Vinuri românești și moldovenești, pe mesele parizienilor de Crăciun
Vinuri românești și moldovenești, alături de mâncăruri tradiționale de Crăciun, au fost promovate la un târg organizat la Maison de l’Europe (Casa Europei) din Paris.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Decembrie 2025, 16:11
Parizienii vor avea la masa de Crăciun vinuri românești și moldovenești, dar și mâncărurile noastre tradiționale de sărbători. Toate s-au aflat la târgul organizat la ”Casa Europei” din Paris...
Nu este ușor să intri pe piața vinurilor din Franța – mi-au spus expozanții. Însă, toți cei care lucrează în domeniul gastronomiei știu că gusturile se pot educa: este nevoie de perseverență și curaj. Aceste calități nu-i lipsesc lui Cristian Oprescu: firma sa oferă exclusiv vinuri românești de foarte bună calitate, iar la târgul de la Masion de l Europe/Casa Europei din Paris, a adus și o variantă cu gust de ciocolată:
Cristian Oprescu: Avem 13 ani aproape de când locuim în Franța. Am creat o pivniță de vinuri în regiunea Bretania, unde am început cu magazin românesc și acum ne ocupăm absolut 100% numai de vinuri românești online în Franța. Pe site-ul nostru avem aproape din toate regiunile României, alb, roșu, rose. Cam la toate saloanele de vinuri din Franța la care participă vin mulți curioși, care încearcă, sunt și dintre cei reticenți la vinul românesc, bineînțeles, pentru că ne aflăm în patria vinului, în Franța, dar reușim ușor, ușor să ne facem loc. În seara aceasta, am optat pentru vinuri din Valea Prahovei. Vedeta tuturor sărbătorilor franțuzești și românești este ”Tohani one chocolate”, vinificat în două variante: sweet și dark.
Deci, un vin cu ciocolată?
Da, se poate! Și este foarte iubit de clienții noștri!
Olivier Molle a început să aducă vinuri românești și moldovenești în magazinul său din Paris, inspirat fiind de soția sa, care este româncă.
Succesul este asigurat, pe de o parte, de curiozitatea francezilor, iar pe de alta, de fidelitatea multora dintre românii, care trăiesc în capitala franceză și își doresc din când în când, un vin de acasă, mi-a explicat Olivier:
Olivier Molle: Eu le propun francezilor vinuri așa-numite ”soiuri etnice”, adică dintre cele pe care le găsim doar în România și în Republica Moldova. Din Moldova, în special Rară Neagră, dar și Fetească Neagră, care vine și din România, alături de Fetească Albă, Tămâioasă și altele. Le prezint francezilor aceste vinuri pentru a le satisface curiozitatea și a le trezi un oarecare interes pentru vinurile străine. Aceste soiuri nu există deloc în Franța. Le-am introdus în magazinul meu de aproape 18 ani și constat că interesul francezilor pentru ele crește, le caută mai ales cei care le-au descoperit în timpul unor călătorii în România sau în Republica Moldova.

Oferta culinară de Crăciun a fost completată, la Târgul de la Maison de l Europe de bunătățile aduse de Mihaela Pomian, cunoscută de românii din Paris mai ales după numele magazinului său de produse românești ”Chez Miha”, adică ”La Miha”:
Mihaela Pomian: Am făcut câteva platouri cu mezeluri tradiționale de la noi. Am avut fasole bătută, plăcintă cu brânză, brânzeturi, brânză în coajă de brad, iar pentru cei care voiau o mâncare caldă am făcut sarmale. Avem magazinul din 2008, am fost primul magazin românesc din Paris; avem o gamă diversificată de vinuri, plus produse românești stil conservă, zacuscă și altele. Facem pentru persoanele care doresc facem produse de casă: salată de boeuf, salată de vinete, icre, fasole bătută, facem sarmale, cozonaci, cornulețe, tot ce doriți!
Acum, în preajma Crăciunului, probabil sunteți foarte ocupați și încărcați. Luați comenzi din timp?
Mihaela Pomian: Sfătuim clienții să comande cu cel puțin o săptămână înainte de Crăciun ca să ne putem cumpăra ingredientele de care avem nevoie și avem de muncă mult, mult. Ca să vă faceți o idee, la ultimul Crăciun am făcut 5.000 de sarmale, în 3 zile, plus 40-50 de cozonaci pe zi, pe lângă toate celelalte.
Platourile cu gustări românești, sarmale și plăcinte oferite gratuit vizitatorilor de Mihaela Pomian au fost foarte apreciate, iar vinurile expuse la târg s-au vândut destul de bine, însă numai după degustare.













