CSM atrage atenţia asupra iminentei crize de magistraţi
Zeci de judecători şi procurori au depus cereri de pensionare în ultimele săptămâni, iar alţi 833 mai îndeplinesc condiţiile anul acesta.

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Iulie 2025, 18:37
Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra iminentei crize de magistraţi. Pe lângă deficitul de personal existent, sunt acum peste 1.350 de posturi vacante. Zeci de judecători şi procurori au depus cereri de pensionare în ultimele săptămâni, iar alţi 833 mai îndeplinesc condiţiile anul acesta. Situaţia ar putea duce la blocaje în instanţe şi va afecta, cu siguranţă, ritmul de soluţionare a cazurilor, care crescuse cu 18% anul trecut, faţă de 2023.
Cu detalii, Diana Surdu: ”Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că anul trecut judecătorii au soluţionat 2,46 de milioane de cauze faţă de 2,07 milioane, în anul 2023. Potrivit Consiliului, în ultimele săptămâni, judecătorii şi procurorii au formulat zeci de cereri de pensionare, iar până la finalul anului îndeplinesc condiţiile de pensionare alţi peste 14 procente dintre judecătorii în funcţie.
În cazul procurorilor, 10% /.../ vocaţie la pensionare. În prezent, sistemul are un deficit de peste 660 de posturi de judecători şi 700 de posturi de procurori, iar concursurile pentru ocuparea directă a acestora sunt blocate prin act normativ, susţine CSM.
Pe termen scurt, creşterea numărului de posturi vacante, atât pentru judecători, cât şi pentru procurori, defalcat în câteva săptămâni, ar putea conduce la o blocare iminentă a instanţelor de judecată şi parchetelor, cu consecinţa afectării duratei rezonabile de soluţionare a cauzei, a mai transmis Consiliul. Instituţia organizează şi sesiuni de reîncadrare în funcţie de judecător a unor pensionari din sistem care vor să se întoarcă la muncă. Şapte cereri au fost admise săptămâna trecută.
Pe de altă parte, preşedintele Nicuşor Dan a declarat că în Legea magistraţilor se va păstra prevederea tranzitorie conform cărea cei care îndeplinesc condiţia de pensionare la acest moment îşi păstrează drepturile pe care actul normativ le prevede acum, în ipoteza în care vor ieşi la pensie mai târziu.”/editor Florin Lepadatu/