Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura”

Invitatul "Apelului matinal" de joi, Marcel Boloş, ministru al finanţelor.

”Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura”
Foto: gov.ro

Articol de Florin Lepădatu, 07 Martie 2024, 09:14

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Ministerul Finanţelor lansează o variantă simplificată a aplicaţiei e-factura, cu scopul de a creşte uşurinţa în utilizare pentru toţi contribuabilii. Noua versiune are funcţionalităţi mai uşor de implementat, cu rubrici predefinite şi un format simplificat al facturilor, astfel încât să poată fi utilizată mult mai eficient. De asemenea, o nouă facilitate importantă adăugată sistemului este aplicaţia extinsă în limba engleză, urmând ca în perioada următoare să fie tradusă şi cea simplificată. Dar mai multe detalii aflăm imediat de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Marcel Boloş, ministru al finanţelor. Bună dimineaţa.
Marcel Boloş: Bună dimineaţa. Mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Mulţumim şi noi că aţi acceptat-o. Să simplificăm un pic discuţia şi să priceapă cei care emit e-facturi. Care ar fi principalele modificări, dar şi avantajele folosirii noii variante?
Marcel Boloş: Aşa cum aţi precizat, varianta simplificată are o serie de avantaje pentru cei care folosesc modulul e-factura, respectiv numărul de câmpuri de completat de la varianta extinsă, unde aveam 160 de câmpuri, a fost redus la 50 de câmpuri care trebuie completate, apoi, anumite câmpuri care trebuiesc completate de către utilizator sunt predefinite. Am lăsat doar informaţiile care ţin de factura clasică, astfel încât micii întreprinzători să poată să folosească cu uşurinţă modulul e-factura simplificat. În continuare avem datele de identificare ale vânzătorului şi cumpărătorului, obiectul tranzacţiei, respectiv bunuri sau produse, informaţii care ţin de preţul unitar, unitatea de măsură, cantitate şi valoare, deci toate aceste elemente informaţionale minimale pentru ca utilizatorii să poată să folosească cât mai uşor modulul e-factura.
Realizator: Credeţi că acum veţi răspunde tuturor solicitărilor mediului de afaceri, evident, cei care folosesc e-factura?
Marcel Boloş: Noi în fiecare săptămână avem comitetul e-factura în care analizăm toate solicitările care apar în cursul săptămânii atât prin call center-ul nostru, cât şi sesizările care vin prin intermediul mass-media şi încercăm să adaptăm continuu toate cerinţele care apar pe parcursul săptămânii încât să îmbunătăţim accesul la utilizarea modulului. Dacă vor mai fi în continuare astfel de solicitări şi lucruri care putem să le îmbunătăţim, cu siguranţă, aşa cum spuneam, analizând săptămânal situaţia modulului e-factura, încercăm să fim cât mai aproape de cerinţele pe care utilizatorii le au.
Realizator: Da. De curiozitate, pentru cine este varianta e-facturii în limba engleză?
Marcel Boloş: Sunt pentru persoanele nerezidente, care operează şi desfăşoară tranzacţii pe teritoriul României şi pentru a avea şi ei un acces cât mai facil pentru nevoile pe care le au, am stabilit ca să fie versiunea în limba engleză şi, sigur, aceeaşi versiune în limba engleză va fi şi pentru varianta de pe e-factura simplificată, încât persoanele nerezidente să poată să folosească modulul nostru.
Realizator: Matinalii reacţionează, ascultătorii noştri. Evident, mai mulţi reprezentanţi ai unor asociaţii de proprietari din ţară... Ce ar trebui să ştie în plus privind folosirea e-facturii faţă de firme?
Marcel Boloş: În curând vom definitiva şi modificările care le vom propune guvernului pentru a fi aprobate într-o ordonanţă de urgenţă, iar asociaţiile de proprietari, dar pentru operaţiunile impozabile din perspectiva TVA-ului, deci, dacă desfăşoară anumite activităţi economice - de închiriere de spaţii sau alte tipuri de activităţi economice, publicitate ş.a.m.d. - pentru aceste tipuri de operaţiuni vor fi obligate să folosească modulul e-factura. Pentru restul de operaţiuni vor fi scutiţi. Dar toate aceste particularităţi ce ţin de asociaţiile de proprietari, domeniul asigurărilor, le vom discuta şi pune în dezbatere publică în cursul săptămânii viitoare, încât să putem să avem, cum spuneam, modulul e-factura cât mai aproape de nevoile utilizatorilor.
Realizator: Au trecut mai bine de două luni, nu?, două luni şi o săptămână de când a fost introdus e-factura. Dvs, ca ministru, sunteţi mulţumit de toate întâmplările legate, inclusiv de colectarea banilor
Marcel Boloş: Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura. El ne furnizează informaţiile necesare pentru corectitudinea impozitelor şi taxelor, în special a taxei pe valoare adăugată pe care o colectăm la buget şi deja avem primele informaţii despre neconcordanţele care apar între deconturile de TVA depuse de către contribuabili şi informaţiile care sunt deţinute în modulul e-factura. Este, dacă vreţi, informaţia noastră cea mai preţioasă cu privire la acurateţea datelor pe care le avem pentru colectarea impozitelor şi taxelor. Este modulul în baza căruia noi mai departe operaţionalizăm modulul antifraudă, care va fi finalizat până la sfârşitul lunii aprilie şi operaţional în perioada mai-iunie. Aici depind cum facem ultimele ajustări şi testări. Deci vom avea, să zicem, lista contribuabililor care sunt cu risc de evaziune fiscală informatizată şi acesta este un lucru mare pentru noi şi de asemenea o să apară în curând în dezbatere ordonanţa de urgenţă pentru decontul de TVA digitalizat precompletat, care este o continuare şi care se derulează tot în baza informaţiilor din modulul e-factura. Deci aş putea să spun că este piatra de temelie pentru digitalizarea ANAF-ului şi pentru a obţine informaţii necesare pentru colectarea banilor la buget.
Realizator: Până vor veni statisticile, să zicem, după şase luni, cum spuneaţi dvs, aşa, din câte simţiţi pe piaţă, s-au strâns mai mulţi bani ca în perioada similară a anului trecut?
Marcel Boloş: În primele două luni, noi am avut planul în întregime realizat de către ANAF. Dacă ne raportăm la banii pe care i-am încasat în lunile ianuarie şi februarie, faţă de aceeaşi perioadă similară a anului 2023, am încasat cu zece miliarde de lei mai mult. Deci e o sumă consistentă la buget, iar faţă de planul pe care l-am avut, în plus, am încasat trei miliarde de lei. Deci rezultatele se văd şi, sigur, nu este foarte confortabil pentru contribuabil să ştie că au o factură în evidenţele ANAF înregistrată şi după aceea să încerce să o ascundă. Mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi descoperim astfel de lucruri.
Realizator: Se întâmplau şi astfel de cazuri, să se mai ascundă câte o factură?
Marcel Boloş: Fără modulul e-factura era un lucru care se întâmpla foarte des şi nu aveam control asupra acestor situaţii şi, mai mult decât atât, cum spuneam, nu aveam informaţii cu privire la faptele de evaziune fiscală, deci uşor, uşor intrăm într-o normalitate din acest punct de vedere şi planul nostru este unul foarte clar: ca prin măsurile de digitalizare să limităm faptele de evaziune fiscală şi, desigur, noi aşteptăm şi termenul din data de 14 martie al Curţii Constituţionale, pentru că şi acolo avem un pachet de măsuri pentru combaterea infracţionalităţii economico-financiare. Şi un singur exemplu este elocvent. Spre exemplu, dacă produci pagube din TVA bugetului de stat care sunt mai mari de 1.000.000 euro, poţi primi până la 15 ani de închisoare.
Realizator: Da. De reţinut. Şi o singură întrebare, tot pentru că ne-au rugat ascultătorii. Se va organiza, înţelegem, un nou webinar în care cei interesaţi pot primi răspunsuri pentru orice nelămurire legată de sistem. Când va fi sau cine poate participa?
Marcel Boloş: Acum el se desfăşoară de două ori pe săptămână acest webinar, de regulă marţea şi joia. Trebuie doar cei interesaţi să se înscrie în aceste webinarii, pentru că sunt ocazii foarte bune să se lămurească dacă mai sunt aspecte tehnice pentru utilizarea modulului e-factura, dar şi pentru tematici pe care le avem: pentru fiscalitatea drepturilor de autor, veniturile obţinute din darea în folosinţă a bunurilor. Şi alte tematici care sunt de interes pot fi sesizate de către cei interesaţi şi noi ne organizăm încât să oferim toate informaţiile necesare pentru contribuabili. Noi respectăm pe cei care îşi plătesc impozitele şi taxele şi suntem alături de ei. Nu am vrea sub nicio formă să le creăm vreun disconfort, însă sigur nu putem tolera faptele de evaziune fiscală şi în sensul acesta ne concentrăm toate eforturile.
Realizator: Cei care emit e-facturi cu siguranţă au fost pe recepţie. Mulţumim pentru informaţii.
Marcel Boloş: Şi eu mulţumesc./RADOR RADIO ROMÂNIA/

Primul centru de mentenanță HIMARS din Europa, inaugurat în Bacău
România 30 Mai 2024, 19:14

Primul centru de mentenanță HIMARS din Europa, inaugurat în Bacău

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că un astfel de sistem descurajează potențialele agresiuni, iar centrul din Bacău...

Primul centru de mentenanță HIMARS din Europa, inaugurat în Bacău
Sfârșitul de săptămână aduce prima ediție a ”Vârtop Festival”, județul Bihor
România 30 Mai 2024, 18:19

Sfârșitul de săptămână aduce prima ediție a ”Vârtop Festival”, județul Bihor

Copiii se vor putea bucura gratuit de priveliștea oferită de la înălțime din balonul cu aer cald.

Sfârșitul de săptămână aduce prima ediție a ”Vârtop Festival”, județul Bihor
Toate sistemele informatice pentru procesul electoral au toate măsurile de securitate cibernetică, dă asigurări STS
România 30 Mai 2024, 18:02

Toate sistemele informatice pentru procesul electoral au toate măsurile de securitate cibernetică, dă asigurări STS

STS dă asigurări că tabletele, aplicaţiile şi sistemele informatice, care vor fi folosite în procesul de votare pe 9...

Toate sistemele informatice pentru procesul electoral au toate măsurile de securitate cibernetică, dă asigurări STS
2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, scoase la concurs
România 30 Mai 2024, 17:18

2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, scoase la concurs

Decizii ale guvernului în şedinţa de guvern.

2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, scoase la concurs
Parlamentul României găzduieşte pe 1 iunie Senatul Copiilor
România 30 Mai 2024, 17:13

Parlamentul României găzduieşte pe 1 iunie Senatul Copiilor

Printre atracţii se numără vizitarea sălii de plen şi a biroului preşedintelui Senatului.

Parlamentul României găzduieşte pe 1 iunie Senatul Copiilor
Funcţionari din Ministerul Sănătăţii trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs
România 30 Mai 2024, 16:09

Funcţionari din Ministerul Sănătăţii trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs

Patru funcţionari publici din Ministerul Sănătăţii au fost trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs de anul...

Funcţionari din Ministerul Sănătăţii trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs
Circulaţia pe Transalpina se redeschide sâmbătă, 1 iunie
România 30 Mai 2024, 15:41

Circulaţia pe Transalpina se redeschide sâmbătă, 1 iunie

Compania Națională de Drumuri anunță că pe acest sector vor putea circula doar autovehiculele cu masa maximă de 3,5 tone și...

Circulaţia pe Transalpina se redeschide sâmbătă, 1 iunie
ARAD: Spitalul județean, aviz pentru funcționarea noii secții de oncologie
România 30 Mai 2024, 14:50

ARAD: Spitalul județean, aviz pentru funcționarea noii secții de oncologie

În luna noiembrie a anului trecut lucrările au fost finalizate, iar clădirea a fost recepționată de Consiliul Județean Arad,...

ARAD: Spitalul județean, aviz pentru funcționarea noii secții de oncologie