Consiliul Superior al Magistraturii despre pensiile și salariile procurorilor
CSM a precizat care sunt salariile nete ale procurorilor și că pensiile magistraților ocupă un procent de maxim 4% din totalul pensiilor de serviciu din România.
Articol de Radiojurnal, 09 Iulie 2025, 18:58
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt nemulţumiţi de intenţia actualei puteri de a creşte vârsta la care procurorii şi judecătorii se pot pensiona, dar şi de a schimba modul în care li se va calcula pensia.
Unii magistraţi au reclamat o campanie de linşaj, dar au existat şi voci care au afirmat că nu poate fi vorba de aşa ceva, în condiţiile în care de ani de zile rezultatele muncii magistraţilor conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaţilor de rang înalt de la pedeapsa penală. Diana Surdu a urmărit declaraţiile de la CSM şi relatează.
Reporter: Secția de procurori a CSM a precizat într-un comunicat de presă care sunt salariile nete ale procurorilor și că pensiile magistraților ocupă un procent de maxim 4% din totalul pensiilor de serviciu din România.
Potrivit Consiliului, peste 900 de procurori din Ministerul Public, care reprezintă 39% din totalul procurorilor în activitate, sunt salarizați cu sume între 10.400 de lei net și 12.954 de lei net.
Procurorii CSM apreciază că în spațiul public sunt vehiculate veniturile brute ale procurorilor cu cele mai mari funcții și cu cea mai mare vechime și prezentate ca regulă de salarizație pentru a genera discordie în societate.
În ciuda opiniei majoritare din sistem, vicepreședintele Consiliului, procuror Claudiu Constantin Sandu, a declarat că este de acord și cu creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, și cu tăierea pensiilor în plată mai mari ca salariile.
Claudiu Constantin Sandu: Este normal ca în cadrul societății să existe o puternică dezamăgire față de activitatea magistraților, chiar dacă ne convine sau nu acest lucru. Această pensionare la 65 de ani, cu care eu personal sunt de acord, trebuie să vină cu o normare a muncii pe care noi, ca și Consiliu, trebuie să ne o asumăm, astfel încât pensionarea unui magistrat la vârsta la care se pensionează un magistrat european să vină și cu un volum de muncă similar unui magistrat european care să-ți permită la 65 de ani să mai beneficiezi o perioadă rezonabilă de timp de o pensie.
Judecătorii din CSM au folosit cuvinte dure, precum linșaj mediatic sau sfidarea ordinii de drept, în legătură cu dezbaterile din presă și din mediul politic privind veniturile magistraților. Judecător Laura Radu explică.
Laura Radu: Este incalificabil, din punctul meu de vedere, să ajungi să îndrepți ostilitatea puterilor, legislativă și executivă, împotriva celeilalte puteri, puterea judecătoască, și, în același timp, să ostilizezi întreaga societate față de magistratură. Magistrații contribuie de la data la care se încadrează și de la data la care își încep activitatea la bugetul asigurărilor sociale de stat.
CSM a mai spus că sistemul judiciar înțelege preocuparea autorității executive pentru reforma financiară a statului, dar orice discuție despre justiție care nu o include este o formă de a ignora principiul separării puterilor statului.