Cuvintele "schimbare" și "o viață mai bună" , cele mai folosite de votanții români din Spania
Românii din Italia continuă să conducă în clasament, dar și cei din Spania vin în număr mare la vot, aproape 23.000 în acest moment, mult peste ce s-a întâmplat la alegerile anterioare.

Articol de Radiojurnal, 03 Mai 2025, 13:26
Interes crescut al românilor aflați în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit datelor oficiale, până la această oră au votat peste 180.000 de persoane - o prezență la urne în diaspora, mai mult decât dublă față de cea înregistrată în primul tur, anulat anul trecut.
Românii din Italia continuă să conducă în clasament, dar și cei din Spania vin în număr mare la vot, aproape 23.000 în acest moment, mult peste ce s-a întâmplat la alegerile anterioare, ne spune corespondentul Radio România Actualități, Alin Petrică. Este la o secție de vot din Castellon.
Reporter: Românii din Spania s-au mobilizat încă de dimineață. Ritmul este în medie, de 2.500 de voturi pe oră. Comparația cu scrutinurile anterioare este elocventă.
Sunt de trei ori mai multe voturi exprimate acum decât la turul unu de la alegerile din noiembrie 2024 și cu opt mii mai multe decât la votul din 2019.
Conform statisticilor oficiale, majoritatea au peste 45 de ani, însă au venit și tineri, mulți care votează chiar pentru prima oară.
Eu sunt la una dintre secțiile din orașul Castellon. Încă de la ora deschiderii au început să vină oamenii.
Aici au votat până acum peste 300 de români. De altfel, este una dintre cele mai active secții.
Niveluri similare mai sunt și în Madrid, explicația stând în faptul că aici sunt cele mai mari comunități de conaționali.
Cu ce gând ați votat?
-: Să se schimbe /.../ în România. Pentru mulți care ne putem întoarce la noi acasă, să fie mai bine pentru toți.
Sunteți de mult timp în Spania?
-: De 22 de ani.
-: Am votat pentru binele României, că noi, care am fost aici, ne-am chinuit.
Dumneavoastră cu ce gând aţi votat?
-: Cu gândul de a face o schimbare atât pentru noi, cât și pentru cei din țară.
Majoritatea celor cu care am vorbit votează cu aceeași intenție. Cuvintele "schimbare" și "o viață mai bună" sunt cele mai folosite.