Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater: Continuă negocierile

"Apel matinal" - Invitat: Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale "Alma Mater"

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater: Continuă negocierile

Articol de Cătălin Cîrnu, 24 Mai 2023, 09:19

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 mai, ora 8:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Greva generală din educație continuă și astăzi, după întâlnirea de ieri, de la Palatul Victoria, între reprezentanții Guvernului și cei ai angajaților din educație, discuții care nu au dus la o ofertă agreată de sindicaliști. Aceștia insistă pentru soluții concrete, ce pot să răspundă la principala lor revendicare legată de majorările salariale.
Cătălin Cîrnu: La consultările de la Guvern au fost și reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi. Aceștia au dorit să se asigure că dialogul dintre autorități și sindicate va continua, astfel încât să se ajungă cât mai repede la o soluție ce ar putea permite încetarea grevei până la sfârșitul acestei săptămâni. Cele mai noi detalii, cele mai proaspete amănunte, le aflăm de la invitatul "Apelului matinal", profesor universitar doctor Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale "Alma Mater". Bună dimineața!
Anton Hadăr: Bună dimineața, domnule Cîrnu! Bună dimineața, doamna Petrican, sărut mâna!
Daniela Petrican: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: 8:32 este ceasul. Care sunt ultimele noutăți în acest moment?

"La sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, vor avea loc dezbaterile legate de protestele noastre"

Anton Hadăr: O noutate pe care v-o pot oferi este că la ora 17:00 astăzi, la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, vor avea loc dezbaterile legate de protestele noastre, la care vor participa toți liderii importanți ai celor trei federații, birourile de conducere și la care i-am invitat și pe cei mai importanți oameni în stat și așteptăm să îi vedem acolo. În urma unor discuții pe care le-am avut aseară cu președintele PSD, cu domnul Marcel Ciolacu, am înțeles că o parte dintre cei invitați vor veni. Mai precis, domnia sa mi-a spus că speră să-i avem acolo, printre noi, pentru a dezbate problematica atât de complexă din momentul acesta din sistemul educațional, /pe/ domnul Câciu, domnul Budăi, desigur, nu mi-a zis domnul Marcel Ciolacu despre doamna Deca, dar sunt convins că va veni, doar e ministrul Educației, domnul Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului și ...
Cătălin Cîrnu: Altfel spus, negocierile continuă, nu?
Anton Hadăr: Și, da, să sperăm că vor veni și cei care au decizia politică în mâini, în cap, în creierele lor, că, după părerea mea, putea de mult conflictul să se încheie dacă aveau curajul de a lua o decizie politică. Ideea că se vor revolta și alte familii ocupaționale nu prea pare atât de reală. De ce?
Cătălin Cîrnu: Spuneați că există...
Anton Hadăr: Pentru că am discutat şi cu liderii din anumite zone de care vorbeau ei, guvernanţii noştri, fiecare au mici probleme punctuale, lucrurile astea sunt şi la ei de ani de zile. Însă aici, la noi, lucrurile sunt acutizate, domnule, nu cred că mai e nimeni în stare să spună că pentru 1.000 lei dată, dată și aceasta doar unei categorii foarte mici, importantă, evident, debutanții din sistem sau cei din zonele defavorizate, zone rurale, cu probleme, neatractive, pentru 1.000 lei până la sfârșitul anului, însemnând 167 de lei pe lună, pentru cele șase luni care mai sunt din an, colegii mei, pentru că e protestul lor această speță, "Alma Mater" are un alt protest, o altă speță, dar suntem împreună pentru că foarte multe probleme sunt comune, deci, nu cred că îi poate lămuri cineva nici astăzi pe colegi, decât dacă vin cu soluții cu adevărat constructive.
Cătălin Cîrnu: Da, despre reforma în învățământ se vorbește de mai bine de 20 de ani, despre noile legi ale educației s-a tot discutat. Spuneați că s-ar fi putut încheia situația, s-ar fi putut rezolva ceva mai devreme. De când există această idee a declanșării unei greve de către profesori? Ați mai avut întâlniri cu guvernanţii?
Anton Hadăr: Nu a existat această idee atunci când am pornit la negocieri, la discuții, la întâlniri, de regulă lunare, cu cei mai importanți oameni din stat, cu domnul prim-ministru Ciucă, cu domnul Marcel Ciolacu, cu miniștrii pe care i-am menționat - Muncă, Finanțe, Educație nu mai vorbesc. Dacă s-ar fi ajuns nu doar la promisiuni, ci și la materializarea promisiunilor, noi am început în decembrie să facem niște grile de salarizare, de comun acord cu membrii guvernului. Într-o lună și un pic le-am făcut, în ianuarie le-am terminat. Au mers la minister, ministerul le susținea și atunci, le susține și acum. În proiectele legilor educației scria că salariul debutantului va fi salariul mediu brut pe economie. Exact așa am făcut. Între timp, a dispărut din acele proiecte acest articol, menționându-se ca explicație că într-o lege a educației nu pot fi trecute aspecte de natură salarială, financiară. Și atunci a dispărut încrederea. Deci, dacă s-ar fi menținut acel articol în legea învățământului preuniversitar, măcar acolo, căci la noi nu fusese trecute la superior, sunt două legi separate, cred că nu s-ar fi declanșat conflictul. Așa lumea a început să devină iar neîncrezătoare în ceea ce se discuta. Apoi, vreo patru luni, nimeni n-a mai vorbit de aceste grile. Apoi, am avut protestul de 15.000 de participanți și mai nimeni n-a fost lângă noi, ei discutând atunci problematica, și acolo tot o problematică, schimbării Guvernului, potrivit unor înțelegeri politice. Acum îi apreciez că și-au dat mâna și nu le mai arde de așa ceva, dar să vedem care e soluția.
Daniela Petrican: Exact! Sunt șanse, credeți, să se ajungă, în cele din urmă, la o înțelegere?

"Noi sperăm, de mai bine de 10 zile, că se vor găsi soluții de natură constructivă'

Anton Hadăr: Noi sperăm, de mai bine de 10 zile, că se vor găsi soluții de natură constructivă, pentru că, repet, a dat doar la 18.000 de oameni, tinerii noștri, colegi intrați în sistem anul trecut, și de la preuniversitar, dar și de noi de la superior, vreo 500 sunt în universități. E o iluzie că lumea va accepta. Asta este o măsură pe termen lung, doamnă... pe termen scurt, dar ideea este că mai sunt și alți salariați care au avut 3% creșteri salariale anul acesta. Avem cele mai mici salarii, doamnă, din toată țara asta, 2.400 de lei un debutant, 4.200 un profesor aflat în prag de pensie. Ne mirăm de ce au pensii de genul 2.000-2.300 un profesor de liceu, doamnă, nu se poate așa ceva!
Daniela Petrican: Da, chiar am primit un mesaj de la un ascultător care întreabă de ce nu se discută nimic despre o salarizare în funcție de performanță sau implicare.
Anton Hadăr: Da, să știți că acest lucru există la mine la învățământul superior, dar cu condiția să aibă universitățile bani, adică din venituri proprii. Și sunt multe universități din România, Politehnica, astea puternice, Babeș-Bolyai, Politehnicile din Iași, din Cluj, din Timișoara, universitățile de medicină, dar sunt și universități care nu-și permit să dea salarii diferențiate și bazate pe performanță, nu au încă în Legea învățământului și nici în Legea salarizării vreun articol care să permită așa ceva. Există doar o gradație de merit. Pe de altă parte, în orice lege a țării trebuie să fie scrise salariile minime. Noi despre salariile minime vorbim, doamnă. Despre minimul pe care îl pot da, minim care este minim minimorum, ca să mă exprim într-un limbaj de specialitate, adică, cel mai mic din țară, când în alte domenii, ca să vedeți, și cei fără studii superioare au salarii mai mari decât un profesor de liceu sau un profesor de oriunde.
Cătălin Cîrnu: Repet, la ce spuneam mai devreme...

"E foarte greu să-i convingem pe colegi să renunțe la grevă"
Anton Hadăr: Nu s-a acordat importanță educației și le-am spus asta de sute de ori: vedeți că, la un moment dat, s-ar putea să se trezească lumea. E foarte greu să-i convingem pe colegi să renunțe la grevă. Pentru ce? Că nici în viitoarea lege nu știm unde vom fi. Aici e problema. Deci, pe termen scurt, sper să găsească soluții. Au venit cu ceva propuneri, nu vi le pot prezenta în mod public, pentru că așa am promis. E un pas înainte în ceea ce privește măsurile pe termen scurt, dar pe termen lung, înțelegând de la 1 ianuarie, nu e așa de departe termenul lung, când va trebui să intre în vigoare noua Lege a salarizării. Și ca să vedeți cât de mare e dreptatea noastră, păi, faci tu o nouă lege a salarizării, când pe aceea, 153 se numește, din 2017 n-ai finalizat-o la educație?/lbadiu/atataru/ Deci, incredibil, faci alta nouă când la noi nu s-au dat toate drepturile? Ba da, aș vrea să spun că e iar un plus: vor să achite, să găsească cele 500 de milioane de lei pentru cei care au cele mai mici salarii, personalul nedidactic, tehnico-administrativ, fără de care noi nu putem funcționa, dar nu numai pentru cei de la noi.
Daniela Petrican: Revendicările dvs. sunt și pentru personalul nedidactic?
Anton Hadăr: Absolut. Da, doamnă, pentru că trăiesc lângă noi. Dacă nu mai ai cu cine să faci curățenie, nu mai ai îngrijitoare, la grădiniță, nu mai ai doamnele aferente practicării meseriei respective, știţi bine, se ocupă de asigurarea mesei, de îngrijirea lor, avem fel de fel de funcții; nu mai vorbesc în universități, tehnicieni, laboranţi, păi, dacă nu mai vine nimeni, toți iau drumul străinătății sau se duc în privat, noi ce facem? Nu mi-e rușine să pun mâna pe mătură, doamnă. De multe ori mi-am făcut curățenie când erau colegele mele în concediu, dar nu putem generaliza; sunt suprafețe mari.
Cătălin Cîrnu: Aceasta este întrebarea: noi, noi ce facem, dar marii perdanții rămân elevii.
Anton Hadăr: Da, elevii.
Cătălin Cîrnu: Care ar fi mesajul pe care ar trebui să-l primească ei?
Anton Hadăr: Elevii trebuie să aibă încredere în profesori că nu reprezintă un conflict ceea ce avem acum, care ar putea să-i afecteze foarte mult. Ne străduim de la o zi la alta să găsim soluții, să îi determinăm pe guvernanți să vină cu un mesaj politic, pe care nu știu de ce nu îl iau...
Daniela Petrican: Şi nu există riscul ca acest an școlar să fie astfel afectat?
Anton Hadăr: Încă nu, încă nu, încă nu. Deci, vă spuneam că trebuie să aibă încredere și factorul politic trebuie să iasă public şi să procedeze exact ca la sănătate când ne plecau pe capete medici - asta le-am cerut eu și colegii la fel. Nu știu de ce ezită. De ce le-o fi teamă de alte categorii, când ei știu bine că educația este Cenușăreasa întregul sistem și că la noi nu mai vine nimeni, doamnă, nu vin decât cei care n-au serviciu. Avem 800 de profesori care au doar Bacalaureatul! Unde ați mai văzut vreo țară a UE! Au Bacalaureatul, doamnă, te miri, poate l-au luat și cu 5,99, că se dă bacalaureatul cu 5,99.
Cătălin Cîrnu: Lăsaţi că avem doctori în altă parte, dar în fine...
Anton Hadăr: Nu e exagerat nici acolo.
Cătălin Cîrnu: Rămânem optimişti.
Anton Hadăr: Și acolo, să ştiţi că 99% din doctorate sunt luate pe bune.

"Poate găsim vreo soluție"
Daniela Petrican: Dar dacă după discuțiile de astăzi nu veți avea rezultatele dorite, ce veţi face mai departe?
Anton Hadăr: Doamnă, va mai fi o zi nouă de grevă. Dar poate găsim vreo soluție. Sincer, noi venim întotdeauna cu sufletul curat și cu dorința de a se rezolva problemele, să ştiţi. Orice, orice zi contează, mai ales că se consumă din zilele astea puține pe care le mai avem până la sfârșitul anului, anului școlar. Putem să găsim soluții și de prelungire a activității noastre, de recuperare. Nu, nu, nu, încă n-am intrat în zona aceea periculoasă, dar nici departe de ea nu sunt suntem.
Cătălin Cîrnu: E important așadar ca mesajul transmis elevilor este ca aceștia să continue să învețe, fie că o fac acasă...
Anton Hadăr: Absolut! Au examenele lor, cei cu Bacalureatul, cei cu testele naţionale.
Cătălin Cîrnu: Poate până de 1 iunie, de Ziua Copilului, va veni și vestea pe care o așteptăm cu toții și aici includem...
Anton Hadăr: Noi sperăm să vină cât mai repede această zi, mai ales colegii din preuniversitar, pentru că la ei este /.../ mai mare; noi, "Alma Mater", avem un alt tip de grevă pe care ar trebui să o punem în aplicare peste câteva zile, când vom avea și noi alte tipuri de negocieri pe alte problematici.
Cătălin Cîrnu: Da, rămânem, rămânem, evident, conectaţi la tot ceea ce se întâmplă. Mulțumim pentru discuţie.
Anton Hadăr: Şi eu mulţumesc. Bună ziua tuturor!
Cătălin Cîrnu: Profesor universitar doctor Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale "Alma Mater". Există o singură certitudine, negocierile vor continua şi astăzi, între sindicalişti şi autorităţi./avladucu/atataru

Precizări în legătură cu persoanele care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, potrivit noii legislaţii
România 13 Septembrie 2024, 18:48

Precizări în legătură cu persoanele care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, potrivit noii legislaţii

Se reduce vârsta de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut şi crescut copii până...

Precizări în legătură cu persoanele care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, potrivit noii legislaţii
Incidente grave în transportul elevilor
România 13 Septembrie 2024, 18:44

Incidente grave în transportul elevilor

Poliţiştii au constatat situaţii în care microbuzele circulau fără licenţă de transport persoane sau în care șoferii se urcau...

Incidente grave în transportul elevilor
Doi traficanţi care vindeau drogul "Zombie" în Bucureşti şi Ilfov au fost reţinuţi de procurori
România 13 Septembrie 2024, 18:41

Doi traficanţi care vindeau drogul "Zombie" în Bucureşti şi Ilfov au fost reţinuţi de procurori

A fost sesizat Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor reţinuţi, pentru o perioadă de 30 de...

Doi traficanţi care vindeau drogul "Zombie" în Bucureşti şi Ilfov au fost reţinuţi de procurori
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe alocă bani școlilor pentru fondul clasei
România 13 Septembrie 2024, 17:11

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe alocă bani școlilor pentru fondul clasei

Destinaţia fondului clasei poate fi decisă exclusiv de către educatoare, învăţătoare sau diriginţi, conform necesităţilor...

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe alocă bani școlilor pentru fondul clasei
Primii piloţi ucraineni sosiţi în România pentru antrenamente pe F-16
România 13 Septembrie 2024, 17:02

Primii piloţi ucraineni sosiţi în România pentru antrenamente pe F-16

Cei patru piloţi urmează deocamdată numai cursuri teoretice, faza practică fiind prevăzută să înceapă către sfârşitul anului.

Primii piloţi ucraineni sosiţi în România pentru antrenamente pe F-16
Cererile pentru burse pentru acest an şcolar pot fi depuse la secretariatele şcolilor până pe 3 octombrie
România 13 Septembrie 2024, 16:49

Cererile pentru burse pentru acest an şcolar pot fi depuse la secretariatele şcolilor până pe 3 octombrie

Elevii care acumulează mai mult de zece absenţe nemotivate într-o lună nu pot primi burse în luna respectivă, prevede noul...

Cererile pentru burse pentru acest an şcolar pot fi depuse la secretariatele şcolilor până pe 3 octombrie
Cămătăria, proxenetismul, şantajul şi exploatarea cerşetoriei ar putea fi incluse în sfera infracţiunilor grave
România 13 Septembrie 2024, 16:45

Cămătăria, proxenetismul, şantajul şi exploatarea cerşetoriei ar putea fi incluse în sfera infracţiunilor grave

Pentru exploatarea cerşetoriei se prevede o pedeapsă între 5 şi 10 ani de închisoare.

Cămătăria, proxenetismul, şantajul şi exploatarea cerşetoriei ar putea fi incluse în sfera infracţiunilor grave
Notar trimis în judecată pentru abuz în serviciu
România 13 Septembrie 2024, 16:39

Notar trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Un notar public din Oradea a fost trimis în judecată, alături de alte două persoane, pentru abuz în serviciu.

Notar trimis în judecată pentru abuz în serviciu