Ascultă Radio România Actualitaţi Live

FOTOREPORTAJ: Cum s-a sărbătorit Unirea din 1859 în țară

La Arad, Brăila, Ploiești, Vulcan sau Bocșa, în pofida gerului oamenii au încins Hora Unirii cu mic, cu mare.

Hora Unirii la Arad. Foto: Ioan Suciu.

Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2016, 13:45

Iași

La Iași au fost cele mai mari manifestări, cu participarea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Dacian Cioloș.

Foto: Radio Iași.

Sălaj

Pentru a intelege mai bine Unirea, elevii scolii din localitatea salajeana Bocsa au intrat in rolurile oamenilor de seama ai Romaniei care au contribuit la Unirea Principatelor Romane.

Sprijiniti de profesorii de istorie si de parinti, micutii au imbracat costume traditionale, uniforma lui Alexandru Ioan Cuza, dar si costume populare ale oamenilor simpli, totul intr-o scena istorica inedita jucata la scoala in fata parintilor si bunicilor pentru a marca Unirea Principatelor Romane.

Text și foto: Adrian Lungu.

Arad

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată ASTAZI în centrul municipiului Arad unde a fost organizată o manifestare la care au participat reprezentanți ai administrației, Armatei, Ministerului de Interne, veterani, dar și zeci de persoane, care la final au dansat Hora Unirii.

Evenimetele au debutat cu intonarea imnului de stat, după care a urmat o rugăciune de binecuvântare, rostită de IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului dupa care muzeograful Bogdan Ivaşcu a prezentat semnificaţia zilei de 24 Ianuarie 1859.Ansamblul popular „Mărțișorul” al Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” a prezentat un moment artistic, iar la finalul manifestărilor cei prezenți pe platoul din fața Palatului Administrativ au dansat Hora Unirii.

Hora Unirii a fost formata si la Stația CFR Arad, unde Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a organizat, duminică, un eveniment tematic de promovare a valorilor istorice, cu ocazia aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.Pentru acest eveniment elevii de la Palatul Copiilor și Şcoala Populară de Artă din Arad au prezentat un program artistic.

Text și foto: Ioan Suciu.

Prahova

In stațiunea Sinaia , astazi , a fost sărbătorita , alaturi de Ziua Unirii și Ziua de naștere a lui Badea Cârtan. Evenimentele sunt organizate anual printr-un parteneriat cu autoritățile și localnicii din Cârțișoara- Sibiu, locul nașterii eroului național.

În ultimii 14 ani, an de an, delegații oficiale ale celor 2 localități au realizat vizite reciproce, reconstituind prin aceste deplasari simbolice trecerea granițelor Principatelor Istorice, asa cum a facut-o în trecut Badea Cârțan.

Anul acesta, la invitația autoritatilor locale sinaiene, primarul comunei Cârțișoara, Dorin Magda, însoțit de elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Badea Cârțan”, consilieri locali, profesori și localnici au venit la Sinaia pentru a aduce un omagiu lui Badea Cartan și pentru a sărbatorii alături de sinăieni Ziua Unirii.

Programul zilei a inclus un moment artistic susținut de elevii școlilor din Sinaia și Cârțișoara, la Centrul Cultural Carmen Sylva si un moment comemorativ la mormântul lui Badea Cârțan din Cimitirul Sețu, din localitate.

Toti participanții au dansat Hora Unirii în fața Primăriei orașului Sinaia.

Totodată, delegația din Cârțișoara va vizita, în cursul zilei de astazi , Muzeul Orașului Sinaia și Muzeul Național Peleș.

Badea Cartan a fost un țăran român (nascut in comuna Cartisoara ) care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. A fost înmormântat în cimitirul de la Sinaia, pe mormântul său fiind trecute următoarele cuvinte: „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului său”

Anul acesta se implinesc 167 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan.

Acțiuni dedicate Zilei Unirii au avut loc astazi si la Ploiesti, autoritățile locale participând la suitele de manifestări organizate atat in curtea Colegiului National A I CUZA cat si la Muzeul Judetean de Istorie ,in ambele locații fiind depuse flori la statuia domnitorului si s- a dansat hora Unirii .

Text și foto: Simona Uță.

Hunedoara

Ziua Unirii e celebrată la Vulcan, în Valea Jiului, cu o retragere cu torțe, organizată în această seară de autoritățile locale.

Manifestările vor începe la ora 17.00, cu proiecție unui film istoric la cinematograful Luceafărul din localitate, după care va avea loc defilarea de pe bulevardul central.

La retragerea cu torțe vor lua parte membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Sarmisegetuza, acesta fiind al treilea an în care administrația locală marchează Ziua Unirii în acest mod.

Text: Ilie Pintea.

Argeș

Reprezentanți ai administrației județene și municipale, ai partidelor politice, precum și ai Armatei și Internelor au participat, duminică, la Pitești, la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza.

După intonarea Imnului de Stat și după oficierea slujbei religioase, participanții au scos în evidență însemnătatea actului Micii Uniri în contextul politic al anului 1859, iar un actor de la Teatrul Davila din Pitești a rostit jurământul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Cuza, iar după un scurt program muzical susținut Corul Veteranilor, atât oficialitățile, cât și o parte din publicul care a asistat la ceremonii, s-au prins în Hora Unirii.

Text și Foto: George-Cristian Matei.

Brăila

În ciuda gerului, numeroşi brăileni au participat, astăzi la manifestările organizate de autorităţile locale cu prilejul Zilei Unirii. Circa 1.000 de persoane,alaturi de oficialităţile Brăilei, s-au adunat la locul devenit deja tradiţional, bustul domnitorului Ioan Cuza, de la intersecţia Căii Călăraşilor cu Bdul. Al.I. Cuza. Manifestările au început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, de către comandantul Garnizoanei, col. Gheorghe Soare, şi prefectul Nicu Olteanu şi au continuat cu un discurs al prefectului, care a vorbit despre însemnătatea actului de la 24 ianuarie 1859, intrat în istoria naţională sub denumirea „Mica Unire". Un sobor de preoţi a oficiat obişnuita slujbă religioasă, apoi a început un scurt spectacol susţinut de fanfara Garnizoanei, dirijată de col. Petrea Gogu, şi de artiştii Casei de Cultură a Municipiului. Solistele Maria Mărgineanu şi Mioara Manoilă au încălzit atmosfera cu cântece patriotice dar şi cu melodii mai săltăreţe, specific româneşti.

Când Muzica Militară a început să cânte Hora Unirii, toţi cei prezenţi au intrat în hora care, din lipsă de spaţiu, s-a format pe trei rânduri. A fost, parcă, mai multă bucurie, decât în alţi ani, pe chipurile celor prinşi în horă, mai ales că de data aceasta fundalul sonor nu a fost doar instrumental ci s-a cântat şi textul Horei Unirii, de către un membru al fanfarei, iar versurile chiar au însufleţit atmosfera. În plus, câţiva activişti care militează pentru unirea Basarabiei cu ţara mamă au dat un plus de culoare, cu pancardele lor, întregii manifestări. Înainte de hora unirii, câteva plutoane de militari din cadrul Garnizoanei au defilat prin faţa mulţimii. În timp ce aştepta să înceapă defilarea, unul dintre militari şi-a pierdut cunoştinţa, prăbuşindu-se la pământ. Un echipaj al SMURD i-a acordat imediat îngrijiri medicale, starea acestuia părând a se îmbunătăţi. Nu a mai putut, totuşi, să defileze alături de colegii săi.

Text și foto: Gina Bahor.

Românii din diaspora au la dispoziţie trei zile pentru a vota
România 01 Mai 2025, 16:04

Românii din diaspora au la dispoziţie trei zile pentru a vota

Cele mai multe secţii de votare sunt în Italia, Malta, Spania, Marea Britanie, Franţa, Republica Moldova.

Românii din diaspora au la dispoziţie trei zile pentru a vota
Festival de muzică electronică la Mamaia
România 01 Mai 2025, 15:56

Festival de muzică electronică la Mamaia

Primii turiști au sosit în stațiunile de pe litoral încă de miercuri, dar mulți au ajuns la mare joi dimineață

Festival de muzică electronică la Mamaia
39 de șoferi ai Regiei de Transport Public Brașov, reținuți pentru furt de combustibil
România 01 Mai 2025, 15:50

39 de șoferi ai Regiei de Transport Public Brașov, reținuți pentru furt de combustibil

Șoferii sustrăgeau combustibilul, pe care îl vindeau apoi unor persoane care dețin utilaje agricole.

39 de șoferi ai Regiei de Transport Public Brașov, reținuți pentru furt de combustibil
Poliția Rutieră a mobilizat peste 1.400 de polițiști și 400 de radare
România 01 Mai 2025, 14:05

Poliția Rutieră a mobilizat peste 1.400 de polițiști și 400 de radare

Au loc și acțiuni pentru depistarea și scoaterea din trafic a șoferilor aflați sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Poliția Rutieră a mobilizat peste 1.400 de polițiști și 400 de radare
Trei case de sondare au fost acreditate de BEC pentru exit-poll
România 01 Mai 2025, 13:07

Trei case de sondare au fost acreditate de BEC pentru exit-poll

Operatorii de sondaj nu au voie să intervină în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Trei case de sondare au fost acreditate de BEC pentru exit-poll
Parada Tramvaielor
România 01 Mai 2025, 12:22

Parada Tramvaielor

Parada se desfășoarăra pe traseul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe.

Parada Tramvaielor
Reprezentant hotelieri: Mamaia și Vama Veche, cei doi poli ai distracției pe litoral
România 01 Mai 2025, 10:11

Reprezentant hotelieri: Mamaia și Vama Veche, cei doi poli ai distracției pe litoral

"Apel matinal" - Invitat: Corina Martin, președinta Asociației Patronale Resto Constanța

Reprezentant hotelieri: Mamaia și Vama Veche, cei doi poli ai distracției pe litoral
50.000 de turiști sunt aşteptaţi pe litoral
România 01 Mai 2025, 09:24

50.000 de turiști sunt aşteptaţi pe litoral

Stațiunile preferate rămân și anul acesta Vama Veche, Mamaia și Eforie.

50.000 de turiști sunt aşteptaţi pe litoral