Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal - Invitat: Ministrul finanţelor, Florin Cîţu

Apel Matinal - Invitat: Ministrul finanţelor, Florin Cîţu
Florin Cîțu. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Radio România Actualităţi, 24 Martie 2020, 10:26

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 martie, ora 8:30) - Realizator: Ministerul Finanțelor discută cu Banca Națională și cu reprezentanții sistemului bancar o soluție pentru clienții băncilor aflaţi în dificultate, soluție ce ar putea fi prezentată în termen scurt. Alături de Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor și premierul Ludovic Orban analizează și un al doilea val de măsuri economice pentru limitarea efectelor generate de pandemia de coronavirus, inclusiv acordarea de finanțări nerambursabile companiilor care vor să producă materiale sanitare.

Realizator: Despre aceste măsuri vorbim acum cu invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu. Bună dimineața!

Florin Cîţu: Bună dimineața!
Realizator: Vorbeam, așadar, de Ministerul Finanțelor Publice, care a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM-uri. Avem și rambursarea TVA-ului, injecții de capital, sprijin pentru companii. Care este situația în acest moment?
Florin Cîţu: Situaţia este, la rambursul de TVA, deja am început asta, o facem de la începutul anului și continuăm, pentru aprilie vom face rambursare TVA cu control ulterior. Deci vom relaxa şi mai mult condițiile, pentru a putea avea injecția de lichiditate imediat în sistem. Pentru programul de garantare pe IMM-uri, ar trebui să fie gata săptămâna aceasta, aseară am aprobat normele şi formularele, deci, o să fie un simplu formular, deci ar trebui să înceapă și în acea săptămână și vin și alte programe. Astăzi ar trebui să fie terminate procedurile şi pentru noile produse pe care EximBank le va pune la dispoziția companiilor mari, de data aceasta, pentru că şi acolo ne gândim să susţinem eforturile pe perioada aceasta. Şi, bineînțeles, urmează soluţiile pentru clienții cu rate la bănci, dar și facilităţi fiscale pentru cei care îşi plătesc impozitele pe 25 aprilie, impozitul pe profit şi aşa mai departe. Sperăm să avem în fiecare săptămână cât mai multe soluții pentru a susține economia, ne uităm și la ce fac alte țări, ne uităm şi la specificul României şi să susţinem pe cât mai multă lume. De fapt, ideea este să nu rămână nimeni în urmă, să îi susţinem pe toţi cum putem. Realizator: Da, cred că este o situație de criză, în afara pandemiei de coronavirus, toată lumea vorbește despre criza economică. Aţi stat de vorbă și cu cei din privat, cu cei care reprezintă, până la urmă, industria, economia?
Florin Cîţu: Da, am avut contacte cu foarte multe asociații, antreprenori, în aceste zile. Unii au venit cu soluţii înainte să venim noi cu aceste măsuri, alţii au venit cu observaţii la ce am făcut. Le vom lua în calcul pe toate, în funcţie de cum evoluează situația. Vrem întâi să dăm drumul la produse și apoi să vedem dacă sunt probleme. Ideea este să avem cât mai multă lichiditate în sistem, ca banii să circule, să se plătească facturi, să nu existe întârzieri...
Realizator: Tocmai acest lucru voiam să vă întrebăm, dacă sunt bani, bani pentru salarii. Bineînțeles că ne gândim la cei care sunt acum în șomaj tehnic.
Florin Cîţu: Corect. Aici lucrurile stau foarte bine acum. Noi am împrumutat la începutul anului, avem un buffer foarte mare și nu există probleme la plata salariilor, șomaj, ajutoare sociale, nici la facturi, TVA. V-am spus că în ceea ce priveşte lichiditatea, finanţarea deficitului, nu există probleme în acest moment şi suntem /lichizi/ câteva luni bune, deci acolo nu sunt probleme. Văd că se relaxează și condițiile din pieţele financiare, aşa că vom putea să luăm şi bani din piaţă şi să ne păstrăm bufferul în perioada următoare, dacă condiţiile devin mai relaxate. Deci aici nu văd probleme, aici trebuie să fim foarte... Pe partea asta de finanţare şi de plată la timp a pensiilor, salariilor, ajutoarelor sociale, nu sunt probleme.
Realizator: Ne-aţi spus că ați discutat inclusiv cu cei de la ANAF, vorbeați de o anumită relaxare pe piețele bancare. Se simte nevoia unei relaxări fiscale și pentru firmele din România?
Florin Cîţu: Aici ne uităm la instrumente şi v-am spus, avem deja, pentru următoarea şedinţă de guvern o să propun facilităţi fiscale pentru cei care plătesc impozitul pe profit, diferenţiat pentru contribuabilii mari, IMM-uri şi microîntreprinderi. Aici avem, iarăşi, discuţii cu Comisia şi cred că deja avem aprobat scutirea de taxe vamale la importul de produse legate de criza de coronavirus, în special medicamente, măşti şi aşa mai departe. Deci aici, iarăşi, am reuşit acest lucru. Alte facilităţi fiscale în România, ne-am uitat şi în România, şi la noi, la amânarea plății contribuțiilor. Lucrurile sunt puţin complicate aici, pentru că toate sunt în salariul brut şi nu sunt un ajutor neapărat pentru companie, deci trebuie să ne uităm /cum putem/ să ajutăm mai mult companiile pe parte de fiscalitate, venim cu produse garantate, cu dobânzi subvenţionate. Cred că aici trebuie să ajutăm în special companiile care încă mai funcţionează, trebuie să avem companii care funcţionează, să fie finanţate, să poată să producă, unele dintre pot şi angaja oameni care au mers în şomaj tehnic. Pe de altă parte, deja avem, de exemplu, mari retaileri care au cerut forţă de muncă. Deci să vedem cum evoluează lucrurile. În funcţie de cum evoluează, venim şi cu alte produse.
Realizator: Domnule ministru, dar ce se va întâmpla cu taxele și impozitele în această perioadă? Ştim că a fost prelungită data până la care există acea perioadă în care se poate plăti mai puțin cu 10%.
Realizator: Cu 10% discount.
Florin Cîţu: Da. Acea /.../ a fost prelungită până în vară, dacă e nevoie, o mai prelungim.
Realizator: Până în vară, când?
Florin Cîţu: Până în 25 mai, iniţial.

Florin Cîţu: ... Dacă lucrurile se prelungesc, prelungim şi noi acea facilitate, deci oamenii vor beneficia de acea facilitate. Important este acum să plătească cei care pot să plătească impozitele şi ne vom asigura că acea facilitate va exista.
Realizator: Da, pentru că, aşa cum spuneaţi, e nevoie până la urmă şi de lichiditate; dar la nivelul Băncii Naţionale şi la nivelul reprezentanților sistemului bancar, soluții pentru clienții băncilor aflați în dificultate există sau măcar s-au luat în...?
Florin Cîţu: Soluţii există. Deja lucrăm cu vreo două, trei scenarii. Vă spun că soluţia finală trebuie să o prezentăm în aceste zile. Va fi o soluţie care implică efort atât din partea statului, din partea băncilor, dar şi a Băncii Naţionale. Este un efort cumulat şi vom veni cu o formulă cred că în aceste zile. Nu ştiu dacă azi, mâine, dar sunt soluţiile pe care le discutăm de vreo două săptămâni şi am ajuns în final către ceva care va implica efortul celor trei.
Realizator: Pentru mulţi se vor amâna și plățile ratelor, dar cu dobânda cum va rămâne?
Florin Cîţu: Aici este implicarea statului şi încercăm să vedem cum putem susţine noi acest efort, dar trebuie să... E adevărat, sunt două etape... de fapt sunt trei lucruri: ratele, dacă sunt amânate, lichididatea pentru sistemul bancar, /dacă nu mai sunt plăţi, trebuie lichididate acolo/ şi bineînţele, dobânzile. Şi de aceea e nevoie de noi trei la masă, să avem un produs care să fie complet, nu să venim după aceea cu completări pe parcurs.
Realizator: Da, îmi permit să spun că trebuie să rămânem calmi, cumpătați, dar să ne mișcăm și repede, ca într-o situația de criză, corect?
Florin Cîţu: Corect, corect şi de aceea cel mai important e să avem această lichiditate, în primul rând ca oamenii să ştie că îşi primesc la timp şi ajutor de şomaj, şi salariul. Deci asta, trebuie să nu existe o îngrijorare din partea oamenilor în ceea ce priveşte plata salariilor la timp, a pensiilor şi a ajutoarelor. În al doilea rând, mă asigur că Ministerul Sănătăţii, dacă are nevoie de orice sumă, de finanţare, o va avea, pentru a avea produsele. Vedeţi că trecem deja... acum avem, din păcate, mai multe cazuri, este nevoie de mai multe produse, de aceea comandăm din ce în ce mai mult. Acolo, iarăşi, am transferat bani. Sunt obiective pe termen scurt, e adevărat, şi obiective pe termen lung, acela de a menţine, totuşi, capacitatea de producţie a economiei. Da, lucrăm pe toate planurile.
Realizator: Iar noi rămânem pe recepţie. Vă mulțumim pentru toată veștile pe care ni le-aţi dat.
Florin Cîţu: Mulţumesc şi eu!

(PH)

Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș
România 29 Martie 2024, 07:53

Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, ai Armatei, ai societății civile și membri ai Casei Majestății Sale....

Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș
România aniversează 20 de ani de la aderarea la NATO
România 29 Martie 2024, 06:47

România aniversează 20 de ani de la aderarea la NATO

România aniversează astăzi 20 de ani de la aderarea la NATO, moment marcat de mai multe instituții publice. Ministerul...

România aniversează 20 de ani de la aderarea la NATO
Restricţii de circulaţie în Ungaria
România 28 Martie 2024, 22:53

Restricţii de circulaţie în Ungaria

Sunt restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj de astăzi, de la ora locală 22:00 până mâine la aceeași oră,...

Restricţii de circulaţie în Ungaria
Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
România 28 Martie 2024, 22:48

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale

Banii vor fi folosiți pentru realizarea de noi spitale orășenești, municipale, de urgență, precum și pentru dotarea și...

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
Timișoara va avea un nou spital municipal
România 28 Martie 2024, 21:53

Timișoara va avea un nou spital municipal

Clădirea ar trebui finalizată în aproximativ cinci-șase ani, în zona de nord a orașului.

Timișoara va avea un nou spital municipal
APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
România 28 Martie 2024, 21:42

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

RRA: Vineri, 29 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre procesul...

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți