Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Hotelierii de pe litoral se așteaptă la creșterea numărului de turiști față de anul trecut

"Apel matinal" - invitat George Măndilă, președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța

Hotelierii de pe litoral se așteaptă la creșterea numărului de turiști față de anul trecut
Foto: Arhivă / Sorin Cealera.

Articol de Cătălin Cîrnu, 17 Iulie 2025, 09:28

În 1977, litoralul românesc era 'invadat' - punem şi ghilimele - dar chiar aşa se întâmpla, de turiştii români şi mai ales de turişti străini. Aţi ajuns oare anul acesta pe litoralul nostru? Dacă nu, încă mai aveți timp, deși suntem în plin sezon estival, se găsesc locuri de cazare, iar unele prețuri chiar au scăzut. Potrivit informațiilor noastre, în timpul săptămâni, litoralul românesc nu este tocmai aglomerat. Motivele poate le intuim cu toții, dar le discutăm cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal", George Măndilă, președintele Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța. Bună dimineața!
Bună dimineața, tuturor, de aici, de la malul mării, de la orașul cu multe corăbii, Constanța!
Cum e vremea? Bate vântul? E briză?
Vremea e excelentă, nu bate vântul, e excelentă, cerul e senin, e soare, perfect pentru a face plajă, perfect pentru a face /.../.
S-a mai încălzit și apa Mării Negre, dar care este în acest moment gradul de ocupare pe litoral? Pentru că suntem practic în mijlocul verii.
Ar trebui să vă spun cifre inventate de mine. Nimeni nu poate da un grad de ocupare pentru stațiunea Mamaia și orașul Constanța în momentul de față pe structură turistică, pentru că, pur și simplu, nu se poate face. Colectarea se face, colectarea datelor, evident, se face odată pe lună de către Institutul Național de Statistică și se comunică cam la două săptămâni. Tot ce pot să vă spun este din discuții cu hotelierii, pe weekend se apropie de 90-95%, la unii pe 100%, deci nu este business pentru toată lumea, e business pentru cine se pricepe mai bine. În cursul săptămânii, luni, marți, miercuri, joi, în schimb, probabil, stăm undeva la 50-65%. Cam așa a fost și anul trecut. În general, cifrele sunt crescătoare de la un an la altul. Așa a fost și în 2023 față de 2022, cu 4%, așa a fost și în 2024 față de 2023, cu 12,5%, și aici mă refer la numărul de turiști și la numărul de nopţi de cazare care dă dimensiunea financiară a afacerii.
În principiu, lucrurile sunt pozitive, se îndreaptă către bine.
S-au înmulțit și turiștii străini, că tot am ascultat...
Acolo creșterea este ușoară, adică de pe un an pe altul, creșterea la turiștii străini este sub 5%. Nu putem exploda noi ca și stațiune, așa, de turiști străini, dacă țara în sine nu primește foarte mulţi turiști străini. E o problemă generală a României felul în care se promovează pe piețele internaționale și în țările-ţintă.
E o problemă. Chiar, dar destinația Mamaia-Constanța o puteți promova dumneavoastră?
Noi da, noi o promovăm tot timpul și creșterile credem că am avut un rol determinant în aceste creșteri. Noi suntem prezenți la târgurile de turism, ne străduim, intrăm în contact cu tur operatorii pentru a ne introduce în cataloagele de turism, căci cum Dumnezeu cineva să aleagă Mamaia și Constanța dacă n-am fi prezenți în ofertă?
Doi, intrăm în contact cu companiile aeriene de low cost pentru a introduce noi linii, noi curte pe Aeroportul Kogălniceanu. Trei, suntem în contact permanent cu vloggeri, cu influenceri, reprezentanți ai companiilor media, jurnaliști, specializați în turism, televiziuni specializate în așa ceva, încât facem și info-tripuri dedicate cu ei pentru a ne promova. Plus că avem foarte multe postări și anumite poziții din internet în rețelele sociale - este metoda cea mai eficientă pentru noi, căci la televiziunile din străinătate pe ţările-ţintă se cheltuiesc sume industriale, nu ne putem apropia, dar în schimb, internetul este mai accesibil în rețelele sociale, acolo suntem vizibili în Italia, în Polonia, în Germania și în Marea Britanie, deocamdată.
Deocamdată. A contat decizia de reducere a valorii decontate a tichetelor de vacanță la 800 de lei?
A, da! A, da!
Ce au spus hotelierii?
Da, da, da, cum să nu? Evident că da. Este o sumă care a plecat din buzunarul turiştilor, ca să spun așa, între ghilimele, pe care ei va trebui să o suporte, și una peste alta, în economia generală, acest lucru se va simți, dar asta nu ne va împiedica să avem creștere turistică și în anul acesta.
Da, sunteți optimist. Spuneați mai devreme că, în general, în weekend...
Am şi un motiv, să știți.
Care este acela?
Fiindcă indicatorul principal când vrei să analizezi un an, sunt vânzările timpurii, early booking-ul, care vine din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie, iar acest early booking, care dă de obicei trendul în anul respectiv, a fost cu 30 şi ceva mai mare anul acesta față de anul trecut. Deci e clar că va fi o creștere turistică.
Aminteați mai devreme că în weekend, litoralul este aproape plin, la nivelul prețurilor însă, în timpul săptămânii, operatorii, hotelierii ajustează tarifele sau ele rămân la fel... ?
Unii, da, unii, nu. Cei care au capacitate mare de cazare și care își permit să fie flexibili, da. Cei care stau pe camere puține, 10, 20, 25 de camere, nu-și mai permit acest lucru, fiindcă e foarte ușor să umpli 20 de camere sau 30 de camere, dar e mult mai greu să umpli 250 sau 300.
Există vreo stațiune care-i vedeta anului 2025?
Eu știu cât de mult o să convină răspunsul: în continuare stă Mamaia, prin tot ceea ce face, fiindcă are cel mai important atu: este lipită de orașul mare, de Constanța, și tot ceea ce înseamnă energie, participarea business-ului, participarea administrației la stațiunea Mamaia face ca totul în stațiunea Mamaia să fie mult diferit și mult superior față de celelalte stațiuni de pe litoral. Nu au orice de ajutor.
Da, să nu uităm că s-a redeschis și Cazinoul din Constanța.
Aşa este, da.
Dar ați observat un interes crescut pentru un alt tip de turism, nu știu, poate unul activ de wellness, gastronomic?
Acesta, da, acesta de wellness; gastronomicul este ca și experiență exotică, ei caută aceste experiențe și le găsesc acolo unde destinatia este bogată, este mare, se găsește întotdeauna, dar wellness-ul dintotdeauna este căutat, spa-urile, turismul pentru înfrumusețare, turismul medical și cel de înfrumusețare este foarte, foarte căutat și există foarte, foarte multe intenții în stațiunea Mamaia și în orașul Constanța pentru a se moderniza, a se transforma sau a se deschide astfel de unități - este foarte căutat. Știu la info-tripul pe care l-am avut cu agențiile de turism din Polonia și din Italia acum vreo două săptămâni, ne-am dus la un hotel care avea asemenea facilităţi și era dotat cu echipamente de ultimă generație, acesta a fost hotelul care, imediat când s-au întors, l-au căutat pentru a face contract.
Dar stațiunile care beneficiază de nămol, gen Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, sunt căutate?
Da, sunt căutate, cum să nu! Sunt căutate. Acolo problema este că este localitatea mică și nu poate genera investiții în infrastructură, în modernizare, în mobilier urban, în chestiuni frumoase, asta e tot, are buget mic primăria, dar în rest, o asemenea bogăție naturală nu are cum să nu-ți aducă turiști.
Da, ministerul de resort este prezent?
E, ministerul! Ministerul, ca întotdeauna, face lucrurile greoi, foarte, foarte greoi, se ascunde după proceduri și după lege, trece timpul, se ia salariul, trec anii și uite așa se iese la pensie. Nu, nu, cred că de promovarea României ar trebui să se ocupe o organizație de management al destinației România, adică un OMD central și să nu aibă aceleași proceduri pe care le au toate instituțiile mari din țară, adică o licitație, o achiziție, să nu dureze şase luni de zile, un an de zile, deci sunt lucruri absurde, efectiv. Principala resursă de care trebuie să avem grijă este timpul. Timpul este ceea ce ne duce înapoi sau înaintea altora, felul în care ne mișcăm în entitatea de timp.
Dar citeam chiar despre Mamaia SA, că are doi șefi la un angajat...
Da, staţi puţin, că Mamaia SA este chestiunea aceea veche, rămasă, este doar o firmă rămasă cu numele acesta. Nu mai are nicio legătură cu stațiunea.
Și operează o singură vilă. Dar întrebări venite repede de la ascultători.
Vă rog!
Pește proaspăt, fructe de mare, se găsesc...
Peștele proaspăt, dacă îl cerem pe cel din Atlantic și credem că este proaspăt, este o iluzie. Eu, tot de la Metro se cumpără. Pește proaspăt sunt câteva cherhanale care se duc cu bărcile pe Marea Neagră și scot pește și le vând în anumite puncte, anumite pescării fac treaba asta și sunt câțiva patroni care îți pot oferi captura zilei. Dar în rest, pe marile lanțuri, pe marile restaurante, este comerțul cu pește pe care îl știe toată lumea.
Mulți turiști se plângă de nisipul de pe plajă, nu mai e la fel de fin ca odinioară în nordul...
Da, aşa este, aşa este, şi să vă spun și de ce. Fiindcă s-a optat pentru o soluție a unei plaje care să reziste la furtuni puternice preţ de o sută de ani, acesta a fost un proiect de mediu nicidecum un proiect de turism. Și este un proiect pe mai multe generații, pe 3-4 generații. S-a ales soluția aceasta cu o plajă de 330-350 de metri în lățime, pe scoică mare, pe nisip de granulație mare, pe o coamă de înălțime de aproximativ 3 metri - are înălțimea la mijlocul plajei -, că de aia nu se vede de pe faleză marea. Și acum, ea încet, încet, marea înaintează. La un moment dat, marea o să se oprească, plaja o să intre în ceea ce specialiștii o numesc echilibru dinamic. Din aproape în aproape, vântul sau interacțiunea cu turiștii o să macine scoica și nisipul, plus lucrările pe care trebuie să le facă operatorii, cei care au închiriat plajele, trebuie să intre cu tractorașele și ușor-ușor să-și aranjeze bucata de plajă. Un semn bun este că anul acesta au făcut contracte pe 10 ani. Și veţi vedea din aproape în aproape, că fiecare bucată de plajă, pentru a atrage turiști, căci intră în acea judecată implacabilă a concurenței, nisipul va deveni simplu, adică nu va fi ca cel pe care îl știam noi odinoară. Dar a fost o soluție de compromis căci altfel marea înainta și intra peste proprietatea privată, intra peste hoteluri, peste restaurante, nu ne puteam juca cu așa ceva.
Da, poate vom ajunge și noi prin Mamaia, de ce nu, pentru a descoperi împreună...
Vă aşteptăm!
Funcționează telegondola?
Funcționează, da, şi este prin principala atracție turistică, culmea, este pe profit an de an. Da, e ceva spectaculos. Nouă ne pare rău, noi, cei de aici, că este traseul foarte mic din punctul nostru de vedere.
Și o ultimă întrebare, totuși, există planuri pentru prelungirea sezonului turistic dincolo de luna septembrie, că tot discutam și de wellness?
Noi cu așa ceva ne ocupăm. În Mamaia, deocamdată pe noi ne interesează să fie cât mai mult business pe luna septembrie, care este o lună potrivită, foarte bună pentru plajă. Dincolo de luna septembrie, lucrurile pentru a funcționa în staţiunea Mamaia nu pot funcționa decât în anumite alveole, care sunt pregătite pentru, și mai ales la investițiile de 4-5 stele. Pentru că acolo trebuie să ai anumite facilități, trebuie să ai piscine interioare cu apă caldă, trebuie să ai terenuri de sport acoperite, trebuie să fie hotelul încălzit, sunt mai multe cerințe care trebuie îndeplinite pentru un turist în luna octombrie, noiembrie și, de ce nu, în decembrie. Și bineînțeles, trebuie să faci trasee, să duci turiștii în orașul Constanța, care este superb în luna octombrie, noiembrie, are o energie foarte pozitivă, Portul Tomis funcționează, Piața Ovidiu, valurile de cultură se văd la tot pasul, straturile de istorie, e o adevărată plăcere, multietnicitatea, gastronomia, la care făceaţi dvs referire, mai înainte, deci nu poate funcționa toată staţiunea de la 1 octombrie încolo, dar anumite porțiuni din ea, da, și acesta este un obiectiv strategic al nostru, atât al OMD-ului cât și al administrației: Mamaia, 12 luni pe an, Constanța, 4 sezoane.
Așteptăm oferta pentru revelion cu mulțumiri.
A, da, se face, în fiecare an se face, să știți, e frumos.
Cu mulțumiri! Vreme frumoasă le dorim tuturor celor...
Vreme frumoasă, invităm pe toți la malul mării, de ce nu?
O invitație venită din partea lui George Măndilă, președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța, invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Etichete : george mandila
În zona mai multor localități a fost semnalată prezența urșilor
România 17 Iulie 2025, 13:59

În zona mai multor localități a fost semnalată prezența urșilor

În ultimele zile, prezenţa mai multor urşi a fost semnalată în diferite zone din ţară, iar cetăţenii au fost...

În zona mai multor localități a fost semnalată prezența urșilor
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat din nou necesitatea digitalizării ANAF
România 17 Iulie 2025, 13:26

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat din nou necesitatea digitalizării ANAF

Alexandru Nazare a precizat că trebuie accelerat procesul de digitalizare al Fiscului aflat de abia la pasul doi din nouă.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat din nou necesitatea digitalizării ANAF
Avertizare cod portocaliu de averse şi vijelii în mai multe judeţe
România 17 Iulie 2025, 13:12

Avertizare cod portocaliu de averse şi vijelii în mai multe judeţe

Vremea va fi instabilă joi, 17 iulie, în cea mai mare parte a ţării, când vor fi perioade cu averse, descărcări...

Avertizare cod portocaliu de averse şi vijelii în mai multe judeţe
Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din estul României
România 17 Iulie 2025, 13:01

Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din estul României

Avertizarea hidrologică vizează în principal fenomene de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide...

Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din estul României
În București, salariul mediu net este de aproape 5.700 de lei
România 17 Iulie 2025, 12:24

În București, salariul mediu net este de aproape 5.700 de lei

Angajaţii din capitală câştigă cel mai bine din România. Urmează cei din Cluj, Timiş şi Sibiu.

În București, salariul mediu net este de aproape 5.700 de lei
Toate serviciile publice ar urma să fie înscrise într-un catalog digital unic la nivel național
România 17 Iulie 2025, 10:17

Toate serviciile publice ar urma să fie înscrise într-un catalog digital unic la nivel național

Noua platformă este menită să elimine birocrația excesivă. Instituțiile centrale sau locale care nu respectă reglementarea ar...

Toate serviciile publice ar urma să fie înscrise într-un catalog digital unic la nivel național
CCR dezbate constituționalitatea Legii pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei
România 17 Iulie 2025, 09:54

CCR dezbate constituționalitatea Legii pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei

Președintele României a adus critici de constituţionalitate din perspectiva dreptului la informaţie, accesului la cultură şi...

CCR dezbate constituționalitatea Legii pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei
Guvernul încearcă să găsească surse de finanţare pentru construcția autostrăzilor A7 şi A8
România 17 Iulie 2025, 09:11

Guvernul încearcă să găsească surse de finanţare pentru construcția autostrăzilor A7 şi A8

Guvernul caută surse alternative de finanţare pentru segmentele din autostrăzile A7 şi A8, care nu vor mai putea beneficia de...

Guvernul încearcă să găsească surse de finanţare pentru construcția autostrăzilor A7 şi A8