Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fermierii consideră excesive reglementările privind funcţionarea micilor producători

"Apel matinal" - Invitat Gheorghe Vlad, fermier și președinte al Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe.

Fermierii consideră excesive reglementările privind funcţionarea micilor producători
Foto: Agerpres/arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 11 Noiembrie 2024, 08:57

Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor a finalizat și trimis spre aprobare ordinul ce reglementează funcționarea gospodăriei țărănești care furnizează alimente de origine non-animală. ANSVSA anunță că va susține în continuare eforturile de simplificare a legislației pentru unitățile de capacitate mică, având ca scop sprijinirea producției locale și promovarea dezvoltării comunităților rurale din România.

Practic, vânzarea produselor obținute în gospodării, la țară, se va putea face doar după înscrierea la Direcția locală sanitar-veterinară. Ce implică această decizie pentru producători și, mai ales, ce trebuie să facă aceștia, vom afla imediat de la invitatul "Apelului matinal", Gheorghe Vlad, fermier și președinte al Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe, pe scurt OIPA, din România. Bună dimineața!

Bună dimineaţa dvs și radioascultătorilor!

Așadar, noi reglementări. Ce va urma de-acum încolo? Oare micii producători știu exact ce trebuie să facă?

Micii producători s-au confruntat de-a lungul timpului cu anumite reglementări, dar, cu părere de rău, mai multe obligații ca drepturi. Nu trebuie să ne speriem, pentru că legea asta este în vigoare din 2022, sigur, când s-a adus o completare la Legea 566 a cooperativelor - este vorba de atestatul de gospodar. Deci cooperativele pun la dispoziția membrilor săi atestat de gospodar, numai că, astăzi, când spune ANSVSA, el trebuie să meargă să se înregistreze la primărie ca gospodărie agricolă cu atestatul eliberat de cooperativă agricolă. Ce prevede acest atestat? El declară numărul de capete, hectarele - e o declarație pe propria răspundere, cum declară și pentru obținerea atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Însă pentru mine nedumerirea este că ANSVSA a luat această decizie fără să consulte organizațiile de producători, să cădem la un comun acord. Dar asta nu cu răutate o spun, ci pentru faptul că era normal să fim consultaţi, și zootehnicul și vegetalul, de un comun acord, să stabilim anumite reguli. Dacă pe micul producător îl pune sub lupa asta a verificărilor, el, ANSVSA încearcă să demonstreze că practic, legislația României este o armă împotriva producătorului? De ce a adus speculativul ăsta și l-a publicat în presă și nu putea să facă o conferință de presă cu organizațiile reprezentative, pe zootehnie, pe vegetal, să spună flexibilitatea și cum simplifică, că, practic, îngreunează.

Dar nu i-ați întrebat de ce nu v-au chemat?

Nu, dar încă o dată spun, legea este numărul 6/2022, când s-a dus modificarea Legii cooperativei pentru obținerea atestatului de gospodărie, care îl eliberează cooperativele. De ce am procedat la asemenea lucru şi a fost înțelegere în camera reunită a Parlamentului, Senat și deputați? Pentru a permite producătorului autohton să se autoîntrețină, că aici este vorba de fermele de subzistență, gospodăria țărănească, adică doi porci, patru porci, șase porci, ca să-i abatorizeze în centre speciale, camere de sacrificat. Pentru că, să fim realiști, la ora când discut și eu și dumneavoastră, nu cred că aţi mâncat de la un țăran vreodată mâncare, să spun așa, neconformă, nu otrăvită sau stricată. Niciodată. Noi ne-am făcut mari cu mâncare în gospodărie și avem foarte mare grijă la igienă, în primul rând. ANSVSA-ul este un factor decizional privind igiena produselor alimentare. Când spun lucrul ăsta, de ce nu pune sub lupă la intrarea în țară puncte vamale de control la tot ce intră în granițele României și pune sub lupa controlului micul producător, care el aproape este inexistent. Vedem sate care sunt părăsite, deci abandonate. Cum poți să mai vii cu o suplimentare de obligație asupra micului producător, să-l obligi să se înregistreze? Asta rămâne la aprecierea lui care se înregistrează și cum s-au făcut punctele gastronomice tot cu o colaborare pentru zona montană și zonele cu specific, așa putea să vină la o discuție cu noi, domnule, cum vedeți rezolvarea cu micul producător, pentru că el și așa l-a omorât cu e-transport, e-facturare, să aibă mașini cu frig, mașina să nu depășească 500kg. Imaginați-vă că aceste aspecte și încă o dată, repet, ANSVSA-ul sau autoritățile statului încearcă ca legislația flexibilă de care amintește în cuvinte frumoase să fie o armă împotriva micului producător? Este total greșit. Să se ducă să îndrepte la ceea ce intră în vamă necontrolat.

Şi cum vedeți dumneavoastră că poate fi adaptată legislația, să fie ajutat omul de la țară, care se descurcă uneori foarte greu doar cu ceea ce mai obține în propria gospodărie?

ANSVSA-ul să-și facă centre de comercializare, să preia produsele ei şi atunci ne vom subordona realmente la ceea ce vor ei. Dânşii stau pe scaune, sunt autorități ale statului, sunt bugetari, primesc salarii, dar cum își justifică activitatea? Creionând aceste legislații proaste, care le fac din birou. Suntem de acord. Nu, că eu o să fac o redactare a scrisorii către ANSVSA, ca ei să facă centre de comercializare, pentru că atunci, cu siguranță, consumatorul și cetățeanul îndreptățit nu va mai avea niciun fel de suspiciune privind calitatea produselor alimentare.

Mai e un amănunt interesant, descoperit în această lege a mărarului, așa cum a denumit-o presa. Înțeleg că se va cere și dovada că nimeni din gospodărie nu suferă de boli care pot contamina mărfurile vândute și mă întreb cine și cum poate evalua acest amănunt?

Da, da, dânșii cred că sunt contaminați de legislația europeană și ei, ca să nu facă anumite contrarii când discută la nivel de Consiliu European și trimit legislația lor, ANSVSA către Guvern, pentru că ei sunt subordonați guvernului. Întrebarea mea directă este de ce n-au găsit o soluție la pesta porcină, de ce n-au găsit o soluție la gripa aviară, ăsta e rolul lor de medicină. Iar în granițele României tot ce intră produs alimentar, lapte, ouă, sânge, să nu parvină cu E.Coli, cu pestă, cu nimic. Dânșii, cu probabilitățile lor pe care le dau, cu siguranță nu mai au legătură cu lucrul practic în ferme. Și de ce nu se îndreaptă către colegii lor care sunt medici veterinari și nu practică profesia, și-au făcut cabinete veterinare cu pești, papagali, canari și n-au în subordine o fermă. Să oblige medicii veterinari să aibă efectiv un contract de două ore cu fermele care dețin animale și atunci suntem de acord să subordăm. Dar încă o dată, dânșii să creioneze, să facă centre de colectare și nu Ministerul Agriculturii pentru produsele alimentare de origine animală, nu vegetală. Produsele de origine vegetală cred că n-ar intra în subordinea lor, că n-are sânge, nu e ou, nu e nimic și aici fac trimitere la legume, fructe. Să se ducă să-și vadă dânșii de treburile lor ce înseamnă lapte, sânge, ouă pe zootehnie, nu să integreze un aspect din ăsta generalizat în care deja dispar gospodăriile, deci suprafețele sunt în scădere, animalele la fel.

Cred că sunteți de acord cu noi toți, ca Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor trebuie să vegheze până la urmă la tot ceea ce ține de această asociație. Dar aminteați mai devreme de pesta porcină și de gripa aviară, din ce cunoașteți, de ce în România sunt mai multe cazuri decât în Europa?

Pentru că dânșii, cum au făcut conferința de presă de a publicat aceste noi reglementări, așa fac conferințe de presă neargumentate, decât iau cifre și date după internet, nu merg efectiv în teren, asta este situația reală a României. Dânșii denaturează imaginea micului producător și, încă o dată, suspicios este faptul că și ei sunt crescuți de bunicii lor tot cu produse din gospodărie și nu cred că au văzut vreodată vreun țăran că nu spală roșia, fructa înainte să o consume sau să o ducă undeva, sau când face o tăiere de animal nu cred că da carnea pe jos, prin noroi, prin praf, prin alea și n-are o igienă corectă vizavi de produsul alimentar. Dânșii să se ducă în granițe, încă o dată, să verifice de câți ani ani e congelat peștele, carnea, tot ce intră în granițe, acolo să-și facă datoria, nu cu micul producător care astăzi a rămas infim.

Da, e un subiect ce merită, evident, și alte dezbateri. Mulțumim pentru prezența alături de noi la "Matinal". Gheorghe Vlad, fermier și președinte al Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe, pe scurt OIPA România, asta după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a finalizat și trimis spre aprobare ordinul ce reglementează funcționarea gospodăriei țărănești care furnizează alimente de origine non-animală./editor Florin Lepadatu/

Principalele formaţiuni politice au reacţionat după decizia Curţii Constituţionale
România 06 Decembrie 2024, 18:40

Principalele formaţiuni politice au reacţionat după decizia Curţii Constituţionale

Principalele formaţiuni politice au reacţionat după decizia Curţii Constituţionale.

Principalele formaţiuni politice au reacţionat după decizia Curţii Constituţionale
DIICOT a deschis dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu
România 06 Decembrie 2024, 18:32

DIICOT a deschis dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu

Dosarul vizează, între altele, infracţiuni de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

DIICOT a deschis dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine vineri, la ora 19:00, o declaraţie de presă
România 06 Decembrie 2024, 16:35

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine vineri, la ora 19:00, o declaraţie de presă

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine vineri, la ora 19,00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine vineri, la ora 19:00, o declaraţie de presă
Liderul AUR, George Simion, apreciază că ar fi vorba despre o lovitură de stat în plină desfășurare
România 06 Decembrie 2024, 16:30

Liderul AUR, George Simion, apreciază că ar fi vorba despre o lovitură de stat în plină desfășurare

Liderul AUR, George Simion, a reacționat la decizia Curții Constituționale privind anularea primului tur al alegerilor...

Liderul AUR, George Simion, apreciază că ar fi vorba despre o lovitură de stat în plină desfășurare
Marcel Ciolacu afirmă că decizia CCR privind anularea alegerilor este singura soluție corectă, după desecretizarea documentelor CSAT
România 06 Decembrie 2024, 16:26

Marcel Ciolacu afirmă că decizia CCR privind anularea alegerilor este singura soluție corectă, după desecretizarea documentelor CSAT

Premierul Marcel Ciolacu spune că decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după...

Marcel Ciolacu afirmă că decizia CCR privind anularea alegerilor este singura soluție corectă, după desecretizarea documentelor CSAT
Călin Georgescu : "Decizia CCR, o lovitură de stat oficializată"
România 06 Decembrie 2024, 16:23

Călin Georgescu : "Decizia CCR, o lovitură de stat oficializată"

Calificat în turul doi pe prima poziție, Călin Georgescu a anunţat că va face plângere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Călin Georgescu : "Decizia CCR, o lovitură de stat oficializată"
Elena Lasconi: "Este momentul în care statul român a călcat în picioare democraţia”
România 06 Decembrie 2024, 16:18

Elena Lasconi: "Este momentul în care statul român a călcat în picioare democraţia”

Dintre cei doi candidaţi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, prima care a reacţionat a fost preşedinta USR, Elena Lasconi.

Elena Lasconi: "Este momentul în care statul român a călcat în picioare democraţia”
Banatul va avea un drum de mare viteză
România 06 Decembrie 2024, 16:02

Banatul va avea un drum de mare viteză

Banatul va avea un drum de mare viteză între oraşele Caransebeş şi Lugoj.

Banatul va avea un drum de mare viteză