Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele Habitat, Mihai Mereuţă: Cum pot obține Asociațiile de Proprietari finanțare europeană

Apel matinal - invitat: Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat

Președintele Habitat, Mihai Mereuţă: Cum pot obține Asociațiile de Proprietari finanțare europeană
Foto: https://www.facebook.com/mereuta.mihai.3

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 12 Ianuarie 2023, 09:01

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 ianuarie, ora 8:30) - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican şi Cătăin Cîrnu
Daniela Petrican: Prin modificarea recentă a legii privind eficiența energetică a fost prorogat termenul pentru montarea repartitoarelor de costuri până la data de 31 decembrie 2023. Autoritățile vor în continuare individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire sau răcire, dar și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, iar termenul de aplicare a fost acum din nou prelungit.
Cătăin Cîrnu: Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun însă că decizia nu este suficientă și afirmă că amânările succesive sunt cauzate inclusiv de lipsa de interes a autorităților locale. Pe această temă stăm de vorbă chiar acum cu invitatul Apelului matinal: Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat. Bună dimineața.
Daniela Petrican: Bună dimineaţa.
Mihai Mereuță: Bună dimineața.
Cătăin Cîrnu: În acest moment există date clare la nivel național despre situația contorizării individuale a acestor utilități?
Mihai Mereuță: Da, bine, problema contorizării inteligente știți și dumneavoastră că este și în legătură cu gazele naturale, energia electrică, unde este foarte utilă, dar partea de repartitoare de costuri, am simplificat noi în comunicat, contorizare individuală pe încălzire este extrem de importantă pentru aceia care locuiesc la bloc și, ştiţi, fiecare dorește să plătească, cu ghilimele de rigoare, cât consumă, da? și să fie oarecum mai clară situația între vecini. Ei, această situație, la un moment dat ajunsesem la un procentaj de 40%, dar în ultimul an eu am senzația că..., senzația, pentru că date concrete mai greu, nu, nu mai este acest procent. S-au mai deconectat, nu s-au reînnoit contracte. Problema nu este doar la proprietari, știți? Aţi spus dvs foarte bine, problema nu este doar la proprietari, problema este și de reglementare. Așteptăm să iasă reglementarea, efectiv modul de repartizare, care a fost în dezbatere publică, a fost retras. ANRE-ul lucrează de zor de câțiva ani la această normă de repartizare îmbunătățită și mai clară, mai ușor de înțeles, pentru a nu mai fi atâtea suspiciuni. Așteptăm o implicare cu finanțare, că nu implicare doar așa, cu amenzi sau cu notificări, că ești obligat, cu finanțare din partea autorităților, pentru că au tot interesul să-și reducă subvenția plătită către producătorii, furnizorii, distribuitorii de energie termică.
Cătălin Cîrnu: Bun, și atunci, de ce se tot amână termenele?
Mihai Mereuţă: Se amână dintr-un motiv foarte simplu, că noi ne conformăm legislației europene, suntem buni, ce, hârtia suportă orice, transpunem... de când am transpus aquis-ul comunitar, vă aduceți aminte discuţiile, deci transpunem aquis-ul comunitar, l-am pus, ne-am conformat, dar aici se oprește tot. În rest, ce apare prin legislație, campanii de informare, discuții door-to-door cu proprietarii, efectiv finanțare acolo unde este necesar... Eu am înțeles, nu-i dai lui Mereuţă, dar poți să faci și anchete sociale și beneficiarilor de beneficii sociale - scuzați repetiţia asta - dar trebuie să îi sprijinim. Şi mai ales că există obligația ca în programele de eficiență energetică, de eficientizare a clădirilor să fie mutate aceste sisteme şi riscăm ca atunci când se va face un audit post-finanțare pe POR și pe PNRR să spună cineva: ia daţi voi banii înapoi, pentru că n-ați îndeplinit condițiile tehnice, trecem peste imposibilitatea de a împlini condițiile de economisire, deci efectiv nu se pot îndeplini condițiile de economisire, dacă nu există un instrument de repartizare, măsurare individuală. Ideal ar fi contor, dar asta ar însemna distribuție orizontală, ceea ce e foarte greu și e scump. Fezabil ar fi repartitor, dar cu niște condiții complementare. Și noi am încercat să înțelegem ce n-a funcționat, printre care, v-am zis, norma de repartizare, contorizarea individuală la gaze și, bineînțeles, nu în ultimul rând, finanțarea măcar pentru situațiile în care proprietarii nu-și permit, cu toate că ar putea fi al primăriei, al operatorului și ar asigura efectiv o economie pentru toată lumea, și pentru proprietari, dar și pentru bugetul primăriei.
Daniela Petrican: Dar pentru că vorbim de reabilitare și sporirea gradului de confort, care este acum cota de participare sau, nu știu, contribuția asociaţiilor de proprietari la programele de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuinţe?
Mihai Mereuţă: Foarte, foarte bună întrebare dumneavoastră, pentru că erau discrepanțe, erau diferențe, de fapt, care blocau anumite programe. Vă dați seama, dacă într-un anumit program - vezi PNRR - aveai o contribuție de maxim 5%, normal că toată lumea aștepta să fie inclusă în PNRR și nu mai mergea pe Programul Operațional Regional cu 20% sau, mai rău, pe fostele prevederi, cu 40% contribuția, proprietar plus autoritate publică locală. Aici Guvernul a făcut un lucru bun și a unificat aceste procente, între 0 și 5%. Maxim, maxim, părerea mea, că va fi 2%, pentru că autoritatea locală are voie să suporte 3% din acești 5% și atunci rămân 2%, dacă nu se găsesc alte surse. Dar este permisă și finanțarea acestor 2% din alte surse.
Cătălin Cîrnu: Cererea este mare, din câte știm noi, dar accesul la programe cum este?
Mihai Mereuţă: Acum, aveți un ton atât de optimist și o emisiune pe care o ascult cu plăcere și îmi ridică moralul, încât să vină cobe Mereuţă să spună de rău și nu mai de...
Cătălin Cîrnu: Nu, nu. Să știți că, din când în când, îl întreb și pe administratorul blocului în care locuiesc.
Mihai Mereuţă: Accesul la program e sublim în multe orașe, dar lipsește cu desăvârșire, pentru că trebuie să vă gândiți și la cota de participare a autorității publice locale, nu doar la dacă există sau nu efectiv asociații de proprietari organizate, pentru că fără existența persoanei juridice, Asociația de Proprietari - și acum poate primăriile regretă că nu au sprijinit asociațiile să se organizeze, să se constituie în asociații de proprietari, să funcționeze, să aibă să aibă un partener de dialog care să permită aceste finanțări - e foarte greu. Şi mereu atrag atenția: România nu se termină la ieșirea din București. Dacă s-ar sui orice reprezentant al ministerelor și s-ar duce frumos și s-ar opri în orice oraș din... numai municipii sunt peste 100, să se oprească și să vadă, să intre în primul bloc și să vadă ce înseamnă asociația de proprietari, care sunt problemele și dacă există efectiv în orașul respectiv o organizare juridică a asociațiilor de proprietari. Asta ar fi avut de câștigat, pentru că ar fi putut face o lege care să simplifice și să încurajeze funcționarea asociațiilor.
Cătălin Cîrnu: Da, am primit multe întrebări, dar una e chiar interesantă. O asociație de proprietari poate accesa fonduri europene pentru un lift nou, mai ales că ascensoarele sunt scumpe? Aveți idee?/csimion/gpodea/
Mihai Mereuţă: Da. Singuri, nu, singuri nu. Dar în cadrul programelor operaționale, este eligibilă cheltuiala. Deci, de eficiență energetică, iar intervenția... acum face Mereuţă pe deşteptul, intervențiile ar trebui să fie cu revenire, intervențiile asupra clădirii, nu de sus până jos, că n-avem bani să facem. Și atunci, într-o a doua intervenție asupra unei clădiri reabilitate acum 10 ani de exemplu, putem să ne gândim la înlocuirea conductelor verticale, a ascensorului, a instalațiilor electrice, o tragedie - instalațiile electrice a blocurilor cu 50 de ani vechime. Nu glumesc când spun tragedie.
Cătălin Cârnu: Da, evident, erau alte circuite. Nu era nici același consum.
Mihai Mereuţă: Vorbiți cu oricine și o să vedeți că Doamne ferește, Doamne ferește, exact drobu de sare este. Toată lumea își pune gresie, faianță. Scuze că deviez dar sunt atâtea nebunii în viața noastră la bloc și nimeni, sau foarte puțini înlocuiesc la ei în apartament cablurile electrice, cu atât mai puțin sau deloc se înlocuiesc cablurile electrice pe părți comune.
Cătălin Cârnu: Încă o dată, trebuie să fim atenți la toate detaliile. Mulțumim și vom afla în continuare ce se va întâmpla. Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Filmări făcute publice de o familie din Timişoara terorizată de vecini
România 28 Mai 2024, 22:06

Filmări făcute publice de o familie din Timişoara terorizată de vecini

După sute de reclamaţii rămase fără rezultat, familia a decis să facă publice imagini surprinse de camerele de supraveghere...

Filmări făcute publice de o familie din Timişoara terorizată de vecini
"Vor exista consecinţe serioase" dacă Ucraina va lovi Rusia "cu armament occidental"
În lume 28 Mai 2024, 21:59

"Vor exista consecinţe serioase" dacă Ucraina va lovi Rusia "cu armament occidental"

Vladimir Putin a spus că în special statele europene mici ar trebui să fie conştiente de ceea ce pun în joc.

"Vor exista consecinţe serioase" dacă Ucraina va lovi Rusia "cu armament occidental"
Marcel Ciolacu: Problema deficitului de medici ar putea fi rezolvată împreună cu autorităţile locale
România 28 Mai 2024, 21:27

Marcel Ciolacu: Problema deficitului de medici ar putea fi rezolvată împreună cu autorităţile locale

Premierul Marcel Ciolacu susţine că statul alocă peste un miliard de euro pe lună pentru funcţionarea sistemului de sănătate.

Marcel Ciolacu: Problema deficitului de medici ar putea fi rezolvată împreună cu autorităţile locale
În Georgia, Parlamentul a anulat un veto al Președintelui și a votat o lege controversată
În lume 28 Mai 2024, 20:11

În Georgia, Parlamentul a anulat un veto al Președintelui și a votat o lege controversată

Parlamentul din Georgia a anulat un veto prezidenţial şi a adoptat o lege controversată, care va obliga organizaţiile civice...

În Georgia, Parlamentul a anulat un veto al Președintelui și a votat o lege controversată
Olt: Tot mai multe persoane, înţepate de căpuşe
România 28 Mai 2024, 19:42

Olt: Tot mai multe persoane, înţepate de căpuşe

Medicii atrag atenţia că aceste insecte pot transmite Boala Lyme.

Olt: Tot mai multe persoane, înţepate de căpuşe
Secretarul general al NATO: Ucraina are dreptul legitim de a lovi ţinte militare în interiorul Rusiei
În lume 28 Mai 2024, 19:17

Secretarul general al NATO: Ucraina are dreptul legitim de a lovi ţinte militare în interiorul Rusiei

Tot mai multe state NATO și UE anunță că Ucraina are dreptul să folosească armamentul primit pentru a lovi ținte militare din...

Secretarul general al NATO: Ucraina are dreptul legitim de a lovi ţinte militare în interiorul Rusiei
APEL MATINAL – Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor
România 28 Mai 2024, 19:11

APEL MATINAL – Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor

Tema discuției: Epidemia de rujeolă și calitatea medicamentelor generice.

APEL MATINAL – Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor
Un român a preluat preşedinţia rutei cu aşa numitele cafenele de aur ale Europei
România 28 Mai 2024, 18:54

Un român a preluat preşedinţia rutei cu aşa numitele cafenele de aur ale Europei

Arnold Kilngeis vrea ca în mandatul său să extindă ruta în Republica Moldova.

Un român a preluat preşedinţia rutei cu aşa numitele cafenele de aur ale Europei