Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România acuzată din nou că a avut închisori secrete CIA

Cazul "11 septembrie" readuce în discuţie aşa numitele "închisori secrete ale CIA", iar România este vizată ca una dintre ţările care au găzduit prizonieri terorişti.

România acuzată din nou că a avut închisori secrete CIA
Baza Guantanamo. Foto: Reuters.

Articol de Carmen Gavrilă, 05 Februarie 2013, 15:26

Audierile preliminare de la Guantanamo, care vizează 5 terorişti între care Khalid Mohamed, considerat creierul din spatele atacului din 11 septembrie, riscă să scoată la iveală informaţii mai ales din cauză că avocaţii apărării ridică problema condiţiilor de detenţie şi a locaţiilor secrete de pe teritoriile altor ţări, în care au fost ţinuţi şi interogati cei 5 acuzaţi, adică aşa numitele închisori secrete unde teroriştii ar fi fost ţinuţi între 2002 si 2003.

Apărarea încearcă să pună problema felului în care au fost trataţi acuzaţii în aceste locaţii secrete în speranţa că anumite probe ar putea fi eliminate dacă se demonstrează că au fost obţinute prin tortură şi în condiţii de detenţie ilegale.

Procesul de la Guantanamo are loc într-o perioadă în care se înmulţesc datele care apar despre felul în care SUA şi alte state aliate au tratat chestiunea capturării şi deţinerii de terorişti în perioada în care George Bush a fost preşedinte.

Anul trecut, CEDO a găsit CIA responsabilă de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetăţean german răpit de CIA şi dus în Afganistan, într-un caz de identificare greşită iaar săptămâna trecută un tribunal italian l-a condamnat pe şeful departamentului local al CIA şi pe alţi doi americani pentru răpirea unui cleric radical ridicat de pe străzile din Milano în 2003 şi trimis în Egipt.

Douăzeci şi trei de americani au fost condamnaţi anterior în acest caz

Un raport al Open Society Institute arată că 54 de ţări, între care şi România, au facilitat programul CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Raportul vine după cel adoptat, anul trecut, de Comitetul Liberatilor Civile, în care europarlamentarii cereau României, Lituaniei şi Poloniei să investigheze existenţa unor posibile închisori secrete ale CIA, pe teritoriile lor.

România şi celelalte două ţări erau îndemnate să deschida sau să continue investigaţii independente.

"Parlamentul European a adus din nou in lumina abuzurile serioase asupra drepturilor oamenilor, de catre CIA, si a emis o mustrare catre acele state membre ale UE care sunt complice ale acestor abuzuri", se arată în raportul Comitetului Libertăţilor Civile.

Raport incriminator

Noul raport prezentat de OSI susţine că unele ţări între care România au acordat asistenţă CIA, inclusiv în ce priveşte existenţa unor închisori secrete pe teritoriul lor şi a faptului că aeroporturile acestor ţări ar fi fost folosite pentru realimentare în timpul transferului de deţinuţi consideraţi terorişti.

Raportul identifică 136 de persoane care au fost deţinute sau transferate de CIA şi menţionează datele şi locurile unde au fost ţinute acestea.

Raportul tratează şi chestiunea felului în care au fost trataţi membrii Al Qaida prinşi dar şi persoanele considerate nevinovate.

Amrit Singh, autoarea raportului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia şi 13 din Africa au acordat asistenţă CIA, în afară de Canada şi Australia.

Între aceste ţări, Amrit Singh menţionează România ca stat care ar fi găzduit închisori CIA.

Raportul acuză SUA că au încălcat legislaţia naţională şi internaţională.

După 2002, şi în România s-a discutat mult despre închisorile secrete ale CIA pe drumul dintre Afganistan, chiar şi Kandahar şi Guantanamo.

Polonia a recunoscut parţial existenţa acestor închisori secrete.

România respinge acuzaţiile

Generalul în rezervă Decebal Ilina, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare, fost şef al Direcţiei Constraspionaj Militar, fost secretar de stat în Ministerului Apărării şi fost sceretar de stat pentru armamente la Ministerul Industriilor, a declarat la Radio România Actualităţi, în emisiunea Euroatlantica, că nu ştie să fi existat închisori secrete în România.


"Lucrurile acestea, vă imaginaţi că dacă chiar se acceptau a fi făcute, se puteau face cu cunoştinţa unui număr foarte restrâns de persoane.

"Ar fi răsuflat măcar o frântură de informaţie şi s-ar fi putut ajunge, cu atât mai mult cu cât comunitatea internaţională şi mai ales UE a fost interesată să afle adevărul.

"Pot spune că a existat un mare voluntarism la foarte mulţi demnitari politici ai vremii respective faţă de SUA, crezând ei că dacă sunt mai pro-americani şi decât le-ar fi permis poziţia şi decât ar fi avut America nevoie, era un mare avantaj.

"Deci din punctul acesta de vedere, era relativ uşor ca demnitarii români să accepte unele propuneri americane, dacă ar fi existat în această direcţie" a declarat generalul în rezervă Decebal Ilina.

România şi avioanele cu terorişti

Pe lângă acuzaţia privind închisorile secrete, România este menţionată şi în cazul transportului deţinuţilor suspectaţi de terorism, ţinându-se cont de faptul că avioane americane făceau escală pe aeroportul Mihail Kogălniceanu pe ruta dintre Afganistan şi SUA.

Generalul Decebal Ilina confirmă că avioanele americane făceau escale pentru alimentare pe aeroportul Mihail Kogălniceanu dar nimeni nu poate garanta că în ele erau terorişti.

Generalul spune că era foarte complicat să fi existat şi o închisoare pentru terorişti.

"Fiecare dintre noi ne imaginăm că la închisoarea respectivă ar fi trebuit să existe soldaţi, pază, tot felul de oameni care, poate, uneori din greşeală, poate uneori din frustrare, din nemulţumiri sau nu ştiu ce, ar fi transpirat sau ar fi povestit ceva cuiva" a declarat generalul în rezervă.

În aceeaşi perioadă, corespondentul de război al Radio România Actualităţi, Radu Dobriţoiu spune că a văzut în Afganistan, grupuri de deţinuţi suspectaţi de terorism.

"Am văzut o astfel de închisoare în Kandahar, am trăit aproximativ patru luni la o distanţă foarte mică de această închisoare, pentru că era apropiată de baza românească unde eu am staţionat acolo, alături de Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii roşii" şi ştiu ce înseamnă paza unui astfel de loc şi cum se desfăşoară şi cum sunt interogatoriile, chiar şi eu, când treceam pe acolo, fusesem instruit de Biroul american de presă să nu privesc spre aceşti terorişti care erau ori coborâţi din elicoptere, ori urcaţi în avioane cu destinaţia Bagram sau Guantanamo", susţine Radu Dobriţoiu.

O astfel de închisoare cu regim special, nu putea trece neobservată pe teritoriul românesc, consideră generalul Ilina.

"Cunoscându-i bine pe români, mi-e greu să cred că ar fi putut fi păstrat cu străşnicie acest secret. Dar v-am explicat, din punctul meu de vedere, a existat un voluntarism exagerat şi nefiresc din partea politicienilor români, care uită că ar trebui în primul rând să apere interesul naţional al României şi al celor care l-au ales şi să fie prudenţi în a da curs la tot felul de propuneri.

"Deci eu sunt convins că nu a existat o închisoare pe teritoriul României, că nici nu ne-ar fi cerut cineva să existe pe teritoriul României, că poate dacă ne-ar fi cerut cineva cu insistenţă, poate ar fi existat. Dar dacă ar fi existat, cu siguranţă că ar fi existat astăzi suficiente informaţii ca să fim convinşi că a existat o astfel de închisoare" a declarat pentru Radio România Actualităţi, fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare şi al Direcţiei Constraspionaj Militar.

Amnesty cere României investigarea centrelor secrete CIA
În lume 15 Noiembrie 2010, 15:55

Amnesty cere României investigarea centrelor secrete CIA

O nouă anchetă completă imparţială şi independentă în ce priveşte rolul României în locuri de detenţie secrete ale CIA ar fi...

Amnesty cere României investigarea centrelor secrete CIA
Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 20:53

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză

Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a decis să iniţieze mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză, pentru...

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
În lume 25 Aprilie 2024, 20:49

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să viziteze China în luna mai.

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
În lume 25 Aprilie 2024, 20:35

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, pe atunci parte...

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
În lume 25 Aprilie 2024, 20:32

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul

Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor...

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
Ședință a cabinetului de război israelian
În lume 25 Aprilie 2024, 15:35

Ședință a cabinetului de război israelian

Cabinetul de război israelian se reunește pentru a discuta despre o posibilă operațiune militară de amploare în Rafah din...

Ședință a cabinetului de război israelian
Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
În lume 25 Aprilie 2024, 14:48

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comunicat că a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
În lume 25 Aprilie 2024, 14:36

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene

Rachetele cu rază lungă de acţiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat...

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene