Criza medicamentelor generice s-ar putea adânci odată cu creşterea euro
Aceştia se plâng că în continuare taxa de clawback este prea mare şi solicită scăderea ei de la 15% la 10%.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Mai 2025, 09:19
Criza medicamentelor generice - nerezolvată de ani de zile de autorităţile statului - s-ar putea adânci odată cu creşterea euro, spun producătorii. Aceştia se plâng că în continuare taxa de clawback este prea mare şi solicită scăderea ei de la 15% la 10%. În ultimii ani au dispărut de pe piaţă mii de medicamente generice, care acoperă tratamentul a peste 70% dintre pacienţi, iar 90% dintre acestea costă sub 50 de lei - a precizat, pentru Radio România Târgu Mureş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Simona Cocoş.
Simona Cocoş: ”Este vorba de moleculele generice şi biosimilare ale unor produse care se află în contractele /cost-volum/. Autorităţile din România au stabilit această formă de contractare pentru produsele astea scumpe ca să încerce să controleze costurile. Numai că procedura este extrem de complicată şi aşa se pierd multe luni de zile şi mulţi bani, iar pacienţii sunt nevoiţi să plătească sume importante când ar putea, de fapt, să beneficieze de o coplată mai mică. Dacă, aşa cum se întâmplă zilele acestea, cursul de schimb euro-leu creşte, noi, ca producători de medicamente generice vom avea probleme.”
Producătorii de medicamente generice mai cer şi revizuirea mecanismului de preţ de referinţă şi indexarea anuală a preţurilor sub 50 lei în funcţie de inflaţie./editor Florin Lepadatu/