu liber; subiect, spațiu liber.
Și este evident că sunt altele rigorile de completare a unei astfel de broşuri. Şi cred că e important de știut că dacă până acum sufeream cumva de un fel de paranoia a semnelor particulare - știți foarte bine că elevul, dacă făcea un semn mai ciudat pe foaia de examen, se considera semn particular -, având în vedere că securitatea evaluării acestor lucrări este asigurată de multă vreme - lucrările se corectează în comisii din alte județe, de către profesori care nu au nicio legătură cu candidații -, vom permite anul acesta ca pe foaia de examen să se poată face: completări pe figurile geometrice de la proba de matematică - evident, dacă avem un triunghi, trebuie să putem construi o linie mijlocie fără să refacem desenul pe care elevul îl are pe foaie, dat din textul subiectului; de asemenea, la limba română pot face sublinieri și adnotări pe textul subiectului. Ştiţi foarte bine că elevii sunt obișnuiți, de exemplu, să împartă o frază în propoziții, să facă notații pe text, pentru că astea sunt cutumele disciplinei. Dacă până acum exista o temere că aceste semne vor fi considerate semne particulare, am transmis o notă către toate inspectoratele școlare, și acestea către unitățile școlare, că au voie copiii să scrie pe textele subiectelor, lucru absolut normal. Atâta vreme cât acest lucru îl pot face toţi copiii, atunci nu mai vorbim de semne particulare, ci vorbim de o regulă generală. Prin urmare, copiii nu trebuie să aibă emoţii atât de mari asupra formei. Existau întotdeauna temerile că, dacă am scris ceva în plus, care nu e conform standardelor, mi se anulează lucrarea. Nu, nu vom anula lucrarea, pentru că oricum riscul de fraudă la acest examen a fost eliminat de mult, prin modul de organizare a evaluării. Prin urmare, sfătuim și rugăm copiii să se concentreze pe fond, nu pe formă. Dacă au greșit un răspuns care se alegea din mai multe variante, nu e nicio tragedie: taie răspunsul inițial, înlocuiesc cu răspunsul corect; te poţi răzgândi... Când alegi o variantă de răspuns la partea de test-grilă, te poți răzgândi la un moment dat asupra răspunsului corect; nu este nici asta o tragedie. Nu trebuie să înlocuim foaia și să rescriem, pentru că e pierdere de vreme. Suntem raționali și lucrăm în interesul elevului.
De asemenea, o altă noutate este că mărim timpul de elaborare a lucrării... De fapt, timpul rămâne același, de 120 de minute, la Evaluarea Națională, dar oferim 15 minute înainte pentru completarea datelor personale, școlii de proveniență, numelui profesorilor asistenți la clasă, lucruri care necesită un timp. În sesiunile anterioare, acestea se făceau înainte de a primi subiectele. Acum, cum subiectele devin lucrare în sine, trebuie să oferim un timp suplimentar, să nu punem o presiune de timp pe elevi.
Repet, ne-am luat toate măsurile de precauție pentru ca examenul să urmărească în primul rând competențele elevului, și nu ceea ce trebuie să respecte el din punct de vedere formal. Cred că echilibrul între formă și fond trebuie dus către fond, nu către formă.


Reporter: Şi noi sperăm ca perioada imediat următoare să se desfășoare fără incidente nedorite, iar rezultatele să fie cele pe care și le doreşte fiecare - până la urmă, pe bună dreptate și pe baza cunoștințelor pe care le-au acumulat până acum.
Vă mulţumim pentru timpul acordat la RRA şi răspunsurile oferite!


Sorin Ion: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Etichete : microfon sorin ion
Sistemul Garanție-Returnare nu prea funcționează în afara localităților importante
România 01 Mai 2024, 21:35

Sistemul Garanție-Returnare nu prea funcționează în afara localităților importante

În 23 de localități din țară nu s-a returnat în luna martie niciun ambalaj reciclabil, conform datelor raportate...

Sistemul Garanție-Returnare nu prea funcționează în afara localităților importante
Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în Egipt
România 01 Mai 2024, 20:37

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în Egipt

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, până acum 323 de cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza.

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în Egipt
La Galați au început cursele de agrement pe Dunăre
România 01 Mai 2024, 18:15

La Galați au început cursele de agrement pe Dunăre

Durata unei croaziere este de 2 ore. Prețul unui bilet este de 50 de lei pentru adulți, iar pentru copiii de peste 6 ani...

La Galați au început cursele de agrement pe Dunăre
Traficant de cocaina, reținut la Constanța
România 01 Mai 2024, 17:14

Traficant de cocaina, reținut la Constanța

Un traficant de cocaină a fost reţinut astăzi la Constanţa. Procurorii DIICOT îl acuză pe acesta că a deţinut şi...

Traficant de cocaina, reținut la Constanța
Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie
România 01 Mai 2024, 15:22

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie

O nouă sesiune de finanţare a proiectelor editoriale va fi lansată mâine de Administraţia Fondului Cultural Naţional....

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie
Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism
România 01 Mai 2024, 14:46

Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism

Participarea la această competiție înseamnă o șansă în plus pentru localitate de a se dezvolta și de a atrage în continuare...

Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism
MAE, atenționare de călătorie în Grecia
România 01 Mai 2024, 13:53

MAE, atenționare de călătorie în Grecia

MAE Român avertizează că sunt proteste de Ziua Internațională a Muncii în Grecia.

MAE, atenționare de călătorie în Grecia
SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă
România 01 Mai 2024, 13:47

SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă

În această minivacanță salvamontiştii anunţă că vor patrula, preventiv, pe trasee.

SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă