Daniela Dărăban: Statul are datorii de miliarde către furnizorii de energie, care au susținut schema de plafonare
Apel matinal: Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

Articol de Cătălin Cîrnu, 21 Mai 2025, 08:52
Facturile la energia electrică s-ar putea majora din această vară, având în vedere că, începând cu 1 iulie, statul renunță, după trei ani, să punctăm și acest amănunt, la măsura de plafonare a prețurilor, iar piața de energie electrică se va liberaliza.
Furnizorii sunt acum obligați să-și anunțe clienții despre modificările apărute. În cei aproximativ trei ani de plafonare, prețurile la energie electrică au rămas pe loc, iar costurile pentru energie nu au fost actualizate, spre exemplu, cu inflația, în condițiile în care scumpirile au măcinat, totuși, puterea de cumpărare a populației.
Conform ministrului energiei, statul are datoria să ajute consumatorii vulnerabili, iar invitatul nostru la "Apel matinal" este Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie. Bună dimineața!
Daniela Dărăban: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație!
Mulțumim că ați acceptat-o și că purtăm această discuție. Punctăm direct: există riscul unei creșteri bruște a facturilor?
Daniela Dărăban: Acum, trebuie să înțelegem în felul următor: tot ceea ce am plătit noi, ca și consumatori finali, în ultimii, aș spune, din 2021 este, de fapt și de drept în vigoare, o schemă de plafonare în România, nu a reprezentat prețurile real, pentru foarte mulți dintre noi, pentru că există consumatori care au un consum mai mare și care au ieșit cumva, adică cei care au avut un consum mai mare, au ieșit cumva pe piața liberă de ceva timp. Dar sunt marea majoritate încă în plafon. Ce înseamnă asta? Noi plătim de fapt și de drept un preț care este compensat de către stat, în prima parte de către furnizori, dar diferența dintre prețul pieței și prețul pe care îl achităm a fost compensat de la bugetul de stat. Unde vrem să ne ducem de fapt și de drept de la 1 iulie? De la 1 iulie se va menține, bineînțeles, în funcție de decizia statului - adică nivelurile de sprijin sunt decizia exclusivă a statului - se va menține o schemă de plafonare care va fi acordată printr-un sprijin financiar direct către consumatorii care au venituri mici. Nivelul veniturilor urmează a fi stabilit de către stat, la fel și nivelul compensației care va fi acordată ulterior, dar se va schimba modalitatea de sprijin. Nu va mai primi toată lumea acest sprijin în funcție de consum, acest sprijin se va acorda în funcție de venituri.
Așadar vor exista în continuare mecanisme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, din ce ne-ați spus.
Daniela Dărăban: Da, dar prețul real, ca să fim asumați la modul cel mai corect, prețul real este mai mare decât prețul pe care consumatorul l-a plătit în ultimii ani. Deci pentru unii consumatori, care nu vor beneficia de sprijin direct de la stat, va exista o creștere în factură, cel puțin în prima fază, la modul cum arată piața acum. Dar așteptarea este ca, prin anumite măsuri pe care statul le va dispune, prin investițiile care s-au asumat în ultimii ani, gradual să ajungem la un preț cât mai sustenabil.
Credeți că liberalizarea completă a pieței va stimula inovația și concurența reală între furnizori? Pentru că, până la urmă, ce e supărător pentru noi toți este faptul sau este amănuntul că românii ar trebui să plătească un preț mai mare decât cei din Europa, din unele țări din Europa.
Daniela Dărăban: Da, acum evoluția prețului pe piață depinde de foarte mulți factori. Și, da, România are de făcut un pic mai mulți pași în această direcție și sunt total de acord că menținerea unei scheme de plafonare pentru o perioadă atât de lungă de timp a distorsionat concurența pe piață. Iar aceste elemente vor trebui gradual recuperate, ca să spun așa, și trebuie să intrăm într-o normalitate. Dar trebuie să mai înțelegem un lucru. Noi, ca și clienți finali, vedem pe factură numele unui furnizor. Dar, de fapt și de drept, costul din factură reprezintă costul întregului lanț, ca să spun așa, pe partea de sector energetic. Noi, în factură, plătim undeva între 40-50% din costul facturilor ce reprezintă prețul de achiziție, ceea ce furnizorul achită pentru achiziția energiei, după care avem taxe, tarife, tarife de distribuție, tarife de transport, acciză în cazul energiei electrice, taxă de cogenerare, adică în componența facturii există foarte multe costuri care reprezintă, de fapt și de drept, întreg lanțul sectorului energetic, deși noi vedem doar numele furnizorului pe factură.
Cum e și la combustibil, până la urmă, nu?
Daniela Dărăban: Corect, corect.
Dar aminteam de obligațiile furnizorilor, ce pot face clienții dacă sesizează ceva sau nu înțeleg?
Daniela Dărăban: Mă aștept ca furnizorii să depună un efort destul de mare în prima parte, pentru că putem să anticipăm că lumea va fi într-o anumită, să spunem așa, confuzie, pentru că este foarte adevărat că în ultimii ani s-a afectat, a fost afectat într-un mod un pic negativ, să spunem aşa, încrederea în piața de energie, dar ei vor avea un rol foarte mare, furnizorii de energie, în informarea clienților, pe lângă ceea ce trebuie să facă statul român. Și aici, într-adevăr, în prima parte, cred că efortul furnizorilor va fi unul suplimentar de informare, clarificare, dar cred că și noi, fiecare dintre noi, cred că trebuie să cunoaștem câteva elemente vitale. În primul rând, cred că trebuie să știm care este furnizorul nostru de energie și care ne este prețul de contract. Și pentru asta ar trebui cumva să încercăm să aflăm, în corespondența pe care am avut-o în ultima vreme cu furnizorul, să verificăm dacă am primit aceste notificări deja legate de preț sau să fim atenți la ce vom primi în săptămânile următoare, să încercăm să comparăm, există acest instrument al Autorității de Reglementare, comparatorul de energie, să vedem dacă există o ofertă mai bună pe piață. Trebuie să știm că putem să ne schimbăm oricând furnizorul de energie în 21 de zile. Şi un alt element, cred eu, vital, trebuie să știm care este consumul nostru de energie pe lună și să vedem dacă într-adevăr avem zone unde putem să eficientizăm acest consum.
Aminteam de perioada de plafonare, se vor împlini 3 ani la 1 iulie, în această periodă, nu știu, s-a întâmplat ceva, a existat un impact semnificativ asupra investiților în infrastructura energetică?
Daniela Dărăban: Din toate proiectele asumate pe partea de investiții în zona independentă de furnizor, să spunem aşa, pe partea de producție, din ce văd eu ca informație publică există planuri de investiții cred că fără precedent, adică nivelul investițiilor pe partea de producție este unul istoric crescut. Dar aceste investiții, beneficiul lor se va regăsi pe piață un pic mai târziu, dar pe partea de furnizare trebuie să admitem că furnizorii de energie au fost puternic afectați, pentru că ei au prefinanţat aceste scheme. Chiar și la momentul la care vorbim și ne pregătim de ieșirea din plafon, statul român are sume importante pe care trebuie să le achite furnizorilor, pentru ceea ce a a promis clienților ca diferență de preț între prețul real al pieţei și prețul pe care clientul l-a achitat. Există miliarde de lei care încă sunt datorate de statul român către furnizori. Aceste sume nu trebuie a fi înțelese că sunt sume care se duc în bugetele furnizorilor, sunt de fapt și de drept sume pe care furnizorii le-au prefinanțat ca să susțină costurile întregului sistem, adică plățile pe care le-au făcut ei către producători, către distribuitori, către operatorul de transport, inclusiv plățile către bugetul de stat.
Cum comentați sau de fapt cât de departe, cât de aproape suntem de securitatea energetică, o sintagmă despre care vorbesc mai ales politicienii?
Daniela Dărăban: Securitatea energetică este un concept destul de complex, aș zice eu. România are foarte multe atuuri, natural vorbind, are foarte multe atuuri. Avem acces la resurse. Cred că pe partea de administrare și pe partea de politici publice, cred că se poate face un pic mai mult, dar este foarte adevărat că, fiind acest plafon și această politică de plafonare, cumva și în zona politică s-au amânat foarte multe decizii, pentru că nu i-a afectat, toate problemele s-au ținut cumva, au stagnat, pentru că s-a asigurat o liniște socială prin acest preț plafonat. Eu cred că revenirea la prețul real va impune și în zona decizională un pic mai multă atenție și mai multe decizii potrivite pe partea inclusiv de securitatea energetică. Accesul la resurse nu mai este doar singura condiție pe care trebuie să o îndeplinești ca să asiguri securitatea energetică. După cum vedeți, există inclusiv partea de securitate cibernetică. Am văzut ce s-a întâmplat în multe țări europene în ultima perioadă. Vorbim de investiții pe tot lanțul sectorului energetic, vorbim de investiții în distribuție, în transport, în securitate cibernetică, după cum am spus. Deci nu este doar vorba de acces efectiv la resurse, problemele sunt un pic mai complexe.
Da, cu siguranță, dar încercăm să le deslușim alături de experți. Așteptăm data de 1 iulie și evident, dacă până atunci se va mai întâmpla ceva, dacă nu se va elimina măsura de plafonare a prețurilor și piața de energie electrică se va liberaliza. Cu mulțumiri! Zi senină!