Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"În momentul de față există la nivel global doar două mari puteri și niciuna dintre ele nu este Federația Rusă"

Apel matinal. Invitat: Iulian Chifu, consilier de stat pentru politică externă, securitate și afaceri strategice al prim-ministrului României.

"În momentul de față există la nivel global doar două mari puteri și niciuna dintre ele nu este Federația Rusă"
Iulian Chifu. Foto: presidency.ro Foto: Arhivă/presidency.ro.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 24 Februarie 2023, 10:05

Realizator: Secretarul general ONU a cerut din nou Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul Ucrainei, într-un discurs în cadrul reuniunii speciale Adunării Generale a Națiunilor Unite pe tema moțiunii prin care se cere Rusiei să se retragă din Ucraina imediat și necondiționat. Trecerea unui an de la invazia Rusiei reprezintă o piatră de hotar pentru poporul ucrainean și pentru comunitatea internațională. Este un afront la adresa conștiinței colective și o încălcare a legislației internaționale, spune António Guterres, secretarul general al organizației. Cu exact un an în urmă trupele ruse au atacat Ucraina. Invitat la "Apel matinal" este astăzi profesor universitar Iulian Chifu, consilier de stat pentru politică externă, securitate și afaceri strategice al prim-ministrului României. Bună dimnieaţa!

Iulian Chifu: Bună dimineaţa!

Realizator: În ce mod ne va schimba viitorul acest nou război în Europa?

Iulian Chifu: E dificil de spus. Chiar și în acest moment, lecțiile învățate după un an sunt importante, dar suntem departe de a fi finalizat această reașezare. Ceea ce este cert este că problemele păcii și ale războiului au revenit în Europa. Este cert că, iată, avem în premieră un război pe scară largă, un război de agresiune în estul Europei și chiar aici, lângă noi, în Ucraina, și este, de asemenea, un subiect foarte clar, pomeneați mai devreme votul din Adunarea Generală a ONU, faptul că avem o Rusie izolată, cu 141 de voturi împotriva sa, cu aliaţi care o situează într-o zonă foarte, foarte complicată. Aliații săi au fost Belarus, au fost Siria, Coreea de Nord, Eritreea și s-au adăugat față de voturile de anul trecut încă două state tot la fel, din aceeași zonă, cumva tenebroasă, izolată, sancționată a comunității internaționale. E vorba despre un stat care a ieşit din regulile internaționale, care a aruncat în aer regulile și propriile angajamente; și acest lucru nu poate să dureze la infinit. Evident că reacțiile vor duce către o punere, o reașezare a Rusiei la poziția sa, însă este un actor puternic, este un actor care deține încă foarte multe arme, nu neapărat de cea mai bună calitate, dar multe arme. Este un stat care nu respect drepturile omului în sensul în care îl știm noi și îşi aruncă zeci, sute, mii de oameni în linia întâi în carne de tun şi acest lucru face ca presiunea, durata războiului să ne îndrepte mai degrabă către un război de uzură, un război lung.

Realizator: Rusia este izolată, cum spuneați și dvs. Tragediile incomensurabile continuă în Ucraina. Care sunt totuși principalele consecințe, mai ales gândindu-ne pe termen lung, ale acestui război?

Iulian Chifu: Foarte multe din state, inclusiv state neutre, Suedia, Finlanda, au realizat faptul că neutralitatea nu este un scut, au realizat că au nevoie încă de arme. Pe de altă parte, la nivelul strategiilor tuturor statelor, a NATO, a Uniunii Europene, a devenit foarte clar că Rusia nu poate fi un partener în care să ai încredere și că trebuie să-ți păstrezi capacități armate, capabilități, elemente de producție a unor armamente. Iată, pentru a putea duce un război lung, un război de această factură, e vorba de acum de o producție de război, nu o producție de pace, de armament de apărare. Al treilea lucru este faptul că interdependenţa, care era gândită, în accepțiunea liberală, ca o garanție a faptului că nu va exista război, nu? Când două state, două părți, doi actori au interdependenţe puternice, acest lucru s-a dovedit a nu fi adevărat, s-a dovedit că, în ciuda interdependențelor dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, dintre Ucraina și Federația Rusă, în momentul în care un stat nu respectă principiile și valorile democratice, regulile dreptului internațional, regulile internaționale, el recurge la forță pentru a-și rezolva ambiții de natură politică, pentru că asta - nu? - s-a întâmplat în război acesta de agresiune, și în plus, pentru a-și prezerva și a-și rezolva probleme interne; pentru că Rusia lui Putin în momentul lansării războiului era după șapte ani de stagnare, iar acest sistem al silovikii, oamenii din servicii care conduc mari companii energetice, s-a dovedit că nu mai livrează.

Realizator: Și cum vedeți poziția adoptată de România?

Iulian Chifu: Este o poziție echilibrată. Este o poziție, evident, în conformitate cu ceea ce înseamnă valorile și principiile pe care le apără. Suntem, în momentul de față, în primul rând, în flancul estic, deci cu o expunere suficient de importantă de perspectivă și suntem unul dintre principalii sprijinitori ai Ucrainei, care se află în război în multiple feluri, îi spunem multifaţetată, și mai ales a Republicii Moldova, care este, de asemenea, unul dintre statele fragile, care este cel mai expus evoluțiilor și modificărilor din Ucraina, împreună cu toți aliații și cu partenerii noștri. Participăm, iată ultimul summit NATO am reușit să aducem Marea Neagră ca și zonă de interes strategică a NATO. Și ne marcăm cât putem de bine interesele, sigur, elementele care să ne asigure securitatea și apărarea cetățenilor, a teritoriului și a intereselor României.

Realizator: Acestea sunt principalele priorități în ceea ce ne privește, dar temere există în continuare. Cât de real este riscul amplificării conflictului, în condițiile în care deseori se face referire inclusiv la arsenalele nucleare?

Iulian Chifu: Cred că este un recurs mai degrabă, să spunem, retoric al Federației Ruse. El are urcușuri și coborâșuri. E adevărat că ultimul anunț de suspendare a participării la tratatul START, NOUL START sau START-3, nu este de cel mai bun augur, însă recursul la armele nucleare în varianta arme nucleare tactice pentru a interveni în acest război nu are efecte, nu are capacitatea de a schimba lucrurile de pe teren. Pe de altă parte, recursul la arme strategice deja este supus unor reguli, și zic de data asta de reguli de interdependență, acea distrugere mutual asigurată care face ca marile state cu arsenale enorme, ca cel al Federației Ruse, moștenit de la Uniunea Sovietică, să nu recurgă la arma nucleară, cu riscul de a dispărea de pe suprafața pământului și, mă rog, de a determina un cataclism. Deci, eu aș privi cu foarte mare reținere componenta aceasta nucleară. Iar, din punctul de vedere al componentei civile, vedem că, la un an, toate acele anunțuri ale unui superatac, a unei ofensive majore, a unui schimb, a unei introduceri a noilor oameni mobilizați și pregătiți de către Federația Rusă care să răstoarne situația nu s-a manifestat. Sigur, se manifestă o presiune pe toată linia frontului, se manifestă atacuri în valuri, care sacrifică foarte mulți oameni, foarte multă tehnică din partea Rusiei, dar, evident, care antrenează și pierde de partea cealaltă și, mai ales, atacurile acestea la rețeaua energetică, la locuințele civililor, la spitale, pentru a determina o scădere a voinței, a hotărârii Ucrainei de a duce mai departe acest război.

Realizator: Acum, la un an de la declanșarea războiului, în ce măsură marile puteri pot ajunge la negocieri serioase, când și cum s-ar putea încheia conflictul din Ucraina?

Iulian Chifu: Între Federația Rusă și Ucraina, în momentul de față, nu sunt condițiile pentru negocierea oricărei forme de pace. Ucraina a învățat din lecțiile anterioare, știe că orice tip de formulă de tip ''Minsk 1'', ''Minsk 2'' după 2014, după anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă din estul Ucrainei nu este actul final, ci, iată, peste şapte ani aceste atacuri pot fi reluate cu mult mai multă forță. În consecință, nu va accepta o chestiune intermediară. Pe de altă parte, comunitatea internațională a anunțat foarte clar că Ucraina este cea care va decide momentul și criteriile, condițiile în care va începe negocierea păcii. În orice caz, după retragerea trupelor și cu menținerea integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional. De aici înainte, sigur, categorii de negocieri se fac tot timpul, schimburi de prizonieri, negocieri locale, modificări sau, știu eu, pertractări în diferitele zone ale frontului. Iar în ceea ce privește, dumneavoastră numeați ''marile puteri'', în momentul de față există la nivel global doar două mari puteri și niciuna dintre ele nu este Federația Rusă. Vorbim de Statele Unite și China. Și probabil că acest lucru, transformarea într-o putere regională, face ca Federația Rusă să fie complet nemulțumită de rolul său internațional; şi aceasta poate fi o altă motivație a declanșării războiului de agresiune, dar care nu face decât să aducă Federația Rusă la un nivel al capabilităților geopolitice mult mai jos, mult mai redus decât cel de la care a pornit, care era deja la nivelul, să spunem, unei economii comparabile cu a Spaniei.

Realizator: Un an de zile de când a început invazia Rusiei în Ucraina, să sperăm că până la urmă tratativele vor ajunge la un numitor comun și pacea va reveni. Mulțumim pentru toate detaliile și, mai ales, pentru discuția purtată astăzi la ''Apel matinal''.

Iulian Chifu: Mulțumesc și eu.

Etichete : iulian chifu
Poziţia SUA privind procesul electoral din România
România 05 Decembrie 2024, 07:28

Poziţia SUA privind procesul electoral din România

Statele Unite consideră că poporul român este liber să aleagă pe cine doreşte, dar se declară îngrijorate de...

Poziţia SUA privind procesul electoral din România
Un columbian este acuzat de tentativă de acte de diversiune
România 05 Decembrie 2024, 07:24

Un columbian este acuzat de tentativă de acte de diversiune

Procurorii DIICOT acuză că bărbatul a făcut poze și filmări cu obiectivele pe care intenționa să le distrugă, dar planul nu a...

Un columbian este acuzat de tentativă de acte de diversiune
Decizii adoptate de guvern în şedinţa săptămânală de ieri
România 04 Decembrie 2024, 23:39

Decizii adoptate de guvern în şedinţa săptămânală de ieri

Guvernul a aprobat o finanţare de 5 miliarde euro pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructură

Decizii adoptate de guvern în şedinţa săptămânală de ieri
Parchetul General va analiza documentele prezentate de serviciile secrete în CSAT
România 04 Decembrie 2024, 22:23

Parchetul General va analiza documentele prezentate de serviciile secrete în CSAT

Din raportul Serviciului de Informații Externe aflăm că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv...

Parchetul General va analiza documentele prezentate de serviciile secrete în CSAT
Luminița Odobescu: NATO este cea mai bună asigurare că România și românii sunt la adăpost
România 04 Decembrie 2024, 22:20

Luminița Odobescu: NATO este cea mai bună asigurare că România și românii sunt la adăpost

Ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a reiterat beneficiile NATO pentru securitate, credibilitate și economie, la...

Luminița Odobescu: NATO este cea mai bună asigurare că România și românii sunt la adăpost
Poliţiştii din Călăraşi au reuşit să-l prindă pe autorul jafului comis marţi la o bancă din centrul oraşului
România 04 Decembrie 2024, 21:28

Poliţiştii din Călăraşi au reuşit să-l prindă pe autorul jafului comis marţi la o bancă din centrul oraşului

Poliţiştii din Călăraşi au reuşit să-l prindă pe autorul jafului comis marți seara la o bancă din centrul oraşului.

Poliţiştii din Călăraşi au reuşit să-l prindă pe autorul jafului comis marţi la o bancă din centrul oraşului
Un actor statal a coordonat activitatea conturilor de pe TikTok care l-au propulsat pe Călin Georgescu, reiese din documentele desecretizate
România 04 Decembrie 2024, 19:20

Un actor statal a coordonat activitatea conturilor de pe TikTok care l-au propulsat pe Călin Georgescu, reiese din documentele desecretizate

Un actor statal a coordonat activitatea conturilor de pe TikTok care l-au dus pe Călin Georgescu pe locul nouă în trendurile...

Un actor statal a coordonat activitatea conturilor de pe TikTok care l-au propulsat pe Călin Georgescu, reiese din documentele desecretizate
Procurorii DIICOT au trimis în judecată un columbian acuzat de tentativă de acte de diversiune
România 04 Decembrie 2024, 18:19

Procurorii DIICOT au trimis în judecată un columbian acuzat de tentativă de acte de diversiune

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, un columbian în vârstă de 34 de ani acuzat de tentativă...

Procurorii DIICOT au trimis în judecată un columbian acuzat de tentativă de acte de diversiune