"DNA rămâne o instituţie cheie cu un rol esenţial în combaterea corupţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul trecut, că va sprijini necondiţionat consolidarea statului de drept.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Februarie 2017, 11:39
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul trecut, că va sprijini necondiţionat consolidarea statului de drept, subliniind că rolul DNA este esenţial în combaterea corupţiei şi respectarea legii.
"România se află într-un moment în care poate păşi cu încredere pe drumul democraţiilor consolidate, în care mecanismele statului de drept sunt independente de voinţa politică.
Este nevoie de foarte mult echilibru şi înţelepciune din partea tuturor părţilor implicate pentru ca progresele făcute până acum să nu fie pierdute.
Ceea ce trebuie să primeze este dezideratul României de a deveni un stat puternic care apără interesele cetăţenilor săi.
În această nouă paradigmă, DNA rămâne o instituţie cheie cu un rol esenţial în combaterea corupţiei şi respectarea legii.
Prin activitatea dumneavoastră de anul trecut aţi arătat că obiectivele pe care vi le-aţi asumat pot fi transformate în realităţi palpabile", a spus şeful statului.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a spus cităm "România a devenit nu numai un model de bune practici instituţionale în materie de luptă anticorupţie, ci şi o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii altor state de a manifesta şi a-şi exprima în mod public refuzul de a mai accepta actele de corupţie.
Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare.
Indignarea şi mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună, ca şi reacţiile partenerilor externi, sunt semnale clare că ţara noastră trebuie să îşi continue parcursul de consolidare a democraţiei şi statului de drept şi în acest sens continuarea luptei anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern.
De altfel, încercările executivului de a modifica legislaţia penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta, în care se trage un semnal serios de alarmă în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituţiilor judiciare care combat corupţia ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu."