Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal": ministrul mediului, Tánczos Barna

"Apel matinal": ministrul mediului, Tánczos Barna.

"Apel matinal": ministrul mediului, Tánczos Barna
Tánczos Barna. Foto: www.facebook.com/TanczosBarna.

Articol de Florin Lepădatu, 16 Iulie 2021, 10:12

"Apel matinal": ministrul mediului, Tánczos Barna

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rubrica: "Apel Matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Comisia Europeană a prezentat un plan ambițios pentru eliminarea emisiilor de carbon până în 2050. Potrivit celor 13 propuneri legislative vor fi interzise vânzările de mașini noi pe benzină și motorină până în 2035 și vor fi impuse noi taxe pe combustibil pentru nave și avioane. De asemenea, este prevăzută creșterea costurilor pentru emisiile de dioxid de carbon generate de încălzirea locuințelor, transporturi și industrie. În țara noastră, Ministerul Mediului anunță că proprietarii de autovehicule mai vechi de 15 ani ar putea plăti o taxă de poluare. Este una dintre soluțiile discutate la minister pentru încurajarea cumpărării de autovehicule mai noi și nepoluante. Aflăm mai multe chiar de la ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna. Bună dimineața.


Tánczos Barna: Bună dimineaţa.


Realizator: Domnule ministru, când ar putea fi introdusă o astfel de măsură și în ce condiții ?


Tánczos Barna: Am vorbit, într-adevăr, despre mașinile mai vechi de 15 ani, dar de fiecare dată am menționat că sunt adeptul unor măsuri care stimulează și nu sunt adeptul doar al măsurilor de majorare a taxelor. De fiecare dată când vorbesc despre această măsură de reducere a numărului de mașini mai vechi de 15 ani spun că este nevoie de o susținere pentru proprietarii de mașini, o stimulare a acestor persoane de a renunța și putem face acest lucru folosind fondurile de la AFM, de la Fondul de Mediu, astfel încât aceste persoane să primească, pe de o parte, un sprijin financiar, și, în paralel, să existe această creștere de impozite. Se discută despre asemenea măsuri în guvern și ca urmare a negocierii PNRR, o negociere care, din partea comisiei, a adus câteva recomandări, printre care și recomandarea de a lua măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto.


Realizator: Cât de mare ar putea fi această taxă de poluare și cum s-ar putea aplica?


Tánczos Barna: Nu s-a vorbit încă despre dimensiunea taxei, s-a vorbit despre principii și despre recomandarea comisiei de a implementa măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto.


Realizator: Există și alte variante de lucru? Înțeleg că sunt mai multe soluții discutate la minister.

Tánczos Barna: Este clar că, la nivelul Comisiei Europene, ambițiile sunt din ce în ce mai mari, ţintele pe care le stabilește Comisia sunt din ce în ce mai mari, așa cum, astăzi, aţi menţionat şi dumneavoastră, săptămâna aceasta au fost luate câteva decizii, săptămâna viitoare va avea loc un consiliu informal al miniștrilor mediului din UE, unde se va discuta inclusiv acest aspect al schimbărilor climatice și a măsurilor care pot fi luate la nivelul comisiei sau la nivelul statelor membre. Cu siguranță, în următoarea perioadă multe măsuri de genul acesta vor fi discutate, analizate și disputate la nivelul comisiei. Statele membre pornesc din situații diferite, pornesc de la nivele diferite în ceea ce privește amprenta de carbon a locuinței, amprenta de carbon a fiecărui cetățean, numărul diferit de mașini electrice, modalitățile și gusturile care sunt pâna la urmă caracteristice fiecărui stat membru în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon. Urmează o perioadă provocantă pentru toate statele membre și ambițiile la nivel european sunt din ce în ce mai mari în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon.


Realizator: De asemenea, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului se află în circuitul de avizare interministerială. Când va fi aprobat de guvern și cu ce beneficii?


Tánczos Barna: Cu siguranță, vom reuși să aprobăm aceste acte normative în vacanța parlamentară, eu sper ca în cursul lunii iulie să ajungem la un consens în ceea ce privește discuțiile interministeriale, pentru că ele sunt dezbătute şi discutate atât cu ministerele de resort, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, cât și Ministerul Afacerilor Externe. Sper ca până la sfârșitul lunii iulie să avem toate observațiile, să le încorporăm în textul legii și prin aceste acte normative să modificăm regimul deșeurilor din România, obligațiile pentru autoritățile publice locale, obligațiile pentru companiile care ambalează diverse produse în ambalaje de plastic, obligații cu privire la eliminarea plasticului de unică folosință. Avem acea listă a produselor care este binecunoscută deja la nivel național și la nivel european - pahare din plastic, ș.a.m.d., ele trebuie elimitate, iar cele care rămân trebuie să reprezinte din ce în ce mai puțin în ceea ce privește ambalajele și plasticul reciclat trebuie să crească ca procent în conținutul ambalajelor de plastic.


Realizator: Poluarea și colectarea deșeurilor rămân o problemă mai ales în București. Am primit numeroase întrebări de la ascultătorii noștri mai ales din sectorul 1 al capitalei. Poate fi găsită o soluție durabilă în beneficiul cetățenilor? Suntem în plină vară, cu temperaturi ridicate și risc mare de apariție a unor infecții.

Tánczos Barna: Soluții pot fi găsite și eu sunt convins că inclusiv Bucureștiul este capabil să găsească soluții pentru a gestiona deșeurile. Gestionarea deșeurilor a fost și rămâne obligația și competența autorităților publice locale. Misterul poate să vină cu recomandări, cu modificări legislative, dar obligația rămâne la autoritatea publică locală și la companiile de salubritate care au semnat aceste contracte de servicii cu autoritățile publice locale. În acelaşi timp, Bucureştiul a primit foarte mult timp în ultimii 10-20 de ani în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, nu a existat o viziune comună a celor şase sectoare şi a Primăriei Generale. Săptămâna aceasta am participat la o întâlnire cu cele şase sectoare şi Primăria Generală, la care am văzut o abordare nouă, o atitudine nouă şi o colaborare care va duce, cu siguranţă, la o perspectivă nouă în ceea ce priveşte Bucureştiul. Dar timpul pierdut va fi greu de recuperat, trebuie să se ia decizii foarte repede, astfel încât ADI-ul acela, acea Asociaţie de Dezvoltare Intracomunitară, să fie înfiinţată cât mai repede, să existe o strategie comună la nivelul capitalei, să existe o locaţie unde să se construiască noul depozit de deşeuri şi o abordare comună în ceea ce priveşte staţiile de colectare, adică să existe o colectare separată şi servicii de colectare performante, prin care se deviază practic de la groapă majoritatea cantităţilor de deşeuri, rămâne foarte puţină depozitare şi ajung cantităţi din ce în ce mai mari la reciclare.


Realizator: Domnule ministru, apar din ce în ce mai des situații în care urșii ajung în localități în căutare de hrană. Ați luat o decizie în acest sens pentru a se evita apariția victimelor? Ce s-a mai discutat la minister?


Tanczos Barna: Decizia luată se referă la intervenţia imediată, rapidă pentru salvarea vieţilor omeneşti şi pentru salvarea bunurilor care sunt distruse de aceste animale sălbatice în interiorul localităţii, în intravilan. Această ordonanţă de urgenţă parcurge circuitul de avizare interministerial, un circuit care nu mai durează o zi, două zile maximum şi sper să ajungă pe masa Guvernului la proxima şedinţă de guvern.


Realizator: Şi cine poate interveni direct?

Tanczos Barna: Propunem o intervenţie graduală din partea unei echipe de intervenţie care este formată din primar, Jandarmerie, medic veterinar şi vânător profesionist, personal tehnic de specialitate de la o asociaţie de vânătoare, paznicul de vânătoare, astfel încât această acţiune să nu se considere vânătoare, ci o intervenţie în protejarea vieţii umane. Intervenţie graduală înseamnă că este alungat acel animal în primul rând, după aceea, dacă nu se poate rezolva problema prin îndepărtarea exemplarelor din localitate şi se întorc să mergem pe varianta relocării, dacă nici relocarea nu dă soluţii, doar în cazurile extreme să se intervină prin extragerea exemplarului. Am clarificat foarte exact, am descris foarte exact situațiile de risc, astfel încât fiecare situație să poată fi încadrată de la risc mic, mediu sau mare. La riscurile medii şi mici se intervine prin îndepărtare sau relocare. Doar în cazul în care exemplarul este periculos, atacă, nu reacţionează la alungare sau se întoarce în mod repetat, în ciuda relocării, doar atunci să se intervină prin extragere și în cazul în care echipa este atacată de exemplarul respectiv sau oamenii din localitate sunt atacaţi direct.


Realizator: Şi mai am o ultimă întrebare. Astăzi fiind vineri, tot pe jos aţi mers la minister?


Tánczos Barna: Astăzi am activitate în teritoriu şi am de parcurs 30 km până la prima ședință. Recunosc că voi merge cu maşina. Încă nu am ajuns la performanţa de a face 30 km în cursul dimineţii pe jos, dar de fiecare dată când sunt în București, la birou mă deplasez cu mijloacele alternative, de fiecare dată când pot face acest lucru.


Realizator: Dar din ce informaţii aveți, cum merge programul "Vinerea verde"?


Tánczos Barna: "Vinerea verde" este un program care cheamă nu doar angajaţii din instituţiile publice, dar şi alte persoane, cetăţeni la o schimbare de mentalitate. Avem foarte multe unități administrativ-teritoriale care au sprijinit şi sprijină iniţiativa. Ultima acţiune sau ultimul sprijin a venit din partea Primăriei Cluj-Napoca, unde domnul primar Emil Boc a propus o soluție, unică până în acest moment la nivel național, în "Vinerea verde", transportul public este gratuit pentru toată lumea. Asemenea inițiative, asemenea acţiuni de spijin schimbă mentalităţi, schimbă modul de abordare şi, cu siguranţă, vor scădea amprenta de carbon a cetățenilor din localitățile respective.


Realizator: Domnule ministru, vă mulțumesc pentru intervenția la Radio România Actualități. Invitatul "Apelului matinal" a fost ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii
Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente