200 de salariaţi ai şantierului naval din Mangalia au protestat în faţa Ministerului Economiei şi în faţa Guvernului

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Mai 2025, 15:24
Peste 800 de angajaţi activi de la şantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranşe şi au fost identificate 13 proiecte suplimentare de reparaţii navale, care vor începe în scurt timp pentru a susţine redresarea financiară a companiei, a declarat vineri ministrul interimar al economiei Bogdan Ivan, după întâlnirea cu o delegaţie a Sindicatului Liber Navalistul.
Nemulţumiţi de această promisiune, cei 200 de salariaţii ai şantierului naval din Mangalia, care au protestat dimineaţă în faţa Ministerului Economiei, au continuat acţiunea şi în faţa Guvernului. Liderul sindical Laurenţiu Gobeajă spune că problemele persistă de şapte ani şi au mai fost promisiuni în trecut, însă nu s-au făcut paşi concreţi pentru reluarea activităţii, iar angajaţii sunt tot în şomaş tehnic şi cu salariile neplătite de două luni.
Laurenţiu Gobeajă: ”Situaţia e atât de critică încât acest şantier riscă să intre în faliment dacă statul român nu intervine. Această instabilitate politică care se întâmplă în momentul de faţă nu face decât să ne agraveze situaţia. Există un vid de putere, nimeni nu poate lua nicio decizie pentru că mandatul lor încetează curând. Ni s-au comunicat că vor veni până la sfârşitul acestui an 13 nave la reparaţii, însă pentru sectorul de reparaţii nu pot lucra toţi salariaţii şi veniturile obţinute nu acoperă cheltuiele societăţii cu salariile integrale.”
Protestatari cer repornirea activităţii la şantierul naval, închis din iunie, oprirea concedierilor, precum şi clarificarea situaţiei firmei, după retragerea companiei olandeze Damen şi preluarea completă de către statul român, precizează reporterul Radio România Actualităţi, Ancuţa Cocoroveanu./editor Florin Lepadatu/