Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vacanță la confluența istoriei cu arta, natura, gastronomia și vinul

Este vremea vacanțelor! Și pentru că este imposibil să ajungem peste tot, noi vă propunem să călătoriți cu ochii minții, astăzi, într-un mic colț de rai din regiunea Provence Cote D’Azur/ Provența – Coasta de Azur, din sud-estul Franței...

Vacanță la confluența istoriei cu arta, natura, gastronomia și vinul
Foto: Daniela Coman/ RRA

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Iulie 2025, 12:41

Întreaga regiune Provence este atât de frumoasă, atât de diversă, atât de surprinzătoare, încât este greu să alegi ce să vezi mai întâi. Datorită unei invitații adresate jurnaliștilor din Asociația Presei Străine acreditate în Franța, am ajuns la ”Commenderie de Peyrassols”, un domeniu particular, cu multiple valențe, situat la vreo sută de kilometri de Marsilia. Un loc ce poate satisface cele mai diverse pretenții ale turiștilor, pentru că aduce împreună istoria, arta, natura, gastronomia, vinul.

Proprietatea de 850 de hectare, acoperite de păduri și podgorii, este dominată de o clădire din secolul al 13-lea, castel al cavalerilor templieri și apoi al celor de Malta, trecând prin toate încercările istoriei, până la complexul turistic de astăzi.

Responsabila de comunicare, Elise Lavigne: La Commanderie de Peyrassols, vizitatorii noștri caută să trăiască o experiență unică, să descopere momente de gastronomie și degustare de vinuri - avem o podgorie renumită în regiunea Provence, certificată ca Denumire de Origine Protejată. Oaspeții noștri vin aici cu dorința de a profita de liniște, de odihnă, de a opri timpul puțin, de a se bucura de natură, de piscină, de centrul de spa, de tot ce noi avem de oferit.

Iar oferta este irezistibilă: spații de cazare amenajate în clădiri vechi de patrimoniu, mobilate și decorate foarte original, unde confortul modern se îmbină cu atmosfera autentic provansală; două restaurante: unul cu terasă, la umbra generoasă a arborilor seculari, invită la mic dejun și prânz, la băuturi și înghețată artizanală, până spre seară, când lasă locul reprezentației gastronomice a restaurantului de lux, ce tocmai a primit, anul acesta, prima sa stea Michelin.

Tânărul șef Benjamin Le Balch, la doar 30 de ani, este deja renumit nu doar pentru inovația în elaborarea meniurilor, ci și pentru atmosfera plăcută din bucătăria deschisă, în care clienți pot privi nestânjeniți și chiar primi explicații.

Mare parte din materia primă pentru restaurant – legume, fructe, ouă, carne, ulei de măsline - provine din grădina și ferma din apropiere, iar vinurile exclusiv din producția proprie. La Peyrassols, se face puțin vin; tocmai de aceea accentul este pus pe calitate, pe finețea și unicitatea gustului, dat de aromele florale sau minerale, după cum am aflat de la Heloise Meffre, ghid pentru turul pivnițelor.

Heloise Meffre: Majoritatea clienților noștri – străini și locali - caută tot mai mult vinul rosé. Dar există cerere și de vinuri albe, iar pentru cei mai curioși, cele roșii, desigur. Recent, a apărut o tendință nouă, interesul pentru vinuri fără alcool sau slab alcoolizate. Așa că am făcut și noi un vin alb cu conținut scăzut de alcool. Pregătim și o surpriză, un nou produs va fi lansat în curând, un rosé spumant de Peyrassols. Trebuie să fim în stare să ne adaptăm pieței, atât locale, cât și de export, precum și gusturilor clienților. Ceea ce căutăm este calitatea; avem multe vinuri bio, unele foarte fine și elegante, dar și din cele clasice. Exportăm mult. O treime din producție pleacă în Statele Unite, o altă treime în Marea Britanie și Europa; rămâne vin și în Franța, desigur: aprovizionăm în principal cafenele, hoteluri-restaurante, magazine de vinuri, iar aproximativ 20% sunt vândute aici, pe domeniu, sau pe site-ul nostru de internet.

Este de neratat o vizită în mașinuțele electrice, puse la dispoziție turiștilor, sau drumețiile pe jos, pe trasee marcate, printre vii și prin pădurea care le înconjoară. În mijlocul unui cadrul natural, din care nu lipsește nicio nuanță de verde, pe vizitatori îi așteaptă marea surpriză: cărările duc la zeci de opere de artă modernă, ce abia așteaptă să fie descoperite.

Pasiunea pentru artă a proprietarului, Philippe Austruy, nu se oprește aici: muzeul cu o colecție permanentă, organizată pe aproape o mie de metri pătrați, și sala cu expoziția temporară își deschid larg ușile, pentru a-i lăsa pe vizitatori să admire opere ale unor nume mari de artiști de secol 20 și 21 – după cum explică ghidul turului artistic, Cyril Vidau.

Cyril Vidau: Ceea ce face interesant centrul de artă depinde de fiecare vizitator, de interesul său pentru un artist sau altul. Colegi de-ai mei sunt prezenți în fiecare sală, pentru a răspunde la întrebări și a le explica tuturor lucrările, stilul și discursul artiștilor. Expunem aici exclusiv artă contemporană. În prezent, avem până la 130 de piese, în colecția permanentă, la care se adaugă cele din expoziția temporară. Este doar o parte din colecția lui Philippe Austruy, care deține peste 500 de piese, răspândite în întreaga lume. Veți găsi opere de artă modernă și în cele două restaurante, în grădinile remarcabile, în parcul sculpturilor, în pădure, în podgorii.

Ziduri medievale, artă modernă și toate facilitățile unui turism demn de secolul 21: a stat în talentul proprietarului și al echipei sale să reușească să dezvolte atât de o original o afacere de succes.

Atenţionări privind posibile fraude de Black Friday
Life & Style 30 Octombrie 2025, 13:15

Atenţionări privind posibile fraude de Black Friday

Perioada campaniilor de Black Friday este una dintre cele mai vulnerabile din an din perspectiva fraudelor online.

Atenţionări privind posibile fraude de Black Friday
Preşedintele Nicuşor Dan a depus o coroană de flori la fostul Club Colectiv
Life & Style 30 Octombrie 2025, 12:59

Preşedintele Nicuşor Dan a depus o coroană de flori la fostul Club Colectiv

Nicuşor Dan a declarat că se împlinesc zece ani de când o generaţie a spus răspicat că „indiferenţa şi corupţia ucid”.

Preşedintele Nicuşor Dan a depus o coroană de flori la fostul Club Colectiv
Un nou studiu relevă că plimbările zilnice de lungă durată sunt benefice pentru inimă
Life & Style 28 Octombrie 2025, 10:57

Un nou studiu relevă că plimbările zilnice de lungă durată sunt benefice pentru inimă

Noi cercetări relevă că o plimbare lungă, o dată pe zi, este mai benefică pentru inimă decât mai multe plimbări scurte, în...

Un nou studiu relevă că plimbările zilnice de lungă durată sunt benefice pentru inimă
Primăria Brașovului va înlocui focul de artificii cu jocul cu lasere, pentru a proteja mediul și animalele
Life & Style 27 Octombrie 2025, 18:32

Primăria Brașovului va înlocui focul de artificii cu jocul cu lasere, pentru a proteja mediul și animalele

Și Primăria din Cluj-Napoca a decis de anul trecut să renunțe la focurile de artificii, pentru reducerea poluării și...

Primăria Brașovului va înlocui focul de artificii cu jocul cu lasere, pentru a proteja mediul și animalele
Cu dronele după gunoaie
Life & Style 24 Octombrie 2025, 15:50

Cu dronele după gunoaie

Inspectorii Gărzii de mediu folosesc drone în misiunile lor pentru a descoperi deșeuri aruncate ilegal.

Cu dronele după gunoaie
Reținută pentru escrocherii prin metoda „Accidentul”
Life & Style 22 Octombrie 2025, 16:53

Reținută pentru escrocherii prin metoda „Accidentul”

Prejudiciul total cauzat este estimat la 170.000 de lei, fiind recuperat în proporție de aproximativ 30%.

Reținută pentru escrocherii prin metoda „Accidentul”
Galați: Pacient al Spitalului Judetean, căzut de la etaj
Life & Style 22 Octombrie 2025, 15:24

Galați: Pacient al Spitalului Judetean, căzut de la etaj

Bărbatul în vârstă de 70 de ani a murit după impactul cu solul.

Galați: Pacient al Spitalului Judetean, căzut de la etaj
MAI: Clipurile create cu inteligență artificială, “amuzante, dar potențial periculoase”
Life & Style 19 Octombrie 2025, 17:04

MAI: Clipurile create cu inteligență artificială, “amuzante, dar potențial periculoase”

Ministerul amintește că trăim într-o lume în care realul și falsul se pot confunda ușor.

MAI: Clipurile create cu inteligență artificială, “amuzante, dar potențial periculoase”

Radio România

Mihai Gruia Sandu: "Fiecare rol are o muzică interioară" | VIDEO

Mihai Gruia Sandu: "Fiecare rol are o muzică interioară" | VIDEO

Mihai Gruia Sandu: "Fiecare rol are o muzică interioară" | VIDEO
BOTOȘANI: Autoritățile au pregătit peste 11.000 de locuri de cazare pentru posibile situaţii de urgenţă în sezonul rece

BOTOȘANI: Autoritățile au pregătit peste 11.000 de locuri de cazare pentru posibile situaţii de urgenţă în sezonul rece

BOTOȘANI: Autoritățile au pregătit peste 11.000 de locuri de cazare pentru posibile situaţii de urgenţă în sezonul rece
GALAȚI: Expoziția florală „Regina Toamnei, Crizantema”, la Grădina Botanică

GALAȚI: Expoziția florală „Regina Toamnei, Crizantema”, la Grădina Botanică

GALAȚI: Expoziția florală „Regina Toamnei, Crizantema”, la Grădina Botanică
Premiera spectacolului berlinez „Dracula. Cum am devenit un monstru”, la Teatrul „Gong” din Sibiu

Premiera spectacolului berlinez „Dracula. Cum am devenit un monstru”, la Teatrul „Gong” din Sibiu

Premiera spectacolului berlinez „Dracula. Cum am devenit un monstru”, la Teatrul „Gong” din Sibiu