"Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în justiţie"
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se va consulta cu Parlamentul pentru lărgirea ariei de curprindere a referendumului din 26 mai.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Aprilie 2019, 08:19
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se va consulta cu Parlamentul pentru lărgirea ariei de curprindere a referendumului din 26 mai.
Şeful statului vrea, în acest fel, să convoace consultarea populară nu doar pe probleme legate de justiţie, ci şi pe alte domenii, pentru ca referendumul să fie mai puternic.
În acelaşi timp, preşedintele i-a cerut Guvernului să nu mai emită ordonanţe de urgenţă în materie de justiţie sau politică penală până când nu se exprimă cetăţenii.
Criticile aduse guvernării au împărţit din nou clasa politică. Alina Bordeiaşu a sintetizat declaraţiile: "Preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou guvernarea PSD şi a precizat că o mare problemă o reprezintă felul în care se emit ordonanţele de urgenţă în zona justiţiei şi a politicii penale, netrasparent şi fără consultări prealabile.
În aceste condiţii, şeful statului a anunţat că va consulta Parlamentul, pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului.
Klaus Iohannis: "Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare, care lărgeşte aria de curprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic.
Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală - până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor."
În replică, PSD spunea că aşteaptă ca preşedintele să anunţe întrebarea pe care doreşte sa o adreseze la consultarea directă a cetăţenilor.
Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, declara că şeful statului trebuie să înceteze cu avertismentele la adresa Parlamentului şi a Guvernului.
Cătălin Rădulescu: "Chit că îl acoperă funcţia prezidenţială din Constituţie cu imunitate, s-ar putea ca, la un moment dat, să nu o mai aibă.
Deci nu este Guvernul nici cutiuţa dânsului de valori, nici anexa preşedinţiei şi să lase astfel de ameninţări, că nu sunt constituţionale, în primul rând."
De cealaltă parte, PNL consideră că referendumul echivalează cu o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: "Partidul Naţional Liberal va susţine iniţiativa preşedintelui, aşa cum a fost solidar, în toată această perioadă, cu cei care au fost înşelaţi, cu cei care au fost abuzaţi, cu cei care şi-au văzut speranţele într-un destin cinstit în România şi prosper, din cauza celor din PSD şi ALDE."
Într-o discuţie informală cu jurnaliştii, preşedintele României a spus că se va consulta şi cu partidele politice pe tema referendumului din 26 mai, după ce săptâmâna trecută a consultat societatea civilă pe acest subiect."
O reacţie pe tema iniţiativei preşedintelui Iohannis a avut şi USR.
Liderul partidului, Dan Barna, consideră că nu mai este necesară încă o consultare a Parlamentului privind referendumul, cadrul actual fiind suficient, iar întrebarea foarte clară - dacă în România ar trebui să mai fie sau nu persoane cu dosare penale în funcţii publice."