Medicii atrag atenţia că întâlnesc numeroase cazuri de oameni care au anemie
Specialiştii recomandă consumul de alimente care au un aport crescut de fier, pentru a se nu ajunge la anemie.

Articol de Radio România Actualităţi, 10 Septembrie 2025, 14:47
Medicii atrag atenţia că întâlnesc numeroase cazuri de oameni care au anemie şi fie nu ştiu, fie nu o tratează corespunzător. În Buzău, această afecţiune reprezintă un diagnostic pus unui procent mare de oameni, printre ei şi mulţi copii. Specialiştii recomandă consumul de alimente care au un aport crescut de fier, pentru a se nu ajunge la anemie.
Are mai multe detalii corespondenta RRA, Cristina Moise: ”Doi din cinci buzoieni care merg la medic suferă de anemie, însemnând cel puțin un sfert din populația de 400.000 de locuitori ai județului Buzău. Mihaela Drăgan este medic specialist de medicină internă la Spitalul Județean de Urgență Buzău.
Dr. Mihaela Drăgan: Anemia este definită ca o scădere a valorii hemoglobinei sub valoarea de 13 grame pe decilitru la bărbați și 12 grame pe decilitru la femei.
În același timp, este bine de știut cum se tratează o boală pe care o luăm în seamă numai atunci când nu ne mai putem ține pe picioare, la propriu.
Dr. Mihaela Drăgan: Tratamentul anemiei feriprive cuprinde două terapii, terapia etiologică, adică tratamentul cauzei care a dus la deficitul de fier și pentru aceasta trebuie să efectuăm investigații cum ar fi: endoscopia, colonoscopia sau diferite alte investigații și terapia patogenetică prin substituție orală sau parenterală de fier.
Anemia poate fi combătută cu o alimentație susținută alcătuită din legume și fructe prezente acum în culturi, precum: roșiile, varza roșie, sfecla, spanacul, merele, prunele sau pepenele. De reținut este că anemia predomină la școlari.”/editor Florin Lepadatu/