Autorităţile sanitare atrag atenţia asupra riscurilor asociate înţepăturilor de ţânţari
Sfaturile vin în contextul în care în judeţul Sălaj a fost, deja, confirmat un caz de infecţie cu virusul West Nile şi există mai multe suspiciuni de îmbolnăvire cu acest virus.

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Iulie 2025, 16:58
Autorităţile sanitare atrag atenţia asupra riscurilor asociate înţepăturilor de ţânţari şi recomandă o serie de măsuri de protecţie. Sfaturile vin în contextul în care în judeţul Sălaj a fost, deja, confirmat un caz de infecţie cu virusul West Nile şi există mai multe suspiciuni de îmbolnăvire cu acest virus.
Corespondentul RRA Gabriel Sava transmite: ”În România, cea mai frecventă boală pe care o pot transmite înțepăturile de țânțari este meningita determinată de virusul West Nile, care se manifestă prin febră, dureri de cap, greață, oboseală, iar în cazurile mai grave, prin stările de confuzie, convulsii, sau chiar prin stare de comă.
Doi vrânceni au ajuns în atenția autorităților medicale cu suspiciuni ale infectării cu acest virus, spune Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea: Cele două suspiciuni au fost înregistrate în urmă cu două-trei săptămâni și provin din municipiul Focșani. Supraveghem pentru infecția West Nile, persoanele cu vârste peste 15 ani care au febră, care dezvoltă dezorientare temporo-spațială, care au fotosensibilitate la lumină, greață, vărsături.
Din cauza schimbărilor climatice, populația de țânțari a crescut foarte mult în acest an, așa că măsurile de prevenire se pot dovedi cele mai eficiente în acest caz.
Janina Lazăr: Portul hainelor cu mâneci lungi, pantaloni lungi, să aplice substanțe repelente pentru țânţari pe piele, să evite zonele în care există populații de țânțari, adică iarba înaltă, umezeală.”/editor Florin Lepadatu/