62 de localităţi din 16 judeţe au fost afectate de ploile torenţiale din ultima perioadă
Circulaţia rutieră este blocată miercuri dimineaţă pe trei drumuri naţionale şi pe două drumuri judeţene din cauza apei şi a aluviunilor acumulate.

Articol de Radio România Actualităţi, 28 Mai 2025, 10:38
Circulaţia rutieră este blocată miercuri dimineaţă pe trei drumuri naţionale şi pe două drumuri judeţene din cauza apei şi a aluviunilor acumulate, dar şi a copacilor căzuţi pe carosabil. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 62 de localităţi din 16 judeţe au fost afectate de ploile torenţiale din ultima perioadă. Pompierii intervin în acele locuri, după ce au fost inundate case, curţi, beciuri sau străzi. 23 de copaci au fost doborâţi şi 12 autovehicule au fost avariate.
O situaţie aparte este în judeţul Botoşani, unde riscul de inundaţii provine atât de la râul Miletin, dar şi de la Prut. Au fost evacuate deja trei familii, dar ar putea urma şi alţii.
Reporter: Gina Poenaru - ”Noaptea trecută, forţele de intervenţie au mers din casă în casă pentru a-i avertiza pe oamenii care locuiesc în comuna Coşula, în apropierea râului Miletin şi a pârâului Horodiuca, cu privire la riscul producerii unor inundaţii şi le-au transmis să se pregătească pentru evacuare, în cazul în care se impune. Tot noaptea trecută, trei persoane, doi adulţi şi un copil, au fost evacuaţi din cătunul Horodiuca, după ce podeţul care trece peste pârâul cu acelaşi a fost distrus de viitură. Acesta a fost înlocuit cu unul improvizat, pentru a facilita accesul către cele cinci locuinţe din zonă.
Alte trei familii - trei adulţi şi doi copii - din localitatea Stroieşti, comuna Lunca, au fost evacuate miercuri, deoarece apa pârâului Cornida a ieşit din matcă şi le-a inundat gospodăriile. Alte două gospodării au fost inundate în Vorona şi Lunca şi cinci în Prisăcani şi Flămânzi.
Râul Miletin a intrat miercuri de la ora 8:00 sub incidenţa codului roşu de inundaţii, iar următoarele zile ar putea fi problematice pentru localităţile din bazinul hidrografic al Prutului, pentru că, potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet, vineri noapte se aşteaptă o viitură din Ucraina iar debitul de apă al râului Prut va atinge un nivel îngrijorător. De aceea, s-au început manevrele de evacuare la acumularea de la Stânca Costeşti, pentru ca Prutul să tranziteze fără probleme. Autorităţile nu exclud evacuări din zonele unde riscul de inundaţii va fi crescut.”/editor Florin Lepadatu/