Directorul Navrom Tulcea: Circulație navală cu mare prudență pe brațele Dunării
Invitații Apelului Matinal: Corina Mihai, purtător de cuvânt la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și Nicolae Chichi, directorul companiei Navrom Tulcea.

Articol de Cătălin Cîrnu, 16 Iulie 2025, 09:10
Cătălin Cîrnu - Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a avertizat marți că se circulă cu dificultate pe majoritatea lacurilor și canalelor din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, iar cota apelor Dunării la Tulcea este de 18 centimetri. Specialiștii solicită din partea conducătorilor de nave și ambarcațiuni atenție sporită la navigația pe canalele și lacurile interioare. De altfel, din cauza nivelului mic al Dunării, mai multe nave s-au înnisipat. Circulația dificilă pe lacuri și canale, împotmolirea navelor - toate acestea sunt semnele clare ale unei secete hidrologice accentuate, iar invitatul "Apelului matinal" de astăzi este Corina Mihai, purtător de cuvânt la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Bună dimineața!
Bună dimineața!
În acest moment unde sunt marile probleme pe Dunăre?
În primul rând, astăzi, debitul la intrarea în țară, vorbim de secțiunea Baziaș, va fi staționar, situându-se la o valoare de 3.000 de metri cubi pe secundă, iar apoi va fi în scădere până la începutul săptămânii viitoare, ajungând la o valoare de 2.400 de metri cubi pe secundă. Prin urmare, aici vorbim despre un debit semnificativ mai mic decât cel obișnuit pentru această lună, care în mod normal ar fi de 5.350 de metri cubi pe secundă.
Da, o scădere foarte, foarte mare, dar ca idee, cota minimă înregistrată când a fost? Adică a fost și mai scăzută de atât?
Deocamdată, acestea sunt datele pe care le avem la momentul prezent. Vorbim de restricții în momentul în care debitul Dunării va ajunge la valoarea de 1.800 de metri cubi pe secundă. Însă, deocamdată, până la începutul săptămânii viitoare, așa cum am menționat, vom ajunge la o valoare de 2.400.
Vestea bună ar fi că ar începe și ploile, că tot vine Sfântul Ilie, dar probabil că debitul va crește până la următoarea săptămână. Dar aminteam eu de 9-18 centrimetri, acest nivel al Dunării la Tulcea pentru luna iulie este neobișnuit sau mai degrabă, aș vrea să ne explicați: ce înseamnă 18 centimetri?/
Din datele noastre, în aval de... pentru că noi avem o prognoză și o diagnoză a fluviului Dunărea, pe care o emite Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, pe o perioadă de șapte-opt zile, în aval de Porțile de Fier, vorbim de intervalul 16-22 iulie, debitele vor fi în creștere, exceptând prima zi a intervalului, adică astăzi, când vor fi relativ staționare pe sectorul Brăila-Tulcea și ultimele zile ale intervalului de prognoză, când vor fi în general în scădere pe sectorul Gruia-Oltența. Și, de asemenea, vom avea și ploi, pentru că noi am emis o atenționare hidrologică de cod galben în cursul zilei de ieri, care a afectat și râuri, precum Someșul Mic, bazinele hidrogratice Mureș, Jiu, Olt, Ialomița și Siret. Deci avem o situație care sublinează necesitatea unei monitorizări continue. Deci, în perioada următoare, debitele râurilor din țară vor fi, în general, în creștere din cauza ploilor prognozate. Dar și afluenții Dunării, debitele acestora se vor menține relativ constante.
Dar știți ce ați vrea, mi-aș dori să-mi explica și ce înseamnă cota apelor Dunării la Tulcea, 18 centimetri?
Nu dețin această informație, aceasta trebuie documentată cu experții din domeniu. Însă, ceea ce vă pot spune este că este un debit significativ mai mic decât cel obișnuit pentru această lună.
La ce ar trebui să fie atenți, hai să spunem, piloții de nave, conducătorii, cei care dețin permis, în primul rând, pentru bărci, de la bărcile micuțe cu motor până la nave, șlepuri etc.?
Institutul Național de Hidrologie doar emite această prognoză pentru fluviul Dunărea. Nu suntem în măsura în care să explicăm aceste amănunte.
Dar există, de exemplu, ok, mă scuzați, dar există, de exemplu, o hartă updatată în fiecare zi în care poți vedea dacă a mai apărut vreun banc de nisip?
Noi avem o situație a nivelurilor Dunării, o diagnoză pentru, de exemplu, în prezent, avem un tabel cu o diagnoză pentru intervalul 16-22 iulie pentru Dunărea la intrarea în țară și pentru principalele secțiuni de pe sectorul românesc. Deci vorbim despre valoarea debitelor. Aceasta este actualizată în fiecare zi și poate fi accesată de către public pe site-ul hidro.ro.
În următoarele două săptămâni, apropo de diagnoze, situația nu se va agrava. De fapt, aceasta este știrea cea mai importantă, corect?
Conform diagnozei și prognozei pentru Dunăre, până săptămâna viitoare, valoarea va ajunge la 2.400 de metri cubi pe secundă, dar este un debit semnificativ mai mic decât cel obișnuit, pentru că el în mod normal ar trebui să fie de 5.350.
După care însă va crește, aceasta este vestea bună. Cu mulțumiri adresate Corinei Mihai, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor. Evident, pentru că mulți turiști aleg să meargă nu doar pe litoral sau la munte, ci în Delta Dunării, vrem să știm dacă ei mai pot ajunge, de exemplu, în localitățile Sfântu Gheorghe, poate Chilia sau chiar Sulina, cu navele mari. Tocmai de aceea suntem în direct cu Nicolae Chichi, directorul companiei Navrom Tulcea. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Circulă navele mari spre cele trei localități pe care le aminteam mai devreme?
Bineînțeles. Turiștii și localnicii pot ajunge peste tot în Delta Dunării. Şi să vă spun ce înseamnă această cotă de 18 centimetri.
Exact, exact, poate deslușim de la un specialist. Vă rog!
Cota de 18 centimetri, acestea sunt repere locale, noi, față de acele mire pe care AFDJ le are sau, eu știu, cei care fac măsurătorile. Tulcea, 18 centimetri, asta nu înseamnă că avem o adâncime de 18 centimetri sau apă de 18 centimetri.
Mă gândeam.
Pentru că, spre exemplu, Cernavodă este la minus 180, asta nu înseamnă că circulăm subteran.
Da, da, metroul de la Cernavodă, ca să glumim.
Da, sunt niște repere locale. Bun, acum, știm, noi operăm pe cele trei brațe, deci pe Sfântu Gheorghe, Sulina și pe Chilia, circulăm pe Sulina și pe Sfântu Gheorghe fără probleme, deci avem adâncimi care ne asigură o circulație în siguranță pe aceste brațe. Pe Chilia, într-adevăr, avem probleme, adică cota mică pe care noi o avem la intrarea pe Brațul Tatanir - vreau să vă spun că acolo se intră cu mare, mare atenție cu navele noastre, cu pescari și mai mici, vorbim de navele de 150 de pasageri. Deci acolo, sub chilă, avem un metru adâncime sub chila navei, deci trebuie să fim foarte, foarte atent. Dacă la Tulcea va fi 0, când atunci vor anunța hidrometeorologii că Tulcea 0 centimetri, cred că nu vom putea intra și atunci ne mutăm pe șenalul navigabil, adică în Dunărea ucraineană. Avem un acord cu Ucraina să putem să ne ducem pe șenalul navigabil al lor, pe unde circulă și nave maritime.
Da, un singur lucru să mai punctăm, dacă circulă navele mari de pasageri, înseamnă că și șlepurile, vapoarele de pe Dunăre își continuă activitatea, nu? Nu sunt probleme nici pentru ele, mă gândesc.
Sigur că da, dar cu mare prudență. Acum, faptul că cota a scăzut, brațele Dunării s-au îngustat, avem zone de așteptare, deci se circulă cu mare, mare prudență peste tot.
La Tulcea plouă? Cum e vremea? Așteptați?
Nu, încă nu, încă nu, încă nu. Nu au fost nici încercări, măcar, decât ieri după amiază, așa, puțin.
Lucrurile sunt confirmate. Așadar, turiștii pot ajunge în Delta Dunării în orice localitate, navele circulă cu grijă.
Îi aşteptăm.
Cu mulțumiri adresate directorului executiv al companiei în Navrom Delta Tulcea, Nicolae Chichi.
Apropo de veștile bune, va ploua și nu doar în țară, și pe cursul Dunării, venind, evident, din Europa, spre Marea Negră.