UE, acord cu China pentru reechilibrarea măsurilor comerciale
Preşedinta Comisiei Europene afirmă că a ajuns la un acord cu autorităţile de la Beijing pentru a reechilibra măsurile comerciale.

Articol de Bogdan Isopescu, 24 Iulie 2025, 18:41
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că a ajuns la un acord cu autorităţile de la Beijing pentru a reechilibra măsurile comerciale dintre părţi. Una dintre solicitările formulate la summitul de la Beijing vizează eliminarea barierelor de reglementare care împiedică accesul multor companii europene pe piaţa chineză, precum şi în licitaţiile publice.
Reporter: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că a explicat Beijingului îngrijorările care pun pe gânduri Uniunea când vine vorba de comerț.
Este vorba de protecționismul Chinei care a condus anul trecut la un deficit comercial de 300 de miliarde de euro în defavoarea Uniunii Europene. Iar dacă această evoluție va continua, spune Ursula von der Leyen, nu există sustenabilitate în acest gen de relații comerciale în care doar un jucător are de câștigat.
Conform acesteia, Beijingul a fost de acord să discute în continuare cu Uniunea pentru a regla trei probleme. Prima vizează eliminarea barierelor care împiedică multe companii europene să intre pe piața chineză. Aici este vorba de protecționismul chinez care împiedică inclusiv participarea companiilor europene în achizițiile publice ale Beijingului.
A doua problemă este cea a exportului de materiale critice către Europa, export limitat de Beijing.
Cea de-a treia vizează supracapacitatea de producție a Chinei, cea care pune în pericol alte piețe, inclusiv pe cea europeană.
Ursula von der Leyen: Producția subvenționată a Chinei dăpășește cererea sa internă, astfel supraproducția subvenționată ajunge pe alte piețe. Aceste piețe ridică și ele bariere împotriva importurilor din China, și astfel produsele ajunge pe piața europeană unde pun presiune pe propria noastră economie. Autoritățile chineze au început să analizeze această problemă și sunt dispuse să facă modificări. Fără un proces în această privință, va fi greu pentru Uniunea Europeană să rămână la fel de deschisă în privința comerțului.
Uniunea Europeană îi mai cere Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să vină la masă negocierilor de pace pentru Ucraina și să nu mai exporte către Moscova produse cu dublă utilizare, ce pot fi folosite și în industria militară a Rusiei.