Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare, în întreaga ţară, iar probabilitatea pentru precipitaţii, sub formă de ploaie, dar şi mixte în zona montană înaltă, se va menţine ridicată până pe 28 aprilie.

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare
Foto: pixabay.com

Articol de Florin Lepădatu, 16 Aprilie 2024, 09:01

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare, în întreaga ţară, iar probabilitatea pentru precipitaţii, sub formă de ploaie, dar şi mixte în zona montană înaltă, se va menţine ridicată până pe 28 aprilie 2024, arată prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme extrem de caldă pentru luna aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse în general între 28 şi 31 de grade. Răcirea va fi accentuată în 17 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13 - 15 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de peste 11 - 13 grade, în primele două nopţi, de numai 2 - 3 grade, în 19 şi 20 aprilie, ca ulterior să crească până spre 7 - 9 grade, la finalul intervalului. Vor fi ploi în 17 şi 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt probabile şi după data de 21 aprilie.

În Crişana, vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată în 17 şi 18 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 10 - 12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 14 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel că spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de 11 - 12 grade, în primele două nopţi, de numai un grad - maximum două grade, în 19 şi 20 aprilie, pentru ca ulterior să crească până spre 6 - 8 grade. Ploi se vor semnala în zilele de 17 şi 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt destul de probabile şi după data de 21 aprilie.

În Transilvania, răcirea vremii va fi accentuată după data de 17 aprilie. Astfel, până la finalul primei săptămâni, sunt prognozate temperaturi maxime în medie de 10 - 13 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată şi se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 18 - 19 grade. Media temperaturilor minime va fi de 8 - 10 grade, în primele nopţi, va scădea până la zero grade, în 20 aprilie, apoi va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 5 - 6 grade, la finalul intervalului. Ploi vor fi în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată.

În Maramureş, vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 10 - 12 grade. Până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13 - 14 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 17 - 18 grade. Media temperaturile minime va fi de 8 - 11 grade, în primele nopţi, va scădea până la zero grade în 20 aprilie, apoi va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 6 - 7 grade, la finalul intervalului. Vor fi ploi în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea pentru intervale cu ploaie se va menţine ridicată.

În Moldova, vremea va fi extrem de caldă marţi (16 aprilie), cu temperaturi maxime cuprinse în general între 28 şi 31 de grade. În 17 aprilie, răcirea vremii va fi accentuată în partea nordică a regiunii, apoi se va resimţi în toată zona, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea la 12 - 13 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13 - 15 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de 12 - 13 grade, în primele nopţi, va scădea până la 2 - 3 grade, în data de 20 aprilie. Ulterior, se va înregistra o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, până la 6 - 8 grade la finalul intervalului. Va ploua în zilele de 17 şi 18 aprilie, însemnat cantitativ, iar perioade în care precipitaţiile vor fi prezente, după data de 21 aprilie.

În Dobrogea, regimul termic va fi mult mai ridicat decât în mod obişnuit până pe data de 17 aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse, în general, între 27 şi 31 de grade şi minime de 13-15
grade. Răcirea se va resimţi şi în această regiune începând cu ziua de joi (18 aprilie), când valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, astfel încât maximele se vor situa între 16 şi 18 grade, iar minimele vor fi de 6 - 8 grade. O încălzire uşoară şi treptată este posibilă spre finalul lunii, când sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade şi minime de 10 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în perioada 18 - 22 aprilie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

În Muntenia, marţi, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime de 30 - 32 de grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată după 18 aprilie şi în a doua jumătate a primei săptămâni sunt prognozate valori termice diurne în general de 15 - 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20 - 22 de grade. Media temperaturilor minime va fi de peste 12 - 14 grade, în primele nopţi, va scădea până la 4 grade, în perioada 19 - 23 aprilie, apoi va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 7 - 8 grade. Vor fi ploi începând cu a doua parte a nopţii de marţi spre miercuri (16/17 aprilie) şi până joi dimineaţa (18 aprilie), local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în zilele următoare (până în 22 aprilie), apoi acestea se vor semnala pe arii mai restrânse.

În Oltenia, pe parcursul zilei de marţi, 16 aprilie, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime de peste 32 de grade. Răcirea va fi accentuată începând cu 17 aprilie, astfel încât în a doua jumătate a primei săptămâni sunt prognozate valori termice diurne în general de 15 - 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20 - 22 de grade. Totodată, media temperaturile minime va fi de peste 12 - 14 grade în primele nopţi, va scădea până la 4 - 5 grade, în perioada 19 - 23 aprilie, după care va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 7 - 8 grade, la finalul intervalului. Ploi se vor semnala începând din noaptea de marţi spre miercuri (16/17 aprilie) şi până joi dimineaţa (18 aprilie), local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în zilele de 21 şi 22 aprilie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

La munte, în primele două zile din interval, valorile termice vor fi cu mult peste normalul climatologic, cu o medie a temperaturilor maxime pentru întreaga zonă montană de 18 - 20 de grade şi minime, în general, de 6 - 8 grade. Scăderea de temperatură va fi accentuată în zilele următoare, astfel încât vremea va deveni rece în perioada 18 - 22 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 2 - 4 grade, iar a celor minime între -4 şi -2 grade. Spre finalul lunii, tendinţa va fi de încălzire uşoară şi treptată spre valori maxime ce vor atinge o medie de 10 grade şi minime de 2 - 3 grade. Vor fi precipitaţii (ploi, dar şi precipitaţii mixte îndeosebi în zona înaltă) în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în restul intervalului.

Etichete : vreme meteo prognoza ploi
Staţiunea Sovata, din judeţul Mureş, opţiune pentru turişti
Life & Style 29 Mai 2024, 08:27

Staţiunea Sovata, din judeţul Mureş, opţiune pentru turişti

Românii care vor să-şi petreacă vacanţa în ţară şi nu aleg litoralul au ca opţiune şi staţiunea Sovata din judeţul Mureş.

Staţiunea Sovata, din judeţul Mureş, opţiune pentru turişti
Numărul total al hotelurilor de pe litoralul românesc a crescut în acest an la 387
Life & Style 29 Mai 2024, 08:24

Numărul total al hotelurilor de pe litoralul românesc a crescut în acest an la 387

Numărul total al hotelurilor de pe litoralul românesc a crescut în acest an la 387, cu aproape 100 mai multe față de anul...

Numărul total al hotelurilor de pe litoralul românesc a crescut în acest an la 387
Unii clienții Orange România nu au acces la internet fix
Life & Style 24 Mai 2024, 21:50

Unii clienții Orange România nu au acces la internet fix

Orange România spune că a avut loc un incident de rețea petrecut în afara țării.

Unii clienții Orange România nu au acces la internet fix
Pe platforma guvernamentală #nofake poate fi raportat „conţinutul inadecvat” de pe reţelele de socializare
Life & Style 17 Mai 2024, 14:38

Pe platforma guvernamentală #nofake poate fi raportat „conţinutul inadecvat” de pe reţelele de socializare

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat Platforma #nofake.

Pe platforma guvernamentală #nofake poate fi raportat „conţinutul inadecvat” de pe reţelele de socializare
Alpinistul Adrian Ahriţculesei a cucerit vârful Everest
Life & Style 17 Mai 2024, 09:54

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a cucerit vârful Everest

Bărbatul de 40 de ani este optometrist la Petroșani și își dedică tot timpul liber și toate resursele acestei pasiuni.

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a cucerit vârful Everest
Cercetătorii din SUA cred că au descoperit cum au fost construite acum 4.000 de ani piramidele din Egipt
Life & Style 17 Mai 2024, 07:52

Cercetătorii din SUA cred că au descoperit cum au fost construite acum 4.000 de ani piramidele din Egipt

Cercetătorii din Statele Unite au declarat că ei cred că au rezolvat misterul modului în care au fost construite cele 31 de...

Cercetătorii din SUA cred că au descoperit cum au fost construite acum 4.000 de ani piramidele din Egipt
Castelele Peleş şi Pelişor, în lista indicativă de ţară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO
Life & Style 16 Mai 2024, 08:23

Castelele Peleş şi Pelişor, în lista indicativă de ţară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

Castelele Peleş şi Pelişor, fostele închisori comuniste, Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, Biserica episcopală...

Castelele Peleş şi Pelişor, în lista indicativă de ţară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO
Cea mai nouă evaluare a stării de sănătate a actorului Florin Piersic arată o ameliorare
Life & Style 13 Mai 2024, 07:59

Cea mai nouă evaluare a stării de sănătate a actorului Florin Piersic arată o ameliorare

Cea mai nouă evaluare a stării de sănătate a actorului Florin Piersic arată o ameliorare a stării generale, a anunţat Spital...

Cea mai nouă evaluare a stării de sănătate a actorului Florin Piersic arată o ameliorare