Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele Habitat, Mihai Mereuţă: Cum pot obține Asociațiile de Proprietari finanțare europeană

Apel matinal - invitat: Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat

Președintele Habitat, Mihai Mereuţă: Cum pot obține Asociațiile de Proprietari finanțare europeană
Foto: https://www.facebook.com/mereuta.mihai.3

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 12 Ianuarie 2023, 09:01

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 ianuarie, ora 8:30) - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican şi Cătăin Cîrnu
Daniela Petrican: Prin modificarea recentă a legii privind eficiența energetică a fost prorogat termenul pentru montarea repartitoarelor de costuri până la data de 31 decembrie 2023. Autoritățile vor în continuare individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire sau răcire, dar și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, iar termenul de aplicare a fost acum din nou prelungit.
Cătăin Cîrnu: Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun însă că decizia nu este suficientă și afirmă că amânările succesive sunt cauzate inclusiv de lipsa de interes a autorităților locale. Pe această temă stăm de vorbă chiar acum cu invitatul Apelului matinal: Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat. Bună dimineața.
Daniela Petrican: Bună dimineaţa.
Mihai Mereuță: Bună dimineața.
Cătăin Cîrnu: În acest moment există date clare la nivel național despre situația contorizării individuale a acestor utilități?
Mihai Mereuță: Da, bine, problema contorizării inteligente știți și dumneavoastră că este și în legătură cu gazele naturale, energia electrică, unde este foarte utilă, dar partea de repartitoare de costuri, am simplificat noi în comunicat, contorizare individuală pe încălzire este extrem de importantă pentru aceia care locuiesc la bloc și, ştiţi, fiecare dorește să plătească, cu ghilimele de rigoare, cât consumă, da? și să fie oarecum mai clară situația între vecini. Ei, această situație, la un moment dat ajunsesem la un procentaj de 40%, dar în ultimul an eu am senzația că..., senzația, pentru că date concrete mai greu, nu, nu mai este acest procent. S-au mai deconectat, nu s-au reînnoit contracte. Problema nu este doar la proprietari, știți? Aţi spus dvs foarte bine, problema nu este doar la proprietari, problema este și de reglementare. Așteptăm să iasă reglementarea, efectiv modul de repartizare, care a fost în dezbatere publică, a fost retras. ANRE-ul lucrează de zor de câțiva ani la această normă de repartizare îmbunătățită și mai clară, mai ușor de înțeles, pentru a nu mai fi atâtea suspiciuni. Așteptăm o implicare cu finanțare, că nu implicare doar așa, cu amenzi sau cu notificări, că ești obligat, cu finanțare din partea autorităților, pentru că au tot interesul să-și reducă subvenția plătită către producătorii, furnizorii, distribuitorii de energie termică.
Cătălin Cîrnu: Bun, și atunci, de ce se tot amână termenele?
Mihai Mereuţă: Se amână dintr-un motiv foarte simplu, că noi ne conformăm legislației europene, suntem buni, ce, hârtia suportă orice, transpunem... de când am transpus aquis-ul comunitar, vă aduceți aminte discuţiile, deci transpunem aquis-ul comunitar, l-am pus, ne-am conformat, dar aici se oprește tot. În rest, ce apare prin legislație, campanii de informare, discuții door-to-door cu proprietarii, efectiv finanțare acolo unde este necesar... Eu am înțeles, nu-i dai lui Mereuţă, dar poți să faci și anchete sociale și beneficiarilor de beneficii sociale - scuzați repetiţia asta - dar trebuie să îi sprijinim. Şi mai ales că există obligația ca în programele de eficiență energetică, de eficientizare a clădirilor să fie mutate aceste sisteme şi riscăm ca atunci când se va face un audit post-finanțare pe POR și pe PNRR să spună cineva: ia daţi voi banii înapoi, pentru că n-ați îndeplinit condițiile tehnice, trecem peste imposibilitatea de a împlini condițiile de economisire, deci efectiv nu se pot îndeplini condițiile de economisire, dacă nu există un instrument de repartizare, măsurare individuală. Ideal ar fi contor, dar asta ar însemna distribuție orizontală, ceea ce e foarte greu și e scump. Fezabil ar fi repartitor, dar cu niște condiții complementare. Și noi am încercat să înțelegem ce n-a funcționat, printre care, v-am zis, norma de repartizare, contorizarea individuală la gaze și, bineînțeles, nu în ultimul rând, finanțarea măcar pentru situațiile în care proprietarii nu-și permit, cu toate că ar putea fi al primăriei, al operatorului și ar asigura efectiv o economie pentru toată lumea, și pentru proprietari, dar și pentru bugetul primăriei.
Daniela Petrican: Dar pentru că vorbim de reabilitare și sporirea gradului de confort, care este acum cota de participare sau, nu știu, contribuția asociaţiilor de proprietari la programele de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuinţe?
Mihai Mereuţă: Foarte, foarte bună întrebare dumneavoastră, pentru că erau discrepanțe, erau diferențe, de fapt, care blocau anumite programe. Vă dați seama, dacă într-un anumit program - vezi PNRR - aveai o contribuție de maxim 5%, normal că toată lumea aștepta să fie inclusă în PNRR și nu mai mergea pe Programul Operațional Regional cu 20% sau, mai rău, pe fostele prevederi, cu 40% contribuția, proprietar plus autoritate publică locală. Aici Guvernul a făcut un lucru bun și a unificat aceste procente, între 0 și 5%. Maxim, maxim, părerea mea, că va fi 2%, pentru că autoritatea locală are voie să suporte 3% din acești 5% și atunci rămân 2%, dacă nu se găsesc alte surse. Dar este permisă și finanțarea acestor 2% din alte surse.
Cătălin Cîrnu: Cererea este mare, din câte știm noi, dar accesul la programe cum este?
Mihai Mereuţă: Acum, aveți un ton atât de optimist și o emisiune pe care o ascult cu plăcere și îmi ridică moralul, încât să vină cobe Mereuţă să spună de rău și nu mai de...
Cătălin Cîrnu: Nu, nu. Să știți că, din când în când, îl întreb și pe administratorul blocului în care locuiesc.
Mihai Mereuţă: Accesul la program e sublim în multe orașe, dar lipsește cu desăvârșire, pentru că trebuie să vă gândiți și la cota de participare a autorității publice locale, nu doar la dacă există sau nu efectiv asociații de proprietari organizate, pentru că fără existența persoanei juridice, Asociația de Proprietari - și acum poate primăriile regretă că nu au sprijinit asociațiile să se organizeze, să se constituie în asociații de proprietari, să funcționeze, să aibă să aibă un partener de dialog care să permită aceste finanțări - e foarte greu. Şi mereu atrag atenția: România nu se termină la ieșirea din București. Dacă s-ar sui orice reprezentant al ministerelor și s-ar duce frumos și s-ar opri în orice oraș din... numai municipii sunt peste 100, să se oprească și să vadă, să intre în primul bloc și să vadă ce înseamnă asociația de proprietari, care sunt problemele și dacă există efectiv în orașul respectiv o organizare juridică a asociațiilor de proprietari. Asta ar fi avut de câștigat, pentru că ar fi putut face o lege care să simplifice și să încurajeze funcționarea asociațiilor.
Cătălin Cîrnu: Da, am primit multe întrebări, dar una e chiar interesantă. O asociație de proprietari poate accesa fonduri europene pentru un lift nou, mai ales că ascensoarele sunt scumpe? Aveți idee?/csimion/gpodea/
Mihai Mereuţă: Da. Singuri, nu, singuri nu. Dar în cadrul programelor operaționale, este eligibilă cheltuiala. Deci, de eficiență energetică, iar intervenția... acum face Mereuţă pe deşteptul, intervențiile ar trebui să fie cu revenire, intervențiile asupra clădirii, nu de sus până jos, că n-avem bani să facem. Și atunci, într-o a doua intervenție asupra unei clădiri reabilitate acum 10 ani de exemplu, putem să ne gândim la înlocuirea conductelor verticale, a ascensorului, a instalațiilor electrice, o tragedie - instalațiile electrice a blocurilor cu 50 de ani vechime. Nu glumesc când spun tragedie.
Cătălin Cârnu: Da, evident, erau alte circuite. Nu era nici același consum.
Mihai Mereuţă: Vorbiți cu oricine și o să vedeți că Doamne ferește, Doamne ferește, exact drobu de sare este. Toată lumea își pune gresie, faianță. Scuze că deviez dar sunt atâtea nebunii în viața noastră la bloc și nimeni, sau foarte puțini înlocuiesc la ei în apartament cablurile electrice, cu atât mai puțin sau deloc se înlocuiesc cablurile electrice pe părți comune.
Cătălin Cârnu: Încă o dată, trebuie să fim atenți la toate detaliile. Mulțumim și vom afla în continuare ce se va întâmpla. Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război
În lume 26 Aprilie 2024, 19:11

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în condiţii de război.

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război
”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
În lume 26 Aprilie 2024, 19:07

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”

Integrarea europeană este cea mai bună cale pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova în faţa actualelor provocări de...

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Cea de-a treia zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din Cluj-Napoca
Cultură 26 Aprilie 2024, 18:50

Cea de-a treia zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din Cluj-Napoca

Cea de-a treia zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România este în desfăşurare în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, până la...

Cea de-a treia zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din Cluj-Napoca
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne