Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura”

Invitatul "Apelului matinal" de joi, Marcel Boloş, ministru al finanţelor.

”Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura”
Foto: gov.ro

Articol de Florin Lepădatu, 07 Martie 2024, 09:14

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Ministerul Finanţelor lansează o variantă simplificată a aplicaţiei e-factura, cu scopul de a creşte uşurinţa în utilizare pentru toţi contribuabilii. Noua versiune are funcţionalităţi mai uşor de implementat, cu rubrici predefinite şi un format simplificat al facturilor, astfel încât să poată fi utilizată mult mai eficient. De asemenea, o nouă facilitate importantă adăugată sistemului este aplicaţia extinsă în limba engleză, urmând ca în perioada următoare să fie tradusă şi cea simplificată. Dar mai multe detalii aflăm imediat de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Marcel Boloş, ministru al finanţelor. Bună dimineaţa.
Marcel Boloş: Bună dimineaţa. Mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Mulţumim şi noi că aţi acceptat-o. Să simplificăm un pic discuţia şi să priceapă cei care emit e-facturi. Care ar fi principalele modificări, dar şi avantajele folosirii noii variante?
Marcel Boloş: Aşa cum aţi precizat, varianta simplificată are o serie de avantaje pentru cei care folosesc modulul e-factura, respectiv numărul de câmpuri de completat de la varianta extinsă, unde aveam 160 de câmpuri, a fost redus la 50 de câmpuri care trebuie completate, apoi, anumite câmpuri care trebuiesc completate de către utilizator sunt predefinite. Am lăsat doar informaţiile care ţin de factura clasică, astfel încât micii întreprinzători să poată să folosească cu uşurinţă modulul e-factura simplificat. În continuare avem datele de identificare ale vânzătorului şi cumpărătorului, obiectul tranzacţiei, respectiv bunuri sau produse, informaţii care ţin de preţul unitar, unitatea de măsură, cantitate şi valoare, deci toate aceste elemente informaţionale minimale pentru ca utilizatorii să poată să folosească cât mai uşor modulul e-factura.
Realizator: Credeţi că acum veţi răspunde tuturor solicitărilor mediului de afaceri, evident, cei care folosesc e-factura?
Marcel Boloş: Noi în fiecare săptămână avem comitetul e-factura în care analizăm toate solicitările care apar în cursul săptămânii atât prin call center-ul nostru, cât şi sesizările care vin prin intermediul mass-media şi încercăm să adaptăm continuu toate cerinţele care apar pe parcursul săptămânii încât să îmbunătăţim accesul la utilizarea modulului. Dacă vor mai fi în continuare astfel de solicitări şi lucruri care putem să le îmbunătăţim, cu siguranţă, aşa cum spuneam, analizând săptămânal situaţia modulului e-factura, încercăm să fim cât mai aproape de cerinţele pe care utilizatorii le au.
Realizator: Da. De curiozitate, pentru cine este varianta e-facturii în limba engleză?
Marcel Boloş: Sunt pentru persoanele nerezidente, care operează şi desfăşoară tranzacţii pe teritoriul României şi pentru a avea şi ei un acces cât mai facil pentru nevoile pe care le au, am stabilit ca să fie versiunea în limba engleză şi, sigur, aceeaşi versiune în limba engleză va fi şi pentru varianta de pe e-factura simplificată, încât persoanele nerezidente să poată să folosească modulul nostru.
Realizator: Matinalii reacţionează, ascultătorii noştri. Evident, mai mulţi reprezentanţi ai unor asociaţii de proprietari din ţară... Ce ar trebui să ştie în plus privind folosirea e-facturii faţă de firme?
Marcel Boloş: În curând vom definitiva şi modificările care le vom propune guvernului pentru a fi aprobate într-o ordonanţă de urgenţă, iar asociaţiile de proprietari, dar pentru operaţiunile impozabile din perspectiva TVA-ului, deci, dacă desfăşoară anumite activităţi economice - de închiriere de spaţii sau alte tipuri de activităţi economice, publicitate ş.a.m.d. - pentru aceste tipuri de operaţiuni vor fi obligate să folosească modulul e-factura. Pentru restul de operaţiuni vor fi scutiţi. Dar toate aceste particularităţi ce ţin de asociaţiile de proprietari, domeniul asigurărilor, le vom discuta şi pune în dezbatere publică în cursul săptămânii viitoare, încât să putem să avem, cum spuneam, modulul e-factura cât mai aproape de nevoile utilizatorilor.
Realizator: Au trecut mai bine de două luni, nu?, două luni şi o săptămână de când a fost introdus e-factura. Dvs, ca ministru, sunteţi mulţumit de toate întâmplările legate, inclusiv de colectarea banilor
Marcel Boloş: Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura. El ne furnizează informaţiile necesare pentru corectitudinea impozitelor şi taxelor, în special a taxei pe valoare adăugată pe care o colectăm la buget şi deja avem primele informaţii despre neconcordanţele care apar între deconturile de TVA depuse de către contribuabili şi informaţiile care sunt deţinute în modulul e-factura. Este, dacă vreţi, informaţia noastră cea mai preţioasă cu privire la acurateţea datelor pe care le avem pentru colectarea impozitelor şi taxelor. Este modulul în baza căruia noi mai departe operaţionalizăm modulul antifraudă, care va fi finalizat până la sfârşitul lunii aprilie şi operaţional în perioada mai-iunie. Aici depind cum facem ultimele ajustări şi testări. Deci vom avea, să zicem, lista contribuabililor care sunt cu risc de evaziune fiscală informatizată şi acesta este un lucru mare pentru noi şi de asemenea o să apară în curând în dezbatere ordonanţa de urgenţă pentru decontul de TVA digitalizat precompletat, care este o continuare şi care se derulează tot în baza informaţiilor din modulul e-factura. Deci aş putea să spun că este piatra de temelie pentru digitalizarea ANAF-ului şi pentru a obţine informaţii necesare pentru colectarea banilor la buget.
Realizator: Până vor veni statisticile, să zicem, după şase luni, cum spuneaţi dvs, aşa, din câte simţiţi pe piaţă, s-au strâns mai mulţi bani ca în perioada similară a anului trecut?
Marcel Boloş: În primele două luni, noi am avut planul în întregime realizat de către ANAF. Dacă ne raportăm la banii pe care i-am încasat în lunile ianuarie şi februarie, faţă de aceeaşi perioadă similară a anului 2023, am încasat cu zece miliarde de lei mai mult. Deci e o sumă consistentă la buget, iar faţă de planul pe care l-am avut, în plus, am încasat trei miliarde de lei. Deci rezultatele se văd şi, sigur, nu este foarte confortabil pentru contribuabil să ştie că au o factură în evidenţele ANAF înregistrată şi după aceea să încerce să o ascundă. Mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi descoperim astfel de lucruri.
Realizator: Se întâmplau şi astfel de cazuri, să se mai ascundă câte o factură?
Marcel Boloş: Fără modulul e-factura era un lucru care se întâmpla foarte des şi nu aveam control asupra acestor situaţii şi, mai mult decât atât, cum spuneam, nu aveam informaţii cu privire la faptele de evaziune fiscală, deci uşor, uşor intrăm într-o normalitate din acest punct de vedere şi planul nostru este unul foarte clar: ca prin măsurile de digitalizare să limităm faptele de evaziune fiscală şi, desigur, noi aşteptăm şi termenul din data de 14 martie al Curţii Constituţionale, pentru că şi acolo avem un pachet de măsuri pentru combaterea infracţionalităţii economico-financiare. Şi un singur exemplu este elocvent. Spre exemplu, dacă produci pagube din TVA bugetului de stat care sunt mai mari de 1.000.000 euro, poţi primi până la 15 ani de închisoare.
Realizator: Da. De reţinut. Şi o singură întrebare, tot pentru că ne-au rugat ascultătorii. Se va organiza, înţelegem, un nou webinar în care cei interesaţi pot primi răspunsuri pentru orice nelămurire legată de sistem. Când va fi sau cine poate participa?
Marcel Boloş: Acum el se desfăşoară de două ori pe săptămână acest webinar, de regulă marţea şi joia. Trebuie doar cei interesaţi să se înscrie în aceste webinarii, pentru că sunt ocazii foarte bune să se lămurească dacă mai sunt aspecte tehnice pentru utilizarea modulului e-factura, dar şi pentru tematici pe care le avem: pentru fiscalitatea drepturilor de autor, veniturile obţinute din darea în folosinţă a bunurilor. Şi alte tematici care sunt de interes pot fi sesizate de către cei interesaţi şi noi ne organizăm încât să oferim toate informaţiile necesare pentru contribuabili. Noi respectăm pe cei care îşi plătesc impozitele şi taxele şi suntem alături de ei. Nu am vrea sub nicio formă să le creăm vreun disconfort, însă sigur nu putem tolera faptele de evaziune fiscală şi în sensul acesta ne concentrăm toate eforturile.
Realizator: Cei care emit e-facturi cu siguranţă au fost pe recepţie. Mulţumim pentru informaţii.
Marcel Boloş: Şi eu mulţumesc./RADOR RADIO ROMÂNIA/

Proiect pentru profesori: "Prevenirea Bullying-ului în mediul şcolar"
România 30 Aprilie 2024, 13:35

Proiect pentru profesori: "Prevenirea Bullying-ului în mediul şcolar"

Profesorii care vor participa la acest proiect pot afla cum să identifice corect situațiile de violență și unde să găsească...

Proiect pentru profesori: "Prevenirea Bullying-ului în mediul şcolar"
Proiectul "Fără Bariere - TOT Adevărul despre Droguri", un succes
România 30 Aprilie 2024, 13:20

Proiectul "Fără Bariere - TOT Adevărul despre Droguri", un succes

Interesul tinerilor şi al părinţilor pentru metodele de a evita consumul şi de a trata dependenţa de droguri este mare.

Proiectul "Fără Bariere - TOT Adevărul despre Droguri", un succes
Metrorex anunţă programul de 1 Mai şi în noaptea de Înviere
România 30 Aprilie 2024, 12:09

Metrorex anunţă programul de 1 Mai şi în noaptea de Înviere

Accesul în metrou cu foc deschis (lumânări aprinse, candele aprinse şi alte) este strict interzis pentru evitarea oricăror...

Metrorex anunţă programul de 1 Mai şi în noaptea de Înviere
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, în România, sâmbătă seară
România 30 Aprilie 2024, 11:58

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, în România, sâmbătă seară

Lumina Sfântă va fi primită la Catedrala Patriarhală de Patriarhul Daniel, cel care a inaugurat această tradiţie în anul 2009.

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, în România, sâmbătă seară
Proteste spontane ale angajaţilor de la Registrul Comerţului din Bucureşti şi din ţară
România 30 Aprilie 2024, 11:56

Proteste spontane ale angajaţilor de la Registrul Comerţului din Bucureşti şi din ţară

Angajaţii solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea unor sporuri.

Proteste spontane ale angajaţilor de la Registrul Comerţului din Bucureşti şi din ţară
Vama Nădlac: Migranți ascunși într-un tir cu porumb I VIDEO
România 30 Aprilie 2024, 11:50

Vama Nădlac: Migranți ascunși într-un tir cu porumb I VIDEO

Migranţi din mai multe ţări au fost găsiţi ascunşi în porumbul transportat cu un TIR, la vama Nădlac.

Vama Nădlac: Migranți ascunși într-un tir cu porumb I VIDEO
Medicii de familie, greu de găsit în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
România 30 Aprilie 2024, 10:43

Medicii de familie, greu de găsit în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Camerele de gardă şi serviciile de ambulanţă vor fi intens căutate de cei cu probleme de sănătate.

Medicii de familie, greu de găsit în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
ANPC, recomandări privind produsele de Paşte
România 30 Aprilie 2024, 10:09

ANPC, recomandări privind produsele de Paşte

ANPC atrage atenţia să fim atenţi la ce şi de unde cumpărăm produsele tradiţionale pentru masa de Paşti.

ANPC, recomandări privind produsele de Paşte