„Cadoul Vieții” – drumeție în Bucegi în semn de recunoștință pentru donatorii de organe
Agenția Națională de Transplant a organizat în premieră un eveniment în Bucegi, aducând împreună familii de donatori, pacienți și medici, pentru a onora donatorii de organe și a promova solidaritatea și importanța transplantului.

Articol de Adriana Turea, 28 Iulie 2025, 16:35
„Cadoul Vieții” a urcat în munţii Bucegi
Pentru prima datǎ Agenţia Naţională de Transplant a adus împreunǎ familii ale donatorilor, pacienți, medici, studenți la medicinǎ, jurnaliști într-o acțiune de recunoştinţă pentru donatori şi familiile lor. Un eveniment în care compasiunea, empatia şi determinarea pacienţilor transplantaţi o puteai vedea la fiecare pas. De asemenea evenimentul atrage atenția asupra transplantului și donării de organe.
Traseu simbolic și mesaj de solidaritate
Acțiune simbolică pe unul dintre cele mai cunoscute trasee montane din România: Piatra Arsă – Babele – Sfinxul, drumeţie ce a fost continuată de studenţii la medicină până pe Vârful Omu.
Cei care au participat la drumeție au dorit să onoreze donatorii și familiile lor. În același timp, au vrut să inspire cât mai mulți oameni să se alăture campaniei „Cadoul Vieții”. Așa au fost Daniela și Luiza:
Daniela: „Șansa mea a fost transplantul”
„Ceea care mi-a salvat viața, mi-a dat speranță și căreia îi port un respect deosebit a fost sora mea. A fost șansa mea să trăiesc din nou. Era o persoană sănătoasă, nicio afecțiune, iar post-transplant recuperarea a fost mai dificilă. Trei luni de zile a durat să se refacă. Pentru asta îi mulțumesc din tot sufletul. Șansa mea a fost transplantul,” a povestit Daniela.
Luiza: „Te rogi să ai o șansă, dar îți e rușine că te rogi”
„Pur și simplu, dintr-un om sănătos, am făcut într-o sâmbătă seara o hipertensiune. Am reușit să o duc pe picioare până când nu s-a mai putut, până când organismul a cedat. A trebuit să intru pe hemodializă, pe care n-am suportat-o. M-am înscris pe lista de transplant și m-am rugat și m-am rugat. În familie n-a fost nimeni compatibil. Era rugămintea aia care te ucide. Te rogi, practic, să ai o șansă și șansa ta trebuie să vină din moartea altcuiva. Drept pentru care te rogi, dar îți e rușine că te rogi. Și îi spui lui Dumnezeu să facă ce se poate.”
Anca: „Mama a vrut ca cenușa ei să fie împrăştiată la Babele”
Anca a spus „DA pentru Viață” în momentul în care mama ei a fost declarată în moarte cerebrală. Pentru ea, excursia a avut o dublă însemnătate.
„Când am aflat că ea este în moarte cerebrală, eu l-am spus doctorilor că aș vrea să donez organele care sunt ok. Eu n-am făcut nimic, doar cred că i-am respectat dorința pe care mi-a transmis-o altfel. Mama a vrut să fie incinerată și cenușa ei să fie aruncată aici la Babele. De curând s-a făcut un an de când ea a murit. De asta, pentru mine, evenimentul a avut și o altă însemnătate.”
Care ar fi mesajul dumneavoastră către cei care pot fi în această situație?
„Să spună și ei, DA, până la urmă, cei dragi trăiesc prin alții.”
„DA pentru viață!” – mesajul Agenției Naționale de Transplant
Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Guenadiy Vatachki, spune că fiecare gest de donare este o formă supremă de solidaritate. „Cadoul vieții” nu are limite geografice și umane. Acest lucru se regăsește în mesajul „DA pentru viață!”.
Un singur donator aflat în moarte cerebrală poate salva până la 8 vieți.
În România, peste 4600 de pacienți așteaptă un transplant de cord, ficat, plămâni sau rinichi.