Ascultă Radio România Actualitaţi Live

INTEGRAL: Declarațiile președinților României și Statelor Unite

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Casa Albă, în Biroul Oval, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Declarații comune ale președintelui României Klaus Iohannis și președintelui SUA Donald Trump la Casa Albă, 9 iunie 2017. Foto: Captură video.

Articol de Radiojurnal, 09 Iunie 2017, 21:04

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Casa Albă, în Biroul Oval, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Anterior, şeful statului român s-a întâlnit cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, discutându-se despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului strategic.

Cei doi interlocutori au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre, precizează Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti.

După discuţile tête-à-tête din Biroul Oval a urmat întrevederea în plenul celor două delegaţii iar apoi declaraţia comună de presă a celor doi şefi de stat care a avut loc în Rose Garden, pe peluza Casei Albe din capitala Washington.

Conferința a fost transmisă în direct la Radio România Actualități și poate fi urmărită în format video aici.

Ultima declaraţie comună de presă a unui şef de stat român cu omologul american a avut loc în 1978, când Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit cu Jimmy Carter.

Klaus Iohannis este primul şef de stat din Europa Centrală şi de Est care este primit de Donald Trump de la începutul mandatului său.

Foto: Jurnalistii adreseaza intrebari celor doi presedinti. Sursa: Captura video.

Declarațiile celor doi președinți.

Donald Trump: Domnul preşedinte Iohannis, vă mulţumesc că aţi venit aici. Este o onoare să vă avem alături de noi la Casa Albă. Sunteţi un preşedinte important şi ne bucurăm să avem alături de noi. După cum ştiţi, relaţiile noastre au o mare tradiţie, relaţiile dintre ţările noastre durează de mai bine de un secol, dar noi astăzi sărbătorim, în special, Parteneriatul nostru strategic care a început cu mai bine de 20 de ani în urmă. Acest Parteneriat acoperă mai multe dimensiuni, culturale, economice şi militare, iar astăzi reîntărim aceste legături dintre noi.

Domnule preşedinte, vizita dvs vine într-un moment foarte important, nu numai în privinţa acestui parteneriat, ci şi pentru toate naţiunile responsabile ale lumii. În Europa şi în Asia Mijlocie noi dorim să stabilim noi prietenii şi să luptăm împreună împotriva terorismului. Nicio naţiune civilizată nu poate să tolereze această ideologie rea, să se împrăştie în lume. Am avut întâlniri cu liderii arabi, iar liderii importanţi, dacă decid să susţină terorismul, fie militar, fie financiar, fie prin orice altă formă, cum este naţiunea Qatar, care, din păcate, a devenit un susţinător al terorismului, astfel încât naţiunile trebuie să se adune şi naţiunile mi-au spus că trebuie să confruntăm Qatarul pentru această atitudine. Avem o decizie de luat. Facem paşii necesari pentru a opri susţinerea terorismului, iar eu am decis, împreună cu secretarul de stat şi cu toţi ceilalţi lideri implicaţi că naţiunea Qatar a fost întotedeauna un susţinător al terorismului, iar noi am decis împreună să luptăm împotriva acestui aspect. Qatarului nu trebuie să i se permită aşa ceva. Alegem calea simplă sau alegem calea dificilă a acţiunii.

Trebuie să oprim susţinerea materială a terorismului. Iar eu cu ceilalţi lideri şi cu secretarul de stat Rex Tillerson, cu generalii, am decis că este momentul să împiedicăm Qatarul să mai susţină terorismul din punct de vedere material, să mai susţină ideologia aceasta extremistă. Iar eu chem toate naţiunile lumii să înceteze susţinerea terorismului, să nu mai tolereze terorismul. Nu voi numi ţările pe care le atenţionez. Noi vom rezolva această problemă, nu avem nicio altă şansă. Aceasta este prioritatea mea principală, fiindcă este datoria mea ca preşedinte să lupt pentru siguranţa oamenilor, iar organizaţiile teroriste au fost denunţate de către mine în toată campania mea prezidenţială şi apoi din momentul în care am devenit preşedinte. Trebuie să nu mai proferăm ura şi să oprim masacrele. Vreau să mulţumesc românilor pentru tot ajutorul pe care ni l-au dat în apărare, pentru toată lupta pe care au susţinut-o alături de noi împotriva terorismului. Au făcut foarte multe alături de noi. România este un membru important al coaliţiei noastre.

Este cel de-al patrulea mare contribuabil cu trupe de luptă în Afganistan. Mulţi dintre oamenii dvs au murit pe câmpurile de luptă şi America apreciază sacrificiul lor. Vă mulţumesc, dle preşedinte Iohannis, pentru modul în care conduceţi ţara dvs şi pentru faptul că aţi reuşit să creşteţi alocările materiale pentru apărare, aşa cum ne-am înţeles în cadrul Parteneriatului Strategic. Voi spune un singur lucru. Datorită acţiunilor noastre, mai mulţi bani vor veni către NATO. Banii chiar vor veni către NATO, pentru că din ce în ce mai multe ţări încep să realizeze că este momentul să plătească pentru apărare şi multe ţări au început să o facă şi suntem foarte mândri de aceasta. Eu am luptat întotdeauna pentru întărirea alianţei noastre în cadrul NATO şi pentru împărţirea responsabilităţii între naţiunile implicate în NATO, pentru că, atunci când ne confruntăm cu provocări în privinţa securităţii, trebuie să conlucrăm.

Domnule preşedinte, vă aplaud pentru modalitatea în care în România luptaţi împotriva corupţiei şi pentru implicarea statului de drept. Aceasta creează un mediu în care economia poate prospera, cetăţenii o pot duce din ce în ce mai bine. Vă felicit pentru modul în care gestionaţi relaţiile dintre ţările noastre. România a contribuit enorm în cadrul NATO, în relaţia cu SUA, cu mulţi oameni. Elie Wiesel, care s-a născut în România şi care a trecut în nefiinţă acum un an, am înţeles că mai devreme în aceată săptămână comunitatea evreiască americană i-a înmânat domnului preşedinte Iohannis un prestigios premiu pentru lupta împotriva Holocaustului, iar eu vă felicit alături de comunitatea evreiască pentru rolul dvs. Este un popor care a dus-o foarte greu de-a lungul istoriei şi care şi-a conturat un viitor.

Relaţia dintre România şi SUA este foarte bună, dle preşedinte Iohannis. Vă mulţumesc pentru modul în care conduceţi ţara, vă mulţumesc pentru faptul că vă aflaţi aici, pentru efortul pe care îl depuneţi în susţinerea relaţiei noastre bilaterale, pentru relaţii mai bune între popoarele noastre, care vor deveni mai puternice ca oricând. Vă mulţumesc încă o dată foarte mult.

Klaus Iohannis: Domnule preşedinte Trump, vă mulţumesc foarte mult pentru cuvintele pe care mi le-aţi adresat, pentru cuvintele pe care le-aţi adresat ţării mele şi poporului român şi vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi lansat-o, pentru şansa pe care mi-aţi dat-o să mă aflu aici, lângă dvs, şi vă mulţumesc şi că aţi comandat o vreme aşa frumoasă în acest loc. Sunt foarte bucuros ca preşedinte că am avut o întâlnire atât de fructuoasă şi asta se datorează leadership-ului de calitate pe care îl practicaţi şi parteneriatului nostru foarte bun.

Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic, ceea ce este foarte important pentru ambele naţiuni ale noastre şi este important să ştim, şi asta este ceea ce vreau să subliniez, că acest parteneriat cu SUA a făcut ca România să devină ceea ce este astăzi: o democraţie solidă, cu un sistem economic sustenabil şi cu o creştere observabilă. România stă alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Domnule preşedinte, aţi contribuit, şi ţara dvs, şi parteneriatul cu ţara dvs, care este foarte important pentru noi, au făcut din România ceea ce este. Eu cred că acest parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină din ce în ce mai puternic. Acest parteneriat trebuie să definească relaţiile noastre bilaterale şi să contribuie la rezolvarea atâtor probleme.

Domnule preşedinte Trump, aţi menţionat terorismul. Sunt foarte bucuros că, datorită mâinii dvs solide, NATO a decis să se implice în lupta împotriva terorismului. Implicarea dvs a făcut ca atâtea naţiuni să devină conştiente de faptul că trebuie să împărţim dificultăţile în cadrul NATO şi de aceea România a decis, de asemenea, şi cred că suntem prima ţară, dacă nu greşesc, din timpul mandatului dvs, care să atingă 2% din PIB pentru apărare.

Este vorba de bani care se duc în achiziţii strategice şi sper, domnule preşedinte Trump, că vom găsi căi comune de-a lungul anilor să folosim aceşti bani la maximum. România este foarte conştientă de faptul că ne aflăm la frontul estic şi ne bazăm pe parteneriatul dvs, domnule preşedinte Trump, pentru că nu putem să stăm acolo fără susţinerea Statelor Unite ale Americii. Parteneriatul cu dvs ne dă oportunitatea să colaborăm nu numai pe probleme de securitate, ci şi comericale, economice, şi asta este, de asemenea, foarte important. România este membră a UE şi cred că este în interesul nostru, al tuturor, al dvs, domnule preşedinte, să aveţi o UE solidă ca partener, este vital pentru noi toţi. Relaţia noastră - legătura transatlantică - este vitală.

Legătura transatlantică nu ţine numai de diplomaţie, de politici, ci este la baza civilizaţiei noastre occidentale şi împreună o vom face mai puternică, o vom îmbunătăţi. NATO şi UE nu au de ce să fie în concurenţă. Ele trebuie să lucreze împreună într-o aşa manieră, astfel încât să producă efecte sinergetice care să facă NATO mai puternic, să facă UE mai puternică şi, inevitabil, să facă Statele Unite ale Americii mai puternice. Aceasta este ceea ce am decis împreună, să facem parteneriatul nostru mai bun, mai puternic, mai rezistent, şi aceasta va conduce foarte curând la creşterea relaţiilor economice, la îmbunătăţirea relaţiilor comerciale, pentru că noi aşa am decis şi aşa ne dorim, şi asta pentru că suntem responsabili, domnule preşedinte, nu numai pentru securitatea lumii, ci şi pentru starea de bine din ţările noastre.

Vă mulţumesc, domnule preşedinte Trump, foarte mult.

Donald Trump: Şi eu vă mulţumesc.

Transcriere: RADOR.

Peste 100 de dosare noi privind traficul de minori au fost înregistrate în primele şase luni ale acestui an
România 16 Octombrie 2024, 09:40

Peste 100 de dosare noi privind traficul de minori au fost înregistrate în primele şase luni ale acestui an

Peste 100 de dosare noi privind traficul de minori au fost înregistrate în România în primele şase luni ale acestui an, a...

Peste 100 de dosare noi privind traficul de minori au fost înregistrate în primele şase luni ale acestui an
Poliţişti şi procurori DIICOT fac percheziţii domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate
România 16 Octombrie 2024, 09:18

Poliţişti şi procurori DIICOT fac percheziţii domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate

Poliţişti şi procurori DIICOT fac, în această dimineaţă, percheziţii domiciliare pentru destructurarea unor grupări...

Poliţişti şi procurori DIICOT fac percheziţii domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate
Informații din trafic
România 16 Octombrie 2024, 08:32

Informații din trafic

Este aglomeraţie în această dimineaţă la intrările în marile oraşe, în special Bucureşti.

Informații din trafic
Începe plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă
România 16 Octombrie 2024, 08:25

Începe plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că miercuri va începe plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă.

Începe plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern
România 16 Octombrie 2024, 08:22

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind supravegherea firmelor de asigurări, pe care să...

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern
8 cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa prin munţii Maramureşului au fost recuperaţi de autorităţi
România 16 Octombrie 2024, 08:10

8 cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa prin munţii Maramureşului au fost recuperaţi de autorităţi

Opt cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin munţii Maramureşului au fost recuperaţi în cursul nopţii de...

8 cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa prin munţii Maramureşului au fost recuperaţi de autorităţi
Campanie antidrog în mai multe licee din Bucureşti
România 16 Octombrie 2024, 07:49

Campanie antidrog în mai multe licee din Bucureşti

O campanie antidrog a început în mai multe licee din Bucureşti.

Campanie antidrog în mai multe licee din Bucureşti
Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare
România 16 Octombrie 2024, 07:46

Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri şi un proiect de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de...

Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare