Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal"

"Apel matinal" - Invitat: Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie.

"Apel matinal"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 18 Mai 2021, 09:10

"Apel matinal" - Invitat: Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, promite că va merge personal în această săptămână să vaccineze la sate. Anunțul a fost făcut pentru a-i încuraja pe medicii de familie, în special pe cei din mediul rural, să se înscrie în programul de vaccinare anti-COVID-19. Medicii de familie, mai spune ministrul sănătății, sunt, probabil, "una dintre cele mai importante verigi pentru vaccinarea în mediul rural, acolo unde e mai dificil pentru cetățeni să ajungă la un centru de vaccinare". Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie. Bună dimineața!


Gindrovel Dumitra: Bună dimineaţa!


Realizator: Până în acest moment, răspunsul medicilor de familie la solicitările Guvernului a fost mai degrabă unul reținut. Care este situația? Cum vedeţi dumneavoastră?


Gindrovel Dumitra: Eu, unul, nu aş cataloga în nici un fel reţinut şi am să justific de ce. Răspunsul medicilor de familie se referă la invitația de a participa la campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. În acest moment, din câte cunosc eu, există peste 1.000 de cabinete de medicină de familie care fac deja acest lucru. Dar activitățile medicilor de familie legate de activitatea de vaccinare nu se limitează doar la acest tip de activitate. Un număr semnificativ de colegi lucrează în acest moment în centre de vaccinarem care există atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Deci implicarea medicilor de familie este cât se poate de profundă, ca să spunem aşa. Pe de altă parte, multe dintre centrele de vaccinare care funcționează acum în mediul rural au nevoie ca medicii de familie să realizeze ceea ce se numește consilierea pacienţilor în vederea vaccinării, fapt care se întâmplă la fiecare consultaţie în acest moment, în cabinetele noastre, pentru că orice persoană care ne trece pragul şi nu numai, aparţinători, dar şi persoane din comunitate, sunt informate de către colegii mei în ceea ce priveşte beneficiile vaccinării, astfel încât să ajungă la un centrul de vaccinare, unde pot să găsească şi acolo un alt medic de familie sau nu. Faptul că o parte dintre colegii mei - și doar 1000 - vaccinează în acest moment în cabinetele medicilor de familie nu înseamnă că acesta este efortul pe care noi îl depunem în acest moment.


Realizator: Există date însă care să ne spună câţi medici de familie au cabinete în zonele rurale și câte dintre acestea funcționează, practic, permanent, la sate?

Gindrovel Dumitra: Da, există în acest moment date. Practic, din cele aproximativ 11.000 de cabinete de medicină de familie, cica 5.000 se află în mediul rural, iar în acest moment funcționează circa 300 şi ceva de centre de permanență, distribuite în teritoriul țării, marea majoritate funcţionând în mediul rural. Nu am o situație care să îmi spună câte dintre cele 300 de centre de permanenţă se află în mediul urban sau comparativ cu mediul rural, dar trebuie să vă spun că într-un centru de permanenţă sunt asociaţi minim cinci medici de familie. Deci, dacă ar trebui să înmulţim în acest moment 300 cu cel puțin cinci cabinete de medici de familie, ar rezulta aproximativ 1.500 de cabinete de medicină de familie; din informațiile pe care le am eu, există mai mult de 2.500 de cabinete de medicină de familie care sunt implicate în activitate.

Realizator: În emisiunea de ieri, corespondentul Radio România Actualități în județul Vaslui, Alina Darie, ne semnala că județul se confruntă cu o lipsă acută de medici de familie. Cum pot fi aduși aceștia în mediul rural? Cum pot fi atrași?


Gindrovel Dumitra: Din punctul meu de vedere, este cea mai mare provocare pe care o pot avea în acest moment guvernanții. De ce? Pentru că, într-adevăr, în acest moment avem aproximativ 400-500 de localităţi din mediul rural care nu sunt acoperite cu medici de familie, deci acolo avem o problemă foarte importantă în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate din partea persoanelor care locuiesc în acele localități, iar judeţul Vaslui, într-adevăr, are un număr semnificativ, precum şi alte judeţe, cum ar fi, de exemplu, judeţul Tulcea, Giurgiu, care se află lângă Bucureşti, chiar şi Teleorman, adică avem o problemă deja. Se va acutiza în următorii cinci ani, deoarece aproximativ 24% dintre medicii de familie sau medicii de medicină generală care funcționează în acest moment se încadrează în grupa de vârstă 60-65 de ani. Deci, putem spune că peste cinci ani, un sfert dintre colegii mei vor îndeplini condiţiile pentru a ieşi la pensie. Aceasta este o problemă extrem de serioasă, pentru că nu avem în acest moment un număr la fel de mare de medici care urmează să termine rezidențiatul, care să poată să le ia locul. Deci, din punctul meu de vedere, este nevoie de o intervenție energică imediată din partea Ministerului Sănătății în ceea ce privește crearea condițiilor ca mult mai mulți absolvenți de Facultatea de Medicină să urmeze ceea ce se numește rezidențiat în medicină de familie. Pe de altă parte, ce pot să facă autoritățile ca să atragă medicii în mediul rural? Păi aici lucrurile trebuiesc împărțite. Pe de o parte, există sarcini pe care trebuie să le ia autoritățile centrale și, în același timp, sarcini care trebuiesc puse în, să zicem, în spinarea autorităților locale, pentru că până la urmă, este interesul comunității să aibă acolo un medic de familie. Deci este nevoie de o implicare cât se poate de largă. Cu ajutorul Societății Naționale de Medicină de Familie s-a realizat o evaluare din partea Avocatului Poporului în cursul lunii precedente și acolo sunt mai multe recomandări, recomandări care bifează atât modificări legislative, cât și reașezări în ceea ce privește anumite stimulente pe care le pot obține medicii atunci când se duc în mediul rural. Ori, din păcate, în afara unui ordin de ministru care statuează, practic, un anumit spor de rural, în acest moment nu există alte stimulente. Ar mai fi o variantă, ca noul Plan de Reziliență și Redresare, să prevadă posibilitatea de a se distribui aceste instrumente și mai ales ca un medic care se stabilește în mediul rural să poată să-și construiască un cabinet care să poată face față provocărilor pe care le vom avea în viitor.

Realizator: Avem câteva exemple bune? Revin la campania de vaccinare. Mă gândesc, în primul rând, la tot ceea ce se întâmplă la Sadova, unde activați dumneavoastră, dar și despre întâmplările de la Ciugud. Este o alternativă viabilă ceea ce s-a întâmplat în Transilvania, să vaccinezi din poartă în poartă?


Gindrovel Dumitra: Eu cred că se va ajunge la un moment dat și la această soluție. Problema este destul de delicată, pentru că, după cum bine știm, avem foarte multe cerințe mai noi, prin care o persoană care este vaccinată trebuie să rămână cel puțin 15 minute într-o sală de așteptare. Ei bine, vaccinarea din poartă în poartă nu permite acest lucru. Eu însămi am experimentat, săptămâna trecută, o vizită în teritoriu în care am încercat să stau de vorbă cu persoanele care, să zicem, ar fi trebuit să fie vaccinate. Și pot să vă confirm faptul că dacă aș fi avut cu mine vaccin la momentul respectiv, aș fi reușit să vaccinez un număr semnificativ de persoane. Același număr de persoane nu au ajuns în centrul de vaccinare, din păcate, chiar dacă am agreat acest lucru. Deci, probabil că aceasta va fi o alternativă, dar va trebui să ne gândim să remodelăm toate criteriile prin care putem să facem acest lucru. În acest moment, consider că nu este cazul, câtă vreme centrele de vaccinare au încă doritori, dar s-ar putea ca în curând să fie nevoie să mergem din poartă în poartă.


Realizator: Și pentru că sunteți medic, pe final de interviu: a trecut și valul al treilea al pandemiei de coronavirus, suntem un pic mai relaxați. Trebuie să rămânem în continuare însă vigilenți?


Gindrovel Dumitra: Absolut! Deci această relaxare trebuie să fie interpretată cât se poate de corect, pentru că dacă relaxarea va fi totală - și eu observ în acest moment tendințe de relaxare totală - al patrulea val va fi aici. Acoperirea vaccinală din România, în acest moment, nu este suficientă. Doar 15% din populație nu reprezintă o cifră alternativă acceptabilă. Și, mai mult decât atât, pe măsură ce vor începe școlile, pe măsură ce vom avea acele comportamente pe care le-am văzut vara trecută, în sezonul estival, din punctul meu de vedere, va fi doar o problemă de timp până când va apărea al patrulea val.


Realizator: Să sperăm că vom fi cu toții mult mai grijulii decât până acum. Mulțumesc pentru prezență!


Gindrovel Dumitra: Grijulii și imunizați. Foarte important! Imunizați - înseamnă că trebuie să ne vaccinăm.


Realizator: Da - și nu să trecem prin boală. Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Realizator: Avem câteva exemple bune? Revin la campania de vaccinare. Mă gândesc, în primul rând, la tot ceea ce se întâmplă la Sadova, unde activați dumneavoastră, dar și despre întâmplările de la Ciugud. Este o alternativă viabilă ceea ce s-a întâmplat în Transilvania, să vaccinezi din poartă în poartă?
Gindrovel Dumitra: Eu cred că se va ajunge la un moment dat și la această soluție. Problema este destul de delicată, pentru că, după cum bine știm, avem foarte multe cerințe mai noi, prin care o persoană care este vaccinată trebuie să rămână cel puțin 15 minute într-o sală de așteptare. Ei bine, vaccinarea din poartă în poartă nu permite acest lucru. Eu însămi am experimentat, săptămâna trecută, o vizită în teritoriu în care am încercat să stau de vorbă cu persoanele care, să zicem, ar fi trebuit să fie vaccinate. Și pot să vă confirm faptul că dacă aș fi avut cu mine vaccin la momentul respectiv, aș fi reușit să vaccinez un număr semnificativ de persoane. Același număr de persoane nu au ajuns în centrul de vaccinare, din păcate, chiar dacă am agreat acest lucru. Deci, probabil că aceasta va fi o alternativă, dar va trebui să ne gândim să remodelăm toate criteriile prin care putem să facem acest lucru. În acest moment, consider că nu este cazul, câtă vreme centrele de vaccinare au încă doritori, dar s-ar putea ca în curând să fie nevoie să mergem din poartă în poartă.
Realizator: Și pentru că sunteți medic, pe final de interviu: a trecut și valul al treilea al pandemiei de coronavirus, suntem un pic mai relaxați. Trebuie să rămânem în continuare însă vigilenți?
Gindrovel Dumitra: Absolut! Deci această relaxare trebuie să fie interpretată cât se poate de corect, pentru că dacă relaxarea va fi totală - și eu observ în acest moment tendințe de relaxare totală - al patrulea val va fi aici. Acoperirea vaccinală din România, în acest moment, nu este suficientă. Doar 15% din populație nu reprezintă o cifră alternativă acceptabilă. Și, mai mult decât atât, pe măsură ce vor începe școlile, pe măsură ce vom avea acele comportamente pe care le-am văzut vara trecută, în sezonul estival, din punctul meu de vedere, va fi doar o problemă de timp până când va apărea al patrulea val.
Realizator: Să sperăm că vom fi cu toții mult mai grijulii decât până acum. Mulțumesc pentru prezență!
Gindrovel Dumitra: Grijulii și imunizați. Foarte important! Imunizați - înseamnă că trebuie să ne vaccinăm.
Realizator: Da - și nu să trecem prin boală. Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal"./rj

Etichete : microfon rra
Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere
România 06 Mai 2024, 08:21

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere

Primele date indică faptul că ar fi vorba de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată.

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere
Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
România 06 Mai 2024, 08:12

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării

Au căzut bucăți mari de gheață care au afectat serios grădinile, livezile și gospodăriile oamenilor.

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
România 05 Mai 2024, 17:15

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice și pune la dispoziție mai multe baze aeriene.

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
România 05 Mai 2024, 15:50

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova

Prefectul județului spune că tasarea prezintă urme de stabilizare.

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere