România va primi 1,3 miliarde de euro din cea de-a treia tranşă a PNRR
Suma reprezintă, însă, doar jumătate din cât ar fi trebuit să încaseze ţara noastră.

Articol de Bogdan Isopescu, 13 Mai 2025, 18:58
România va primi, în mai puţin de o lună, 1,3 miliarde de euro din cea de-a treia tranşă a PNRR - a anunţat , la Bruxelles, ministrul de finanţe Tanczos Barna.
Această sumă reprezintă, însă, doar jumătate din cât ar fi trebuit să încaseze ţara noastră, întrucât Executivul nu a definitivat reformele la care s-a angajat.
În acelaşi timp, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, este aşteptat la Bruxelles, pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene despre modificarea PNRR.
Plata celei de-a treia tranșe vine la mai bine de un an de când Comisia Europeană a început analiza prezentată de Guvernul României, după multe negocieri pe parcurs și este doar o parte din cele 2,7 miliarde de euro, însă executivul de la București are în vedere modificarea PNRR, pentru ca cea de a patra tranșă să fie mai mare, pentru a recupera pierderile.
România nu este singura țară care operează astfel de modificări, iar Comisia și Consiliul au pe masă mai multe astfel de cereri.
Ministrul de finanțe, Tanczos Barna, este zilele acestea la Bruxelles pentru Consiliul Economic și Financiar.
Tanczos Barna: România va încasa 1,3 miliarde de euro pe 10 iunie din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o finanțare importantă pentru echilibrarea încasărilor de la bugetul de stat.
Tot la Bruxelles va veni și ministrul român al fondurilor europene, Marcel Boloș, pentru a discuta cu executivul european despre modificările PNRR-ului, după care dosarul va fi pus pe masa Consiliului, procedură urmată de toate statele care sunt sau care au fost în situația României.
Însă dosarul PNRR are legătură și cu reforma fiscală la care s-a angajat țara noastră, pentru a reduce, în primul rând, deficitul bugetar, iar acest plan este așteptat de Comisie imediat după alegerile prezidențiale.
Tanczos Barna: Un guvern interimar nu are nici prerogative, nici mandat să discute asemenea aspecte nici cu Comisia Europeană, nici acasă, cu societatea din România.
Consiliul miniștrilor europeni de finanțe a adoptat poziția în privința noii directive privind colectarea taxelor de import. Conform acesteia, comercianții sau platformele străine vor fi răspunzătoare pentru TVA-ul perceput la import, precum și pentru vânzările online.